Μενού

«Ποτέ ξανά»: Ένα χρονολόγιο της οπαδικής βίας από τη δολοφονία του Άλκη μέχρι σήμερα

Άλκης Καμπανός
Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

«Ποτέ ξανά!». Αυτό ήταν το σύνθημα που κατέκλυσε τη χώρα λίγο μετά την είδηση της δολοφονίας ενός 19χρονου ανθρώπου, του Άλκη Καμπανού. Ο Άλκης έχασε τη ζωή του μετά από δολοφονική επίθεση που έγινε σε αυτόν και σε έναν φίλο του από οπαδούς αντίπαλης ομάδας. Το μόνο «λάθος» του ήταν ότι υποστήριζε τον Άρη.

Έκτοτε, όλοι μαζί, ως ελληνική κοινωνία, είπαμε ένα τεράστιο «φτάνει». Ευχηθήκαμε ο Άλκης να είναι το τελευταίο θύμα της οπαδικής βίας στη χώρα. Συνθήματα, εκδηλώσεις, χιλιάδες γραμμές με συγκινητικά, αγανακτισμένα, εξοργισμένα κείμενα για όσα στέρησαν τη ζωή από έναν τόσο νέο άνθρωπο. Παρεμβάσεις από ανθρώπους του αθλητισμού, των τεχνών, της πολιτικής. Μία αμυδρή ελπίδα ότι κάτι μπορεί να άλλαζε.

Τι συνέβη μετά από λίγο καιρό; Ακριβώς τα ίδια. Δεν πέρασαν παρά μόνο λίγες εβδομάδες για να βρει τον χώρο του στα sites ένα ακόμα επεισόδιο μεταξύ οπαδών. Σιγά-σιγά τα γεγονότα άρχισαν να πληθαίνουν και να γίνονται και πάλι κανονικότητα. Αυτό το «ποτέ ξανά» του Άλκη αντικαταστάθηκε, 1,5 χρόνο μετά, από ένα νέο «ποτέ ξανά». Αυτή τη φορά θύμα ήταν ο Μιχάλης Κατσούρης. Νέα μέτρα, νέα αγανάκτηση, νέα οργή. Τώρα το σοκ μάς έπιασε στο μέσο του θέρους. Η λίστα όμως δεν θα έκλεινε.

Δεν χρειάζονται παρά λίγοι μήνες για να χαθεί ακόμα μία ζωή στο πλαίσιο της οπαδικής βίας. Αυτή τη φορά ήταν η ζωή του 31χρονου αστυνομικού, Γιώργου Λυγγερίδη. Πλέον κανείς δεν μπορούσε να ψελλίσει το περίφημο «ποτέ ξανά». Θα ήταν σαν να κοροϊδεύει τον εαυτό του και τους άλλους.

Ανάμεσα σε αυτές τις κορυφές υπάρχουν βέβαια και δεκάδες ή εκατοντάδες άλλα παρόμοια περιστατικά. Ενέδρες, ξυλοδαρμοί, χτυπήματα, μαχαιρώματα. Γεγονότα που από καθαρή τύχη δεν πρόσθεσαν ακόμα μία ζωή χαμένη στη σχετική μακρά λίστα.

  • 8 Μαρτίου 2022

Έχουμε περάσει λίγες μόλις εβδομάδες από τη δολοφονία του Άλκη. Ένας ανήλικος περπατάει στην πόλη των Τρικάλων, όταν πλησίασαν προς το μέρος του άτομα από μία συμμορία. Αφού τον καταδίωξαν, τον έπιασαν και ρώτησαν τι ομάδα είναι. Στη συνέχεια τον χτύπησαν και του έκλεψαν το κινητό τηλέφωνο και την ταυτότητα.

  • 10 Μαρτίου 2022

Στον απόηχο της σοκαριστικής δολοφονίας του Άλκη ψηφίζεται το νέο νομοσχέδιο για την οπαδική βία που λειτουργεί ως απάντηση του κράτους απέναντι στα συνεχή περιστατικά οπαδικής βίας που δείχνουν διαρκώς να πληθαίνουν και να αγριεύουν.

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου αυστηροποιούν το νομικό πλαίσιο αντιμετώπισης της οπαδικής βίας αυξάνοντας το πλαίσιο ποινής για σχετικά εγκλήματα και καθιερώνοντας ειδικό ποινικό αδίκημα για όσους κατά τη διάρκεια αθλητικού αγώνα έχουν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους.

ΠΑΣ Γιάννινα
Eurokinissi
  • 1 Απριλίου 2022

Ένας 16χρονος δέχθηκε επίθεση από άγνωστα άτομα, επειδή φορούσε ζακέτα του Άρη. Τα άτομα, αφού τον προπηλάκισαν, τού πήραν τη ζακέτα και τράπηκαν σε φυγή.

