Μενού
Πορτοκαλί φανάρι
Πορτοκαλί φανάρι | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Αθάνατη ελληνική οδηγική παιδεία. Μία κοινωνική μάστιγα που δυστυχώς έχει πάρει πολιτισμικές διαστάσεις, και «μολύνει» με επικίνδυνες συνήθειες ακόμα και τους πιο προσεκτικούς οδηγούς.

Μία από αυτές είναι η ενδεχομένως μοιραία πρακτική του να επιταχύνουμε όταν βλέπουμε το πράσινο να γίνεται πορτοκαλί στο φανάρι, προσπαθώντας να αποφύγουμε το κόκκινο. Οι περισσότεροι οδηγοί πιστεύουν πως το πορτοκαλί σημαίνει ότι πρέπει να βιαστούν για να μην τους πιάσει ο «Σταμάτης», αλλά στην ουσία επιτελεί την ίδια λειτουργία με αυτόν, σύμφωνα με πραγματογνώμονες της Glavopoulos Loss Adjusters.

Πρόστιμο για παραβίαση του πορτοκαλί

Όπως και μπροστά από ένα κόκκινο φανάρι, όταν ο οδηγός βλέπει πορτοκαλί οφείλει να σταματήσει πριν την ειδικής γραμμής διακοπής στο οδόστρωμα ή, αν δεν υπάρχει, σε αρκετή απόσταση από το σηματοδότη, ώστε το φανάρι να είναι ορατό στον ίδιο, και να παραμένει δε σε στάση μέχρι να ανάψει το πράσινο φως. 

Μόνο σε περίπτωση που ο οδηγός βρίσκεται τόσο κοντά στο φανάρι ώστε να μην μπορεί να σταματήσει έγκαιρα για να πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις, μπορεί να περάσει προτού μετατραπεί σε κόκκινο, αν και πολλοί εκμεταλλεύονται αυτό το «παραθυράκι».

Ωστόσο, η τιμωρία για παραβίαση του πορτοκαλί σηματοδότη είναι πολύ πιο επιεικές από το ανάλογο για παραβίαση του κόκκινου. Ειδικά, προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο 80 ευρώ αν πιαστείτε να περνάτε με πορτοκαλί, ενώ 700 ευρώ αν περάσετε με κόκκινο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA