Μενού
Santorini
Άποψη της Σαντορίνης | Eurokinissi/ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • Α-
  • Α+

Ανησυχητική η παρουσίαση του καθηγητή γεωφυσικής Κώστα Παπαζάχου κατά την ενημέρωση στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης, την ώρα που οι σεισμοί συνεχίζουν να σφυροκοπούν στο σύμπλεγμα γύρω από τη Σαντορίνη.

Ο κ. Παπαζάχος έκανε μία εκτεταμένη παρουσίαση για τη διαχρονικότητα της σεισμικότητας στην περιοχή, καταγράφοντας τεράστια αύξηση τεκτονικών γεγονότων τις τελευταίες ημέρες.

Ο ειδικός συνέκρινε τη δραστηριότητα με την ανάλογη έξαρση του 2011-12, παρατηρώντας πως οι σεισμοί στο επίκεντρο της Σαντορίνης δεν είναι ανησυχητικοί, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για την περιοχή της Ανύδρου.

Παρουσίαση Κώστα Παπαζάχου
Παρουσίαση Κώστα Παπαζάχου

«Πρωτόγνωροι οι σεισμοί στην Άνυδρο»

Με μία σειρά από γραφικά, ο κ. Παπαζάχος καταλήγει στο συμπέρασμα πως η σεισμική - ηφαιστειακή δραστηριότητα στην καλντέρα της Σαντορίνης, που είχε ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2024 και κορυφώθηκε με σεισμό 3,8 Ρίχτερ πριν μία εβδομάδα, είναι ανάλογη αυτής του 2011-12 και έχει εισέλθει σε ύφεση.

Το ίδιο δεν ισχύει ωστόσο για τη δραστηριότητα στη νήσο Άνυδρο, που είναι καθαρά τεκτονική, και από τις 26 Ιανουαρίου του 2025 παρουσιάζει εικόνα πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα, με «ομοβροντία» σεισμών ενδιάμεσων μεγεθών 4 - 5 Ρίχτερ.

Όπως επισημαίνει ο καθηγητής, δεν υπάρχει καν διεθνές προηγούμενο βάσει του οποίου θα γινόταν να προβλεφθεί ασφαλώς η εξέλιξη των σεισμών στην Άνυδρο.

Καταλήγει μάλιστα πως η ύπαρξη ενεργών ρηγμάτων στην περιοχή, σε συνάρτηση με την αναλογία των σεισμών, δεν επιτρέπουν να αποκλειστεί η δημιουργία ενός σεισμού 6 Ρίχτερ ή μεγαλύτερου.

Παρουσίαση Κώστα Παπαζάχου
Παρουσίαση Κώστα Παπαζάχου

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Φόρτωση BOLM...