Τραγικά και παρά τις προσπάθειες των γιατρών κατέληξε ο 48χρονος στην Ηλεία, κατά πάσα πιθανότητα τσιμπημένος από καφέ αράχνη, αφήνοντας την τελευταία του πνοή την Πέμπτη (8/8).
Σύμφωνα με το patrisnews, τα συμπτώματα που παρουσίασε ο άντρας παραπέμπουν σε δηλητηριώδες τσίμπημα, με την Διευθύντρια ης Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Πύργου, Αγγελική Σαραντοπούλου, να θεωρεί πλέον πιθανό το δάγκωμα από καφέ αράχνη, όπως είπε στο δελτίο του Star.
Ο άτυχος 48χρονος με καταγωγή από τη Φθιώτιδα δέχθηκε το θανάσιμο τσίμπημα ενώ καθόταν σε παγκάκι στο Κατάκολο, όπου βρισκόταν για διακοπές. Πρώτες πληροφορίες μιλούσαν για δάγκωμα μαύρης χήρας, αλλά αργότερα διαψεύστηκαν.
Καφέ αράχνη - Τι προκαλεί το δηλητηριώδες τσίμπημα
Όπως αναφέρει το iatropedia, μόλις δύο αράχνες στη Μεσόγειο είναι απειλητικές λόγω του δηλητηρίου τους:
- Η Latrodectus tredecimguttatus: Η μεσογειακή (ευρωπαϊκή) μαύρη χήρα
- Η Loxosceles rufescens: Η μεσογειακή καφέ αράχνη ή αράχνη «ερημίτης», που φέρεται να τσίμπησε τον 48χρονο
Η μεσογειακή καφέ αράχνη αρέσκεται να ζει σε ημίξηρους χώρους, συνήθως κάτω από πέτρες και σε κοιλότητες. Ωστόσο μπορεί να εγκατασταθεί και μέσα σε κτήρια, κατά προτίμηση σε υπόγεια, σοφίτες και γενικότερα σημεία που δεν χρησιμοποιούμε συχνά.
Οι επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσει το τσίμπημά της εξαρτώνται από την ποσότητα του δηλητηρίου που θα εγχύσει και από πιθανές λοιμώξεις που θα προκληθούν λόγω της πληγής.
Πολλά τσιμπήματα από καφέ αράχνη έχουν σχετιστεί με σοβαρές δευτερογενείς μολύνσεις από βακτήρια όπως το κλωστηρίδιο perfrignes και ο ανθεκτικός χρυσίζων σταφυλόκοκκος MRSA.
Τα βακτήρια αυτά είναι υπαίτια για τις πιο σοβαρές νεκρωτικές μολύνσεις (γάγγραινα) που εκδηλώνονται μετά το δάγκωμα από καφέ αράχνη.
Και το ίδιο το δηλητήριο όμως μπορεί να προκαλέσει νεκρωτική δερματική βλάβη. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε τοπικά συμπτώματα, όπως ερυθρίαση, οίδημα (πρήξιμο) και φλύκταινες με υγρό. Ο ασθενής μπορεί ακόμα να εκδηλώσει πυρετό και πόνους στις αρθρώσεις.
Το τσίμπημα της αράχνης μπορεί ακόμα να προκαλέσει σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις:
- Γενικευμένος κνησμός (φαγούρα) και ερύθημα (κοκκίνισμα)
- Λεμφαγγειίτιδα (φλεγμονώδης αντίδραση στα λεμφικά αγγεία)
- Αιμολυτική αναιμία (ο οργανισμός καταστρέφει τα ερυθρά αιμοσφαίρια του αίματος)
- Οξεία γενικευμένη εξανθηματώδης φλυκταινία (το δέρμα γεμίζει φουσκάλες)
Ακόμα πιο σημαντικά, δεν υπάρχει ικανό αντίδοτο για το δηλητήριο της καφέ αράχνης, και η εξέλιξη των συμπτωμάτων, αν και κάποιες φορές αργούν να εκδηλωθούν, είναι ραγδαία.
Ωστόσο, οι θάνατοι από τσίμπημα καφέ αράχνης παραμένουν εξαιρετικά σπάνιοι. Έως και τον Ιούνιο του 2017 είχαν αναφερθεί μόλις δύο θάνατοι παγκοσμίως. Ο ένας αναφέρθηκε το 2014 στην Ταϋλάνδη και ο άλλος το 2016 στην Ιταλία
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.