  • 2 Ιουνίου 2022

Ένας 24χρονος και ένας 23χρονος προσέγγισαν μία παρέα ανηλίκων στο Μενίδι. Άρπαξαν ένα μέλος της παρέας, τον εξανάγκασαν με την απειλή μαχαιριού να επιβιβαστεί σε ένα αυτοκίνητο. Στη συνέχεια, αφού τον οδήγησαν σε απομακρυσμένη περιοχή, τον ξυλοκόπησαν άγρια και του έσκισαν τα ρούχα. Τα κίνητρα φαίνεται ότι ήταν οπαδικά.

  • 11 Σεπτεμβρίου 2022

Τέσσερις νεαροί από 19 έως 22 ετών έστησαν ενέδρα και χτύπησαν έναν 16χρονο στην περιοχή του Ευόσμου. Ο νεαρός ο οποίος κατήγγειλε αμέσως την επίθεση του στις αρχές αποδείχτηκε ότι ήταν ποδοσφαιριστής της ομάδας Κ-17 του ΠΑΟΚ. 

  • 21 Οκτωβρίου 2022

Ακόμα ένα άγριο οπαδικό επεισόδιο, αυτή τη φορά στους Αμπελόκηπους. Τουλάχιστον 7 άτομα εισέβαλαν σε μία καφετέρια και κινήθηκαν εναντίον των υπαλλήλων τους οποίους ξυλοκοπούν άγρια. Έναν εξ αυτών τον χτυπούν στο πρόσωπο με ένα μπουκάλι μπίρα, ενώ κάποιος από τους δράστες χτυπάει με ένα stand υπάλληλο που είναι ξαπλωμένος στο πάτωμα, ενώ ήδη τον γρονθοκοπούσαν δύο άτομα.

  • 19 Δεκεμβρίου 2022

Αυτή τη φορά επεισόδια ξέσπασαν έξω από το Πρωτοδικείο Αθηνών. Το αποτέλεσμα ήταν ο τραυματισμός ενός ατόμου που θεωρείται από τα ηγετικά στελέχη συνδέσμου οπαδών. Οι οπαδοί συγκρούστηκαν μεταξύ τους με γροθιές και κλωτσιές, ωστόσο, κάποια στιγμή βγήκαν και μαχαίρια με το ηγετικό στέλεχος να γίνεται στόχος. 

  • 21 Δεκεμβρίου 2022

Στους Ζωσιμάδες των Ιωαννίνων, ο τοπικός ΠΑΣ Γιάννινα υποδέχεται τον Ολυμπιακό. Ήδη πριν το εναρκτήριο λάκτισμα του αγώνα, οι οπαδοί των δύο ομάδων συγκρούστηκαν με τα πνεύματα να ηρεμούν μετά από παρέμβαση των ΜΑΤ. Τελικά φάνηκε ότι αυτή η ηρεμία δεν θα κρατούσε. Το ματς διακόπηκε 3 φορές λόγω ρίψης καπνογόνων αλλά και εισόδου των οπαδών των δύο ομάδων στον αγωνιστικό χώρο.

  • 3 Ιανουαρίου 2023

Στη Λιβαδειά, στο ματς μεταξύ Λεβαδειακού και Παναθηναϊκού η Αστυνομία, για κάποιον άγνωστο στους περισσότερους από εκείνους που βρέθηκαν στο γήπεδο λόγο, ρίχνει δακρυγόνα δημιουργώντας ασφυκτική ατμόσφαιρα σε ποδοσφαιριστές και φιλάθλους. Οι τελευταίοι μαζεύονται άτακτα σε διάφορα μέρη του γηπέδου προκειμένου να προστατευτούν από τα χημικά.

  • 13 Φεβρουαρίου 2023

Οπαδοί της ομάδας της ΑΕΚ συγκρούστηκαν με αντίστοιχους του Ολυμπιακού μετά από αγώνα της πρώτης ενάντια στον Λεβαδειακό στη Νέα Φιλαδέλφεια. Φαίνεται ότι η ένταση ήταν μεγάλη και τα επεισόδια κράτησαν για ώρα. Οι συγκρούσεις έγιναν πέτρες, λοστάρια και βόμβες μολότοφ, δίπλα ακριβώς από διερχόμενα αυτοκίνητα.

  • 23 Απριλίου 2023

Η ΑΕΚ παίρνει προβάδισμα στο σκορ στο ντέρμπι του Καραϊσκάκη με πέναλτι το οποίο αμφισβητούν οι γηπεδούχοι. Με το σφύριγμα της λήξης, δεκάδες οπαδοί του Ολυμπιακού εισβάλουν στον αγωνιστικό χώρο με κάποιους εξ αυτών να κινούνται απειλητικά εις βάρος του Ιταλού διαιτητή.

Παράλληλα, γίνεται ρίψη αντικειμένων προς τον πάγκο και τους παίκτες της ΑΕΚ, με τη χρήση και φωτοβολίδων ευθείας βολής. Η Αστυνομία απαντάει με χημικά, το πλήθος διαλύεται αλλά η ένταση κράτησε για αρκετά λεπτά. 

  • 17 Μαΐου 2023 

Μία ομάδα 25 ατόμων που επέβαιναν σε αυτοκίνητα και δίκυκλα, σταμάτησε δύο ανηλίκους ο ένας εκ των οποίων φορούσε μπλούζα της ΑΕΚ. Άρχισαν να τον βρίζουν και στη συνέχεια του επιτέθηκαν με σιδηρογροθιά χτυπώντας τον στο πρόσωπο. Ο ανήλικος κατάφερε να ξεφύγει.

Οι δράστες όμως επιβιβάστηκαν και πάλι στα οχήματά τους. Έφτασαν σε παρακείμενη πλατεία και με κράνη, μαχαίρια και ένα τσεκούρι κινήθηκαν προς την υπόλοιπη παρέα του νεαρού, ρωτώντας τους τι ομάδα είναι. Αμέσως μετά χτύπησαν δύο από τα άτομα της παρέας, τους πήραν τα κινητά και εξαφανίστηκαν.

  • 26 Μαΐου 2023

Είναι βράδυ Παρασκευής στον Πανόραμα Θεσσαλονίκης όταν μία ομάδα ανηλίκων δέχτηκε επίθεση επειδή ένας εξ αυτών φορούσε μπλούζα του Άρη. Οι ανήλικοι με το που κατάλαβαν την ενέδρα έτρεξαν σε διαφορετικές κατευθύνσεις.

Κάποιοι από τους δράστες εντόπισαν τον 15χρονο, τον τραμπούκισαν, του άρπαξαν τη ζακέτα και τελικά την έσκισαν. Οι υπόλοιποι βρήκαν στην περιοχή έναν άλλον νεαρό από την παρέα και τον ξυλοκόπησαν. 

Mιχάλης Κατσουρής
Eurokinissi
  • 15 Ιουνίου 2023

Είμαστε στον τέταρτο τελικό της Basket League μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού. Ο αγώνας μεταξύ των δύο ομάδων διεξάγεται στο κλειστό του ΟΑΚΑ. Όλα κυλούν κανονικά μέχρι που σταδιακά ο Ολυμπιακός αρχίζει να παίρνει αρκετά μεγάλη διαφορά και να σιγουρεύει ουσιαστικά την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Σε εκείνο το σημείο, οπαδοί του Παναθηναϊκού ξεκινούν τη ρίψη αντικειμένων προς τον πάγκο του Ολυμπιακού. Η ατμόσφαιρα γίνεται αποπνικτική και οι δύο ομάδες αποχωρούν για τα αποδυτήρια μέχρι να εκκενωθεί το γήπεδο. 

Κατά την αποχώρηση του κόσμου, μερίδα οπαδών προχώρησε σε νέες υλικές ζημιές, σπάζοντας και εκτοξεύοντας καθίσματα, ενώ άναψε κροτίδες και πυροσβεστήρες. Το αποτέλεσμα ήταν τελικά ο αγώνας να διακοπεί.

  • 7 Αυγούστου 2023 

Μία ομάδα περίπου 150 Κροατών hooligans της ομάδας Bad Blue Boys (οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ με φιλοναζιστικές αναφορές) ξεκίνησαν από την Κροατία κάνοντας ανενόχλητοι ένα ιδιότυπο road trip που πέρασε από Μαυροβούνιο, Αλβανία και τη μισή ελληνική επικράτεια. Τελικά έφτασαν στην Αθήνα, όπου τους υποδέχτηκαν οπαδοί του Παναθηναϊκού με τους οποίους είναι αδελφοποιημένοι.

Λίγο μετά έφτασαν έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια όπου ξέσπασαν πρωτοφανούς έντασης επεισόδια με οπαδούς της ΑΕΚ. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων αυτών μαχαιρώνεται ο οπαδός της ΑΕΚ Μιχάλης Κατσουρής. Λίγο αργότερα αφήνει την τελευταία του πνοή. Ακόμα ένα θύμα της τυφλής οπαδικής βίας.

  • 16 Αυγούστου 2023 

Με την ελληνική κοινωνία ακόμα συγκλονισμένη, στο μέσο του θέρους, ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, επισκέπτεται την Ελλάδα και συναντάται στο υψηλότατο επίπεδο με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό της χώρας, Κυριάκο Μητσοτάκη. Στη συνέχεια οι δύο τους προχωρούν σε κοινές δηλώσεις. 

