Μενού
H Western Digital αντιμέτωπη με ένα τεράστιο πρόβλημα λόγω hackers (Πηγή εικόνας: Getty Images)
Διαδίκτυο | Shuterstock
  • Α-
  • Α+

Τα περιστατικά ηλεκτρονικής απάτης με τη μορφή αλίευσης δεδομένων (σ.σ. phising) μέσω διαδικτύου, ολοένα και αυξάνονται. Για το λόγο αυτό οφείλουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να προστατεύουμε τα ηλεκτρονικά μας προσωπικά στοιχεία ώστε να μην πέσουμε θύματα επιτηδείων.

Στην ΕΡΤ μίλησε ο Γιώργος Παπαπροδρόμου, αντιστράτηγος εν αποστρατεία και ειδικός σε θέματα κυβερνοεγκλήματος, ο οποίος μίλησε για τις «τεχνικές» που χρησιμοποιούν οι απατεώνες του διαδικτύου.

«Τα αυξημένα περιστατικά απατών συνεχίζονται και αυτό γίνεται μέσα από μια διαδικασία. Η φετινή χρονιά στην κυβερνοασφάλεια ήταν αφιερωμένη στην κοινωνική μηχανική, κυριότερη μορφή του οποίου είναι η αλίευση δεδομένων (phishing)», είπε αρχικά ο κ. Παπαπροδρόμου και πρόσθεσε:

«Οι απατεώνες προσπαθούν να κάνουν ένα συνδυασμό τεχνικών είτε με αποστολή στοχευμένων μηνυμάτων είτε με το να υποδύονται ένα άλλο πρόσωπο που ενδεχομένως γνωρίζετε και νομίζετε ότι είναι αυτό, ώστε να υφαρπάξουν ουσιαστικά λεπτομέρειες, κωδικούς, οικονομικά στοιχεία τα οποία θα είναι στη συνέχεια χρήσιμα γι’ αυτούς για να μπορούν να μεταφέρουν ποσά ή να τα διαθέσουν τα δεδομένα σε άλλους δράστες».

Ο ειδικός για ζητήματα κυβερνοασφάλειας, εξήγησε ότι εκείνοι που αλιεύουν τα δεδομένα, δεν σημαίνει κατ ανάγκη ότι είναι και αυτοί που χρησιμοποιούν.

«Μιλάμε για ένα σκοτεινό χώρο του οργανωμένου εγκλήματος που απειλεί φυσικά άτομα, οργανισμούς και κοινωνίες. Γιατί ο καθένας μπορεί να πέσει θύμα μιας τέτοιας συμπεριφοράς» ανέφερε ο κ. Παπαπροδρόμου.
 

Πώς να το αποφύγουμε

Όσο για το με ποιους τρόπους θα μπορέσουμε να προφυλαχθούμε από το να πέσουμε θύματα της ηλεκτρονικής απάτης, ο κ. Παπαπροδρόμου, τόνισε:«Μπορούμε να δεχθούμε ένα ασυνήθιστο μήνυμα, κάτι το οποίο δεν το περιμένουμε».

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι οι κυβερνοεγκληματίες παρακολουθούν την επικαιρότητα (πχ όταν επιστρέφονται εκκαθαρίσεις από την εφορία, ή δίνονται επιδόματα τύπου pass κλπ) και προσαρμόζουν τις τακτικές τους σε αυτό.

«Πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι, να ανανεώνουμε κωδικούς. Δεν δίνουμε στοιχεία, δεν μπαίνουμε σε οργανισμούς που προκύπτουν από συνδέσμους που υπάρχουν στα μηνύματα, στα email, στην ηλεκτρονική αλληλογραφία, είτε στο sms που μας έρχεται» και κατέληξε λέγοντας:

«Δεν είναι σωστό να χρησιμοποιούμε τον ίδιο κωδικό. Αντίθετα, θα πρέπει να χρησιμοποιούμε ενισχυμένους και πολύπλοκους κωδικούς, όχι εύκολους και προβλέψιμους κωδικούς».

Δείτε επίσης:

Οι δισεκατομμυριούχοι της Χαμάς - Παραμυθένιες ζωές και πλούτη στον αθέατο κόσμο της τρομοκρατίας

Πώς έγινε το επεισόδιο με την Κωνσταντοπούλου που δεν ήθελε να κάτσει δίπλα στην Αχτσιόγλου

Ευτράπελο στον «αέρα» της ΕΡΤ: Έμειναν άναυδοι με το «είστε για τον π...»

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA