Ανήμερα τη Μεγάλη Πέμπτη κάθε χρόνο είθισται να βάφουμε κόκκινα αυγά, το χρώμα των οποίων σύμφωνα με την Ορθόδοξη παράδοση, συμβολίζει το αίμα του Χριστού που χύθηκε για τη σωτηρία του κόσμου.
Τα παλιά χρόνια μάλιστα, λέγεται ότι τα έβαφαν αργά τη νύχτα, ήταν πάντα κόκκινα και γι΄αυτό και η Μεγάλη Πέμπτη λεγόταν και Κοκκινοπέφτη. Οι μόνοι που δεν συμμετείχαν στο έθιμο ήταν οι οικογένειες που είχαν πένθος.
Τα κόκκινα αυγά βάφονται τη Μεγάλη Πέμπτη, η οποία θεωρείται η ημέρα του Μυστικού Δείπνου. Το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών είναι ένα έθιμο χρόνων. Βάσει της χριστιανικής παράδοσης, το κόκκινο αυγό αποτελεί σύμβολο ζωής, καθώς, όπως σπάει, κατά τη διαδικασία του τσουγκρίσματος, έτσι έσπασε και ο τάφος από τον οποίο αναστήθηκε ο Ιησούς Χριστός.
Οι μύθοι για το βάψιμο των κόκκινων αυγών
Το έθιμο των κόκκινων αυγών δεν είναι σίγουρο πώς γεννήθηκε, ωστόσο υπάρχουν πολλοί μύθοι. Ο πιο διαδεδομένος σχετίζεται με τη Μαρία Μαγδαληνή. Η Μαρία Μαγδαληνή επισκέφτηκε τον αυτοκράτορα της Ρώμης και τον χαιρέτησε λέγοντας «Χριστός Ανέστη». Ο αυτοκράτορας λέγεται ότι απάντησε «ο Χριστός Ανέστη, όπως αυτό το αυγό είναι κόκκινο» δείχνοντας ένα αυγό που βρισκόταν πάνω στο τραπέζι. Προς μεγάλη έκπληξη όλων, το αυγό έγινε μπροστά στα μάτια τους κατακόκκινο και η Μαρία Μαγδαληνή βρήκε ευκαιρία να κατηχήσει τον αυτοκράτορα στον χριστιανισμό.
Υπάρχει και ένας ακόμη μύθος που αναφέρει ότι η Παναγία πήρε ένα καλάθι αυγά και τα πρόσφερε στους φρουρούς του Ιησού, ικετεύοντάς τους να μην τον βασανίσουν. Όταν τα δάκρυά της έπεσαν πάνω στα αυγά, τότε αυτά βάφτηκαν κόκκινα.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.