«Φανταστείτε τι είδους άνθρωπος επιτίθεται σε έναν άλλο επειδή φοράει μια φανέλα που δεν του αρέσει. Αυτό είναι ο καρκίνος του ποδοσφαίρου. Μην τους λέτε οπαδούς, δεν είναι. Είναι άνθρωποι που χρησιμοποιούν το ποδόσφαιρο για τις βλακώδεις ιδέες τους», δηλώνει ο Τσέφεριν.

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση προχωρά σε περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας. 

  • 7 Σεπτεμβρίου 2023

Μία ομάδα 7 νεαρών που φέρεται να ήταν οργανωμένοι οπαδοί του Παναιτωλικού συνεπλάκησαν με δύο άλλα νεαρά άτομα, οπαδούς άλλης ομάδας. Η συμπλοκή έγινε στο Αγρίνιο και είχε ως αποτέλεσμα ένας από τους δύο νεαρούς να δεχθεί δύο μαχαιριές στον μηρό και να μεταφερθεί εσπευσμένα στο νοσοκομείο.

Το συγκεκριμένο επεισόδιο έγινε έξω από κατάστημα εστίασης και μπροστά στα μάτια δεκάδων πολιτών που προφανώς έμειναν εμβρόντητοι από τη βαρβαρότητα της επίθεσης. Μάρτυρες φαίνεται ότι ήταν και μικρά παιδιά που έπαιζαν σε κοντινή παιδική χαρά.

Φορτούνης
Eurokinissi
  • 26 Σεπτεμβρίου 2023 

Θύμα της συγκεκριμένης επίθεσης ήταν ένα αγόρι μόλις 12 ετών το οποίο γύρναγε στο σπίτι του από το κολυμβητήριο στην περιοχή της Νέας Ιωνίας του Βόλου. Μία ομάδα οπαδών της ομάδας του ΠΑΟΚ τον ρώτησαν τι ομάδα είναι. Ο 12χρονος τρομοκρατημένος απάντησε ότι δεν ασχολείται με το ποδόσφαιρο και άρχισε να τρέχει.

Λίγα μέτρα πιο κάτω, τον έπιασαν, τον έριξαν στο έδαφος και άρχισαν να το χτυπούν. Προσπάθησαν μάλιστα και να τον κλέψουν αλλά δεν βρήκαν κάτι και εξαφανίστηκαν. 

  • 29 Οκτωβρίου 2023

Πάνω από 20 οπαδοί του ΠΑΟΚ και περίπου άλλοι τόσοι οπαδοί του Άρη έδωσαν ραντεβού σε περιοχή της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στη συμβολή των οδών Καραμανλή και Βούλγαρη.

  • 3 Δεκεμβρίου 2023

Το ματς μεταξύ Βόλου και Ολυμπιακού είναι στο 2-2 στο Πανθεσσαλικό. Στις καθυστερήσεις, ο Ολυμπιακός σκοράρει αλλά το γκολ ακυρώνεται από το VAR. Εκείνη τη στιγμή εισβάλλουν στον αγωνιστικό χώρο οπαδοί της ομάδας. Οι άνδρες των ΜΑΤ απαντούν με χρήση δακρυγόνων.

Οι εξέδρες αδειάζουν και οι δακρυσμένοι ποδοσφαιριστές καλύπτουν τα πρόσωπά τους προκειμένου να προφυλαχτούν όσο είναι δυνατόν από τα χημικά. Την ίδια στιγμή ακούγονται κρότου-λάμψης από τον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου. Τελικά, με βιαστικές κινήσεις οι ποδοσφαιριστές επιστρέφουν στα αποδυτήρια. 

  • 7 Δεκεμβρίου 2023

Στο κλειστό «Μελίνα Μερκούρη» του Ρέντη είναι σε εξέλιξη το ντέρμπι του βόλεϊ μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου σετ υπάρχει μία ανησυχία στις εξέδρες λόγω της έντονης οσμής δακρυγόνων που προήλθαν από τις συμπλοκές χούλιγκαν με την αστυνομία που συμβαίνει έξω από το γήπεδο.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, περίπου 150 άτομα επιτίθενται σε άνδρες των ΜΑΤ με μολότοφ, πέτρες και φωτοβολίδες. Ένας 31χρονος αστυνομικός τραυματίζεται σοβαρά όταν τον χτυπάει στο μηρό μία ναυτική φωτοβολίδα. Πρόκειται για τον Γιώργο Λυγγερίδη ο οποίος μεταφέρεται άμεσα στο νοσοκομείο. 

Δίνει μάχη για τη ζωή του με τους γιατρούς να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια. Τελικά δεν τα καταφέρνει και φεύγει από τη ζωή στις 27 Δεκεμβρίου. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.