Μενού
Σημαίες
Pexels.com
  • Α-
  • Α+

Η μόνη αντικειμενική αλήθεια για την «παλαιότητα» εδαφών, αναφέρεται στην ίδια τη γη. Η ηλικία της είναι περίπου 4,55 δισεκατομμυρίων ετών. Ως προς το να ορίσουμε την παλαιότητα ενός κράτους, πρέπει καταρχήν να θέσουμε κάποιους κανόνες.

Το howstuffworks έβαλε ως κανόνες την ύπαρξη οργανωμένης κυβέρνησης και πολιτισμού. Έχει ενδιαφέρον να καταγράψουμε μια τέτοια λίστα - και με τη βοήθεια στοιχείων σχετικών, μέσα από το National Geographic, με τις χώρες που προπορεύονται σε αρχαιότητα.

Τα ευρήματα θα σας εκπλήξουν.

(σπόιλερ: δεν είναι η Ελλάδα η παλαιότερη χώρα του κόσμου)

Άγιος Μαρίνος

Ο Άγιος Μαρίνος συχνά αναφέρεται ως το παλαιότερο δημοκρατικό κράτος στον κόσμο. Σύμφωνα με την παράδοση, ιδρύθηκε από τον Μαρίνο της Ραμπ, έναν Χριστιανό λιθοξόο στις 3 Σεπτεμβρίου του έτους 301, όταν, προσπαθώντας να ξεφύγει από τον διωγμό του Διοκλητιανού, κατέφυγε στον τόπο που βρίσκεται σήμερα το κρατίδιο και έχτισε μια εκκλησία.

Πολιούχος της χώρας είναι η Αγία Αγάθη. Ο Ναπολέων σεβάστηκε την ιστορία του κρατιδίου και δεν το προσάρτησε στα εδάφη της Ιταλίας, ενώ και όταν η Ιταλία απέκτησε τη μορφή που έχει σήμερα, το 1861, το Σαν Μαρίνο παρέμεινε επίσης ανεξάρτητο.

Ιαπωνία

Η Ιαπωνία έχει μια εντυπωσιακή ιστορία, με μυθικές προεκτάσεις. Θρυλείται ότι ο Αυτοκράτορας Τζίμου, απόγονος της δούκισσας Αματεράσου, ίδρυσε την αυτοκρατορία της Ιαπωνίας το 660 π.Χ., καθιστώντας την Ιαπωνία την παλαιότερη συνεχόμενη κληρονομική μοναρχία στον κόσμο. Σύμφωνα με αρχαιολογικές πηγές, το γένος των Ιαπώνων φαίνεται πως υπήρξε από το 30.000 π.Χ.

Υπάρχει και μια πλευρά ιστορικών, οι οποίοι τοποθετούν την ιδρυτική ημερομηνία της χώρας κάπως αργότερα, γύρω στο μέσο του 4ου αιώνα μ.Χ., όταν τα κράτη του ιαπωνικού αρχιπελάγους ενοποιήθηκαν σε ένα.

Μεξικό

Η ιστορία του σύγχρονου Μεξικό μπορεί να εντοπιστεί στο 1200 π.Χ., με την ίδρυση του πολιτισμού των Ολμέκων. Οι Ολμέκοι ζούσαν κατά μήκος του Κόλπου του Μεξικού και στο νότιο Μεξικό.

Οι Ολμέκοι πιθανότατα ίδρυσαν την πρώτη μορφή γραφής, ήξεραν την έννοια του αριθμού μηδέν, και συμμετείχαν σε μιας μορφής «πρωτόγονα» εμπορικά δίκτυα. Η επίδρασή τους μπορεί να φανεί στον πολιτισμό των  Αζτέκων που κυριάρχησαν αργότερα στην περιοχή. 

Οι πιο χαρακτηριστικές καλλιτεχνικές δημιουργίες των Ολμέκων είναι τα γλυπτά των κολοσσιαίων κεφαλών, των οποίων το ύψος φτάνει έως και τα 3 μέτρα, με τα μεγαλύτερα γλυπτά να ζυγίζουν από 25 έως και 55 τόνους.

Ελλάδα

Η πρώτη κυβέρνηση στην Ελλάδα προηγείται της ιστορίας της αρχαίας Ελλάδας. Από το περίπου 1600 π.Χ., ο Μυκηναϊκός Πολιτισμός αποτελούνταν από πολλά βασίλεια, συμπεριλαμβανομένων των Θηβών και της Αθήνας, που είναι μερικές από τις παλαιότερες -συνεχιζόμενα κατοικημένες- πόλεις στον κόσμο.

Η ιστορικός Κάρολ Τόμας στην εγκυκλοπαίδεια της Οξφόρδης έχει γράψει για την Αρχαία Ελλάδα: «Η ισχυρή παρουσία στρατιωτικών δραστηριοτήτων σε ζωγραφισμένες ή ανάγλυφες παραστάσεις καθώς και σε πραγματικά όπλα και πανοπλίες, περιγράφει πλήρεις εικόνες της μυκηναϊκής κοινωνίας».

Ο Μυκηναϊκός Πολιτισμός ακμάζει στην Ελλάδα μέχρι το μέσο του 12ου αιώνα π.Χ., όταν η Ελλάδα βιώνει τους πρώτους σκοτεινούς αιώνες της ιστορίας της. Ωστόσο, η πολιτιστική κληρονομιά των Μυκηναίων συνέχισε να ζει.

Κίνα

Η πρώτη κυβέρνηση στην Κίνα χρονολογείται τουλάχιστον από το 1600 π.Χ. με την ίδρυση της δυναστείας Σανγκ. Εικάζεται πως υπήρξε και προγενέστερη δυναστεία Κινέζων αυτοκρατόρων, χωρίς όμως να υπάρχουν επαρκείς πηγές. 

Η δυναστεία Σανγκ έλεγχε το βορειοανατολικό τμήμα της σημερινής Κίνας, σε μια έκταση που από βορρά καλύπτει τη Χεμπέι και από δυτικά, την επαρχία Χενάν. Κατά τη διάρκεια της εποχής της δυναστείας Σανγκ (περίπου 1600-1046 π.Χ.), οι Κινέζοι δημιούργησαν ένα ημερολόγιο 12 μηνών με 360 ημέρες και άρχισαν να αναπτύσσουν το σημερινό σύστημα γραφής.

Το 1300 π.Χ, ο αρχαιολογικός χώρος Yin Xu ήταν η πρωτεύουσα της δυναστείας Σανγκ.

Ιράκ

Η Μεσοποταμία (σημερινό Ιράκ) ονομάζεται συχνά «το λίκνο του πολιτισμού».  Αυτό πρέπει να είναι μια ένδειξη πως το Ιράκ υπάρχει εδώ και πολλούς αιώνες. Ναι, αλλά πότε ξεκίνησε να υπάρχει;

Μια εκτίμηση είναι πως το 2334 π.Χ.γεννήθηκε το Ιράκ, όταν και ξεκίνησε η δυναστεία του αυτοκράτορα Σαργκόν. Ο Σαργκόν ένωσε τις πόλεις-κράτη της περιοχής υπό την αιγίδα της αυτοκρατορίας των Ακκαδαίων και ίδρυσε την πρώτη σημιτική δυναστεία. Ο Σαργκόν κυβέρνησε από την πρωτεύουσα Ακκάντ (ή Άγκαντ), η οποία θρυλείται πώς βρισκόταν κοντά στον ποταμό Ευφράτη.

Αρμενία

Σύμφωνα με τον ιστορικό Μόουζες Χορενάτσι και την έρευνα του με τίτλο  «Η Ιστορία των Αρμενίων», ένα βιβλίο που καλύπτει χρονικά γεγονότα από τη δημιουργία του κόσμου έως το 428 μ.Χ., η Αρμενία πρέπει να ιδρύθηκε το 2492 π.Χ. Ως και σήμερα όμως, δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτήν την πρώιμη ημερομηνία.

Μια μελέτη του 2016 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature εντόπισε γενετικά στοιχεία που υποδεικνύουν την αρμενική καταγωγή μεταξύ του 3000 και 2000 π.Χ. Σύμφωνα με το περιοδικό, αυτές οι ημερομηνίες συμπίπτουν επίσης με την ίδρυση της Αρμενίας το 2492 π.Χ. Πρόσφατα και ο ιστορικός Χοβάν Σιμόνιαν, μιλώντας στους New York Times. επιβεβαίωσε τη γνησιότητα των ευρημάτων.

Ωστόσο, στην πορεία αιώνων, οι Οθωμανο-Περσικοί πόλεμοι χώρισαν την Αρμενία στα δύο, διαφοροποιώντας σημαντικά τα χαρακτηριστικά της φυλής των Αρμενίων. Παρ' όλα αυτά, αν η μελέτη του Χορενάτσι είναι απόλυτα σωστή, η Αρμενία είναι μία από τις παλαιότερες χώρες στον κόσμο.

Ινδία


Πριν από 55.000 χρόνια, οι πρώτοι σύγχρονοι άνθρωποι, ή Homo sapiens, είχαν φτάσει στην Ινδική υποήπειρο από την Αφρική, τον τόπο όπου είχαν εξελιχθεί νωρίτερα. Τα παλαιότερα γνωστά σύγχρονα ανθρώπινα υπολείμματα στη Νότια Ασία χρονολογούνται πριν από περίπου 30.000 χρόνια.

Μετά το 6500 π.Χ., υπάρχουν ενδείξεις και στοιχεία για εξημέρωση ζώων, καλλιεργειών τροφίμων και αποθήκευση γεωργικού πλεονάσματος στο Μεχργκάρχ και σε άλλες τοποθεσίες στο σημερινό Μπαλουχιστάν του Πακιστάν.

Σταδιακά εξελίχθηκαν στον πολιτισμό της κοιλάδας του Ινδού, τον πρώτο αστικό πολιτισμό στη Νότια Ασία, που άκμασε κατά το 2500–1900 π.Χ. στο σημερινό Πακιστάν και τη δυτική Ινδία.

Παρ' όλα αυτά, η Ινδία άργησε πάρα πολύ να εξελιχθεί σε αυτόνομο κράτος. Τον 18ο αιώνα υποτάχθηκε στους Βρετανούς και έγινε η μεγαλύτερη σε έκταση αποικία της κοινοπολιτείας. Μόλις το 1947, η Ινδία έγινε ανεξάρτητο κράτος. 

Ιράν

Το αρχαίο βασίλειο της Ελάμ ιδρύθηκε στο σημερινό Ιράν γύρω στο 2600 π.Χ. Η πρωτεύουσά του ήταν η Σούσα.

Αρχαιολογικά ευρήματα δείχνουν αστική ζωή στη Σούσα από τον πέμπτο αιώνα π.Χ. έως τον 13ο αιώνα μ.Χ. Στην ακμή της, η Ελάμ εκτεινόταν προς τα δυτικά μέχρι τον ποταμό Τίγρη (κοντά στα σύνορα του του σημερινού Ιράκ) και προς τα νότια μέχρι την Περσέπολη.

Λίγα είναι γνωστά για τον πολιτισμό και τη θρησκεία της Ελάμ, λόγω έλλειψης υλικού και του γεγονότος ότι η ελαμική γλώσσα δεν έχει ακόμη αποκρυπτογραφηθεί.

Ως προς τη νεότερη, αστική μορφή της, η χώρα είναι πολύ νέα. Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν ιδρύθηκε το 1979.

Αίγυπτος

Η Αίγυπτος είναι η παλαιότερη χώρα στον κόσμο αν δεχτούμε την επικρατούσα ιστορική πληροφορία για την ίδρυση της περί το 3150 π.Χ. Αυτός είναι ο εκτιμώμενος χρόνος της έναρξης της βασιλείας του Νάρμερ, του πρώτου βασιλιά της πρώτης δυναστείας της Αιγύπτου, και το τέλος της περιόδου που θεωρείται προδυναστική ή αποκαλείται και «αρχαία Αίγυπτος».

Τα αρχαιολογικά ευρήματα της παλέτας του Νάρμερ (περίπου 3200-3000 π.Χ.), που ήταν ανάμεσα σε χάρτη και ιερό, εκκλησιαστικό σκεύος, υποδηλώνουν ότι ο Νάρμερ ενοποίησε την Άνω και την Κάτω Αίγυπτο. Στη μια πλευρά της παλέτας, ο Νάρμερ φορά το Λευκό Στέμμα της Άνω Αιγύπτου, και στην άλλη, φορά το Κόκκινο Στέμμα της Κάτω Αιγύπτου.

Είτε ο Νάρμερ πράγματι ενοποίησε την Αίγυπτο, είτε όχι, η εύρεση της παλέτας χρονολογείται στην περίοδο «κατά την οποία η Αίγυπτος έγινε για πρώτη φορά ένα ενωμένο, ισχυρό, πλούσιο και πολιτισμένο κράτος», σύμφωνα με όσα αναφέρει ο ιστορικός Robert J. Wenke στο λήμμα της Αρχαίας Αιγύπτου, στην εγκυκλοπαίδεια της Οξφόρδης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA