Μενού
palamas-karditsas
Η κατάσταση στον Παλαμά κατά τη έβδομη ημέρα από την κακοκαιρία | Nick Paleologos SOOC
  • Α-
  • Α+

Με φόντο τα δισεκατομμύρια που θα απαιτηθούν για αποζημιώσεις και υποδομές στη Θεσσαλία, αλλά και τις εφιαλτικές προβλέψεις των επιστημόνων για όλο και πιο συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να νομοθετήσει την υποχρεωτική ασφάλιση όλων των κτηρίων. 

Η αρχή αναμένεται να γίνει από τα κτήρια για επαγγελματική χρήση, χωρίς να αποκλείεται να επεκταθεί το μέτρο και στις κατοικίες, όπου πάντως ήδη όσες έχουν αγορασθεί με στεγαστικό δάνειο ασφαλίζονται υποχρεωτικά.  Στο σύνολο των κατοικιών όμως μόλις το 16% είναι ασφαλισμένες. 

Σύμφωνα με το STAR, το ασφάλιστρο θα υπολογίζεται με βάση τους χάρτες επικινδυνότητας για τις φυσικές καταστροφές. 

Να σημειωθεί ότι για την αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές στην Ελλάδα την τετραετία 2018-2022 απαιτήθηκαν πάνω από 4 δισ. ευρώ, ενώ φέτος αναμένεται να δαπανηθεί ποσό που θα σπάσει κάθε ρεκόρ.  

«Αγκάθι» είναι το ύψος των ασφαλίστρων και στοίχημα οι αντοχές των ασφαλιστικών εταιρειών. 

 

Φόβος για το μολυσμένο νερό 

Ταυτόχρονα, τρόμο προκαλεί ο αριθμός των νεκρών ζώων στη Θεσσαλία, εξαιτίας του περάσματος της κακοκαιρίας Daniel, με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την ποιότητα του πόσιμου νερού. 

Μάλιστα, στις ευρύτερες περιοχές έχει σημάνει συναγερμός, με ειδικό κλιμάκιο του υπουργείου Υγείας να σπεύδει στο σημείο, προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτοψία και τους ειδικούς ελέγχους και να μοιράσουν 25.000 ειδικές στολές στους κατοίκους της Θεσσαλίας, για να ξεκινήσουν να καθαρίζουν –κάτω από συνθήκες ασφάλειας– τα σπίτια τους από τα νερά.

 

Την ίδια ώρα, οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας θα αναλάβουν ένα από τα πιο δύσκολα κομμάτια διαχείρισης των καταστροφών της πλημμύρας, καθώς μονάδες τους θα αρχίσουν να απομακρύνουν τα νεκρά ζώα, τα οποία πνίγηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. 

Υπάρχουν αναφορές ότι κάτω από τα νερά υπάρχουν εκατοντάδες νεκρά ζώα, που συνιστούν «υγειονομική βόμβα» καθώς μπορούν να μεταδώσουν αρκετές μεταδοτικές και, συνεπώς, θανατηφόρες ασθένειες στους ανθρώπους. Αυτό που αξίζει να επισημανθεί είναι ότι μέχρι στιγμής 61.786 αιγοπρόβατα έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ έχουν περισυλλεγεί 27.436.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα ζώα, 5.306 βοειδή έχουν πεθάνει ενώ 44 έχουν περισυλλεγεί, 19.355 χοίροι έχουν χάσει τη ζωή τους και 10.103 έχουν περισυλλεγεί, ενώ 123.810 πτηνά πέθαναν και 25.400 διασώθηκαν.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA