Μενού
liani_athini
Η στιγμή του... ιστορικού χαστουκιού | eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Περίπου 15 μήνες μετά το θάνατο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου, η χήρα του, Δήμητρα Λιάνη – Παπανδρέου, κυκλοφόρησε το βιβλίο «10 χρόνια και 54 ημέρες» το οποίο και περιέγραφε όλο εκείνο το διάστημα που έζησαν μαζί. Στο πλαίσιο της προώθησης του βιβλίου, η συγγραφέας του, στις 10 Οκτωβρίου 1997, βρέθηκε στη Στοά του Βιβλίου, στο βιβλιοπωλείο «Λιβάνης» που ήταν και ο εκδότης, προκειμένου να υπογράψει αντίτυπα.

Στον χώρο υπάρχει αρκετός κόσμος που περιμένει υπομονετικά στην ουρά για να πάρει το βιβλίο και στη συνέχει να το δώσει στη Δήμητρα Λιάνη – Παπανδρέου προκειμένου να το υπογράψει. Εκεί υπάρχει και μια κάμερα. Ξαφνικά μια γυναίκα πλησιάζει στο γραφείο που καθόταν η συγγραφέας και της λέει: «Δεν καταδέχομαι να πάρω το βιβλίο. Ρεζίλεψες το γυναικείο φύλο». Πριν καν τελειώσει τη φράση της έχει χαστουκίσει τη Δήμητρα Λιάνη δυο φορές. Μια κανονικά και μια, όπως λένε οι μανάδες μας»... ανάποδα! Αν ειπώθηκε κάτι άλλο, αυτό δεν καταγράφηκε από την κάμερα του ΣΚΑΪ (που ήταν η μοναδική που βρέθηκε εκεί) καθώς καλύφθηκε από τα παρατεταμένα «ωωωωω» και «ααααα» των εμβρόντητων παρευρισκόμενων.

Δράστης της επίθεσης ήταν η 47χρονη τότε Νατάσα Αθήνη – Τσούνη χωρισμένη, μητέρα τριών παιδιών (της 16χρονης Γεωργιας, του 18χρονου Παναγιώτη και του 19χρονου Θεόδωρου), η οποία εργαζόταν στην Οικονομική Αστυνομία (ΣΔΟΕ).

Η Αθήνη – Τσούνη περίμενε υπομονετικά στην ουρά πολλή ώρα για να χαστουκίσει τη Λιάνη. Όταν τελικά το έκανε, με ένα χαμόγελο ζωγραφισμένο στα χείλη της, οδηγήθηκε από τους άνδρες της ασφάλειας της κ. Λιάνη – Παπανδρέου, στο υπόγειο του βιβλιοπωλείου, μέχρι να έρθει το περιπολικό της αστυνομίας για να την παραλάβει. Εκεί στο υπόγειο, την επισκέφθηκε και η συγγραφέας και, σύμφωνα με την ίδια, τη ρώτησε γιατί το έκανε. «Δεν ξέρω, ίσως να είχα φορτιστεί από όσα λέγονται για σένα στις εκπομπές» ήταν η απάντηση που πήρε. Εξερχόμενη από το βιβλιοπωλείο η χήρα του πρώην πρωθυπουργού είχε πει πως δεν επιθυμεί τη δίωξη της γυναίκας και πως αυτό ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό.

«Θα το ξαναέκανα»

Τελικά, μετά από λίγες ώρες η δράστης οδηγήθηκε στο Α/Τ Ακροπόλεως. Όταν οι αστυνομικοί την έβγαλαν από το υπόγειο για να την πάνε στο περιπολικό, ο συγκεντρωμένος κόσμος της επιτέθηκε φραστικά. Την επόμενη ημέρα οδηγήθηκε στον εισαγγελέα για να ακολουθήσουν τα τυπικά (ορισμός περιοριστικών μέτρων, ορισμός τακτικής δικάσιμου κλπ). Η Αθήνη – Τσούνη αφέθηκε ελεύθερη μέχρι τη δίκη και προφανώς έγινε το πιο λαμπρό πρόσωπο της δημοσιότητας και βέβαια η αγαπημένη των καναλιών. «Θα το ξαναέκανα», είπε μερικές ημέρες αργότερα σε μια από τις πάρα πολλές συνεντεύξεις που έδωσε μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. «Υπάρχουν τόσα προβλήματα, τόσες γυναίκες που παλεύουν για να τα βγάλουν πέρα, που αγωνίζονται και θα ασχολούμαστε με την κυρία αυτή; Ποια είναι η ιστορία της τέλος πάντων; Τι έχει προσφέρει; Ποιος είναι ο αγώνας της; Δε μου λέει κάτι το ότι ήταν παντρεμένη με έναν λαϊκό ηγέτη, όπως ο Ανδρέας Παπανδρέου, γιατί εκ των υστέρων μου έδειξε εμένα πως τον μέτρησε με βάση τα χρήματα» είχε προσθέσει ενώ αποκάλυψε πως στο υπόγειο του βιβλιοπωλείου την είχαν χτυπήσει και ουσιαστικά της επέβαλαν να ζητήσει συγγνώμη από τη Δήμητρα Λιάνη.

«Εγώ αυτή θα τη χτυπήσω»

Η Αθήνη έλεγε στους συναδέλφους της στο γραφείο πως «εγώ αυτή θα τη χτυπήσω». Λέγεται πως κάποιες από τις συναδέλφους της είχαν ειδοποιήσει την προηγούμενη ημέρα τον ΣΚΑΪ, ώστε να στείλει κάμερα στο βιβλιοπωλείο. Η ίδια σε συνεντεύξεις της αρνείται πως το «έστησε», ωστόσο, έλεγε πως αν πετύχαινε τη Δήμητρα Λιάνη σε ένα απόμερο σημείο δε θα τη χαστούκιζε διότι δε θα υπήρχαν κάμερες και έτσι δε θα έπαιρνε το όλο θέμα διαστάσεις, δε θα τονιζόταν δηλαδή αυτό που με την πράξη της ήθελε να πει. Παρ' όλα αυτά, μετά από χρόνια, η ίδια παραδέχθηκε πως λίγο πριν το επεισόδιο είχε πάει στους δημοσιογράφους έξω από το βιβλιοπωλείο και τους είχε πει να... έχουν το νου τους γιατί κάτι θα συμβεί μέσα.

Το τριμελές πλημμελειοδικείο Αθηνών, στις 11 Μαρτίου 1999, καταδικάζει την Αθήνη – Τσούνη σε ποινή φυλάκισης επτά μηνών για απρόκλητη έργο εξύβριση. Στην απολογία της τόνισε πως η πράξη της είχε ιδεολογικά κίνητρα, ενώ η Δήμητρα Λιάνη Παπανδρέου είχε τονίσει στην κατάθεσή της πως δεν επιθυμεί τη δίωξή της. Μετά τη δίκη άσκησε έφεση (εκδικάστηκε πέρυσι τέτοια εποχή και έπαυσε οριστικά η δίωξη σε βάρος της) και αφέθηκε ελεύθερη. Συνέχισε να εργάζεται κανονικά στην υπηρεσία της αλλά της επιβλήθηκε πειθαρχική ποινή σύμφωνα με την οποία για πέντε χρόνια δε θα μπορούσε να πάρει προαγωγή.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA