Μενού

Το παλαιότερο τρακτέρ που κατέβηκε στην Αθήνα για τη συγκέντρωση των αγροτών

Το παλαιότερο τρακτέρ που κατέβηκε στην Αθήνα.
  • Α-
  • Α+

Πριν ακόμα ξημερώσει το τρακτέρ είχε βγει ήδη στην εθνική οδό. Η πρόκληση ήταν μεγάλη. Θα μπορούσε άραγε ένα τόσο παλιό όχημα να φτάσει ως το κέντρο της Αθήνας, διανύοντας μια απόσταση 287 χιλιομέτρων; Τελικά, τα κατάφερε. Μετά από 8 ώρες ταξιδιού έφτασε στο Σύνταγμα μαζί με τον αναβάτη του. 

Όπως εξηγεί ο κύριος Κωνσταντίνος, ο οποίος έκανε όλη αυτή τη διαδρομή μαζί με τα υπόλοιπα τρακτέρ του μπλόκου Αλμυρού, ο δρόμος ήταν δύσκολος. «Μιλάμε για ένα όχημα πολύ παλιό. Πρέπει να είναι και το παλιότερο στη συγκέντρωση απ’ ό,τι έχω δει. Είναι από τη δεκαετία του ‘70. Πάνω από πενήντα χρόνια» εξηγεί. 

«Έκανα τουλάχιστον 8 ώρες να έρθω. Άλλες τόσες σίγουρα για να γυρίσω πίσω. Ήταν μεγάλη απόφαση, το ξέρω. Είναι τέτοια η απόγνωση όμως που δεν μπορούσα να κάνω αλλιώς» προσθέτει. Πίσω του στοιχισμένα βρίσκονται πολλές δεκάδες τρακτέρ από όλη την Ελλάδα. Στα περισσότερα από αυτά επιβαίνουν νέοι αγρότες. 

«Ήταν πολύ συγκινητικό αυτό που συνέβη. Μου ήρθε να βάλω τα κλάματα»

Αγρότες έξω από τη Βουλή.

Άλλοι μιλάνε μεταξύ τους, άλλοι στέκονται μόνοι στην καμπίνα και καπνίζουν και άλλοι δεν σταματάνε να κορνάρουν. Η διαδικασία αυτή δεν αλλάζει όση ώρα βρισκόμαστε στον χώρο. Οι αγρότες είχαν κάνει γνωστό εδώ και αρκετές ημέρες ότι θα έκαναν απόβαση στην Αθήνα, για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. 

«Η αγροτιά πεθαίνει. Δεν μπορούμε να επιβιώσει με όλη αυτή τη μεγάλη αύξηση στο πετρέλαιο και τις πρώτες ύλες. Κι αν πεθάνουμε εμείς, τι θα γίνει με τον υπόλοιπο κόσμο;» λέει ένας αγρότης που έχει κατέβει από το τρακτέρ και συζητάει με τους συναδέλφους του από τα άλλα μπλόκα. 

Η κραυγή αγωνίας των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των υπολοίπων εργατών της γης εκφράζεται στα πανό που είναι δεμένα πάνω στις ερπύστριες και τις καρότσες. «Χωρίς εμάς, τι θα φας», «Σήμερα πέθανε η κτηνοτροφία» και «Όχι στο ξεκλήρισμα της αγροτιάς» είναι μόνο μερικά από αυτά. 

Στην Πλατεία Συντάγματος άρχισαν να φτάνουν τα πρώτα τρακτέρ ήδη από το πρωί της Τρίτης. Η μεγάλη επέλαση, όμως, έγινε μετά τις 4 το απόγευμα. Τα περισσότερα έφτασαν στο κέντρο της Αθήνας μέσω της Πανεπιστημίου. Ο θόρυβος από τις κόρνες ήταν τόσο δυνατός που γινόταν αισθητός αρκετά τετράγωνα μακριά. 

Το ένα τρακτέρ πίσω από το άλλο ανέβαινε την οδό. Στα πεζοδρόμια ήταν συγκεντρωμένοι αρκετοί Αθηναίοι. Άλλοι σήκωναν τα κινητά τους για να τραβήξουν την πομπή, άλλοι τους χειροκροτούσαν και άλλοι περίμεναν να δουν πότε θα φτάσουν οι δικοί τους. Κι όταν έφταναν ανέβαιναν και εκείνοι στο τρακτέρ. 

Αγρότης πάνω σε τρακτέρ χαιρετάει τον κόσμο.

«Ήταν πολύ συγκινητικό αυτό που συνέβη. Δεν έχω λόγια αλήθεια. Συγκινήθηκα όταν μπήκαμε με τα τρακτέρ στην Αθήνα και έβλεπα όλο αυτό τον κόσμο να μας χειροκροτάει. Μου ήρθε να βάλω τα κλάματα» λέει ο κύριος Ανδρέας που ήρθε μαζί με ολόκληρη την οικογένειά του ως την πρωτεύουσα για να διαμαρτυρηθεί για τις πρακτικές της κυβέρνησης. 

Γνωρίζει ότι δύσκολα μπορεί να αλλάξουν τα πράγματα, αλλά η παρουσία και μόνο τόσων αγροτών στο κέντρο της Αθήνας, δίνει το μήνυμά της. «Θέλουμε με αυτή τη συγκέντρωση να πούμε ότι είμαστε και εμείς εδώ. Ότι υπάρχουν άνθρωποι που ζουν και παλεύουν εκτός αυτής της πόλης. Ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα και εκεί» συμπληρώνει. 

Το μεγάλο ζήτημα, όπως σημειώνει, δεν είναι μόνο η επιβίωση των ίδιων αλλά και των παιδιών τους. «Έχει αδειάσει η επαρχία. Έλα να δεις μια βόλτα στα χωριά μας. Έχουν φύγει όλα τα νέα παιδιά. Τι να κάτσουν να κάνουν; Να παράγουν σε τόσο χαμηλό κόστος και τελικά να φτάνει στον καταναλωτή τόσο ακριβό το προϊόν; Χίλιες φορές να φύγουν να κυνηγήσουν την τύχη τους αλλού» καταλήγει.

Η απόβαση των αγροτών στο κέντρο της Αθήνας συγκέντρωσε την προσοχή όλων των μεγάλων ειδησεογραφικών μέσων και τηλεοπτικών καναλιών της χώρας. Οι περισσότεροι από τους φωτορεπόρτερ, μάλιστα, ανέβηκαν πάνω στα τρακτέρ για να τραβήξουν μερικές καλύτερες λήψεις. Όλοι οι αγρότες τους βοήθησαν με μεγάλη προθυμία. Μερικοί, μάλιστα, προσπάθησαν να τους δείξουν πώς κινείται το αγροτικό όχημα. 

Η παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη και το παρ' ολίγον ποδοπάτημα

Ρεπόρτερ κυνηγούν τον Στέφανο Κασσελάκη.

Ξαφνικά, και ενώ η διαδήλωση ήταν σε πλήρη εξέλιξη, όλοι τους κατέβηκαν από τα τρακτέρ και άρχισαν να κινούνται προς μία κατεύθυνση. Κι αυτό γιατί στον χώρο είχε φτάσει μόλις ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης. Αυτό που ακολούθησε τα 15 επόμενα λεπτά δεν έχει προηγούμενο. 

Περισσότεροι από τριάντα τουλάχιστον δημοσιογράφοι και ρεπόρτερ ακολουθούσαν με κάθε τρόπο την πομπή του προέδρου, ο οποίος κινούταν ανάμεσα στον κόσμο και χαιρετούσε αγρότες. Ήταν τέτοια η μανία τους να τραβήξουν το καλύτερο πλάνο που παραλίγο να ποδοπατηθούν. 

«Καλά τι κάνετε μωρέ; Τι τον κυνηγάτε; Εμείς δεν ήρθαμε εδώ για να κάνουμε δημόσιες σχέσεις. Εμείς ήρθαμε εδώ για να διεκδικήσουμε» φώναζε ένας αγρότης μέσα στο πλήθος. Μερικοί άρχισαν να τον γιουχάρουν. Κάποιοι άλλοι βέβαια έτρεξαν πίσω από τους δημοσιογράφους για να βγάλουν μια selfie. Σε κάθε περίπτωση, ένα είναι το δεδομένο: η παρουσία του σίγουρα δεν πέρασε απαρατήρητη. 

Δημοσιογράφοι μπροστά σε καντίνες.

Η τάξη επανήλθε μερικά λεπτά αργότερα όταν ο Στέφανος Κασσελάκης και η ομάδα του αποφάσισαν να αποχωρήσουν μέσω του μετρό του Συντάγματος. Κάποιοι δημοσιογράφοι τον ακολούθησαν μέχρι τις αποβάθρες. Εκείνος κατέβηκε τις σκάλες, έβγαλε εισιτήριο στα εκδοτήριο και έφυγε. 

Η συγκέντρωση διήρκεσε για μερικές ώρες ακόμη. Από τα μεγάφωνα έπαιζαν «Τα Αγροτικά» του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, ενώ κάποια στιγμή άναψαν και μερικά καπνογόνα. Μερικοί αποκαμωμένοι αγρότες ύστερα κατευθύνθηκαν στις τριγύρω αλυσίδες fast food. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης δεν υπήρξε κανένα επεισόδιο, ενώ η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων ήταν διακριτική. Το επόμενο πρωινό, τα τρακτέρ ξεκίνησαν την ακριβώς αντίστροφη διαδρομή. Ξανά με κόρνες και φωνές. Ανάμεσα σε αυτά ήταν και το παλαιότερο από το μπλόκο του Αλμυρού. Ένα ακόμη οχτάωρο ταξίδι 287 χιλιομέτρων μόλις ξεκινούσε. 

Φωτογραφίες από την κάθοδο των αγροτών στο κέντρο της Αθήνας

Αγρότης κατεβαίνει τις σκάλες του μετρό.
Ο Στέφανος Κασσελάκης βγάζει φωτογραφία με έναν αγρότη.
Αγρότης από τα Γιάννενα.
Ένας διαδηλωτής δίνει ένα τριαντάφυλλο σε έναν αγρότη.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.