Μενού
αραιαελλαδα
Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Πριν το air-condition υπήρχε η θάλασσα, ο πάγος, το νερό και η αποδεδειγμένη ικανότητα του ανθρώπου να βρίσκει τρόπους ώστε να επιβιώνει σε δύσκολες καταστάσεις. Όχι, στην αρχαία Ελλάδα δεν υπήρχαν inverter, σίγουρα όμως υπήρχαν μυαλά που εργάζονταν μπροστά από την εποχή τους.

Ας εξετάσουμε πως δημιουργούσαν δροσιά χιλιάδες χρόνια πριν. 

Η αρχέγονη, φυσική δροσιά βρίσκεται κάτω από τη γη, αυτό το γνωρίζουμε όλοι. Και αυτό ανακάλυψαν οι άνθρωποι των πρώτων, πρωτόγονων κοινωνιών, γύρω στο 10.000 π.Χ.

Όχι, μόνο έχτισαν τα σπίτια τους μέσα σε σπηλιές, φτάνοντας κοντά στην ανακάλυψη των ευεργετημάτων της γεωθερμίας, αλλά έχτισαν και πρωτόλειες «στοές» (τρύπες) υπόγειες, για να γλιτώσουν τη 

Το Air Condition με βάση το παγωμένο νερό, μια ανακάλυψη των Αιγυπτίων 

Το πρώτο αυτοσχέδιο air condition της ανθρωπότητας, ήταν απλά, ιδιοφυΐες. Οι Αιγύπτιοι, κατά την ανέγερση των πυραμίδων τους, αυτού του θαύματος της ανθρωπότητας που στέκει αγέρωχο μέχρι σήμερα, σύντομα διαπίστωσαν πως χρειάζονταν μια τεχνοτροπία δροσιάς, ώστε να μην καούν ούτε οι ίδιοι, ούτε τα οικοδομήματα τους από την αφόρητη ζέστη του αφρικάνικου Νείλου.

Τι έκαναν; Κρέμασαν κομμάτια από καλαμιές, τα οποία είχαν βουτήξει προηγουμένως σε παγωμένο νερό, γύρω από κάθε παράθυρο των πυραμίδων! Και εγένετο air-condition! 

Αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι in da house

H λέξη aqueduct σημαίνει υδραγωγείο, και προέρχεται από τις λατινικές λέξεις aqua (νερό)  και ducere («που κατευθύνεται»).

Πρόκειται για ένα θαύμα της μηχανικής της αρχαίας Ελλάδας αλλά και της Ρώμης, που διοχέτευε νερό άμεσα από σωλήνες προς διάφορες κατευθύνσεις και βοηθούσε στην κάλυψη βασικών ανθρώπινων αναγκών, στις αγροτικές εργασίες, στα δημόσια λουτρά, αλλά και στον κλιματισμό των σπιτιών που διέμεναν πλούσιοι.

Συγκεκριμένα, ο οικοδεσπότης μιας πλούσιας οικίας φρόντιζε ώστε το νερό να «λούζει» υπογείως πατώματα και τοίχους του σπιτιού του, ενώ δεν έλειπαν κι εκείνοι που εκμεταλλεύονταν τα υδραγωγεία για να δημιουργήσουν συντριβάνια, μέσα στις αυλές των σπιτιών τους!

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.