Μενού
Βουνά της Αττικής
Βουνά της Αττικής | Youtube
  • Α-
  • Α+

Το λεκανοπέδιο Αττικής αποτελεί εδώ και δεκαετίες μία βραδυφλεγή περιβαλλοντική βόμβα. Ιστορικά μία από τις πιο εύκρατες και εύκαρπες περιοχές της Ελλάδας, πλέον ο όγκος του τσιμέντου της Αθήνας και των προαστίων, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η κλιματική αλλαγή και οι σαρωτικές πυρκαγιές κάνουν επιτακτική την ανάγκη προστασίας των τελευταίων «πνευμόνων» πρασίνου της πρωτεύουσας.

Γι' αυτό και περιοχές του λεκανοπεδίου έχουν ανακηρυχθεί Εθνικοί Δρυμοί, όπως η Πάρνηθα, το Σούνιο και το Λαύριο, αλλά η θεσμική κάλυψη είναι ελλιπής, με ένα ιδιαίτερα εκτεθειμένο βουνό μας να μην θεωρείται ακόμα ως τέτοιο.

Πρόκειται για τον Υμηττό, το χαμηλότερο από τα τρία όρη που οριοθετούν τη Αττική. Παρά την οικολογική και περιβαλλοντική του σημαντικότητα, δεν έχει ακόμα συμπεριληφθεί ως προστατευόμενος Εθνικός Δρυμός, ανήκει όμως στο το δίκτυο προστατευόμενων βιότοπων Natura 2.000.

Το περιβάλλον του Υμηττού

 Με μέγιστο υψόμετρο 1.026 μέτρα, μήκος 23 χιλιόμετρα, πλάτος που ποικίλλει από 4 έως 6 χιλιόμετρα και έκταση 80.000 στρεμμάτων, ο Υμηττός είναι ένα από τα πλέον πολύπαθα βουνά της χώρας.

Παρ’ όλες τις καταπατήσεις των εδαφών του, την άναρχη δόμηση των ριζών του και των καταστροφικών συνεπειών των πυρκαγιών, διαθέτει, προς το παρόν, πλούσια βλάστηση και εκτάσεις πρασίνου από τις συνεχείς δενδροφυτεύσεις.

Η χλωρίδα του όρους περιλαμβάνει περίπου 650 είδη και υποείδη Πτεριδοφύτων και Σπερματοφύτων, με 54 να είναι ενδημικά της Ελλάδας, ενώ τα 59 προστατεύονται από την ελληνική νομοθεσία και διεθνείς συμβάσεις ή περιλαμβάνονται σε καταλόγους απειλούμενων ειδών.

Στο αισθητικό δάσος Υμηττού έχουν καταγραφεί περισσότερα από 40 είδη ορχιδέων, μία από τις υψηλότερες πυκνότητες ορχεοειδών της Ευρώπης αναλογικά με την έκταση, ενώ στο βουνό μπορεί να βρει κανείς και ενδημικά είδη Crocus και Centaurea.

Στον Υμηττό έχουν καταγραφεί πολλά είδη θηλαστικών, αρκετά από αυτά σπάνια και προστατευόμενα, όπως διάφορα είδη νυχτερίδων (όλα προστατευόμενα), αλεπούδες, σκαντζόχοιροι, κουνάβια, νυφίτσες, μυγαλές. Επίσης έχουν καταγραφεί 112 είδη πτηνών, τα οποία είναι επιδημητικά, μεταναστευτικά, χειμερινοί επισκέπτες και περιστασιακά εμφανιζόμενα. Ο αριθμός αυτός είναι το ένα τέταρτο των ειδών που υπάρχουν στην Ελλάδα. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA