Μενού
metanastes evros
AP
  • Α-
  • Α+

Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα που απασχολεί την Ευρώπη είναι η διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται ότι σε βάθος χρόνου θα έρθουν αντιμέτωποι με νέες ροές από τη Μέση Ανατολή μετά τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας. Στην Ελλάδα η έλευση του τούρκου Προέδρου Ρετζεπ Ταγιπ Ερντογάν για να συμμετάσχει στο επικείμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Τουρκία στις 7 Δεκεμβρίου εμφανίζει ενδιαφέρον καθώς και το μεταναστευτικό αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των διμερών συζητήσεων.

Στην ελληνική πλευρά υπάρχει αισιοδοξία για μια συμφωνία μεταξύ των δυο χωρών που θα συμβάλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Συζητήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει και ανάμεσα στα θέματα που εξετάζονται είναι η μόνιμη εγκατάσταση Έλληνα αξιωματικού του Λιμενικού στη Σμύρνη και αντίστοιχα Τούρκου αξιωματικού στη Μυτιλήνη με στόχο η καλύτερη συνεννόηση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας ένα θέμα το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες είναι ακόμα σε «θεωρητικό επίπεδο». Σκοπός της τοποθέτησης των δυο στελεχών του ελληνικού ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. και της τουρκικής Ακτοφυλακής είναι η άμεση ενημέρωση για την «κίνηση» των λέμβων που ξεκινούν από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά.

Την ίδια στιγμή στον Έβρο οι μεταναστευτικές ροές έχουν μειωθεί δραστικά ενώ είναι σε εξέλιξη τα έργα επέκτασης του φράχτη. Όπως λένε συνοριοφύλακες πλέον στην απέναντι πλευρά δεν παρατηρείται συγκέντρωση προσφύγων και μεταναστών που να επιχειρούν να περνούν τα σύνορα με τη συνδρομή στελεχών της τουρκικής στρατοχωροφυλακής παρά το γεγονός ότι οι καιρικές συνθήκες αυτή τη περίοδο ευνοούν ακόμα το «πέρασμα» με βάρκες από τον ποταμό Έβρο. Κάτι που δείχνει σε συνδυασμό με τις μειωμένες ροές στο Αιγαίο ότι έχει δοθεί εντολή από την τουρκική πλευρά για αυστηρή φύλαξη τόσο των χερσαίων όσο και των θαλάσσιων συνόρων και δεν γίνεται πλέον εργαλειοποίηση των μεταναστών από την κυβέρνηση της Τουρκίας όπως συνέβαινε παλαιότερα.

Επιπροσθέτως σταθερή αλλά διαχειρίσιμη είναι η κατάσταση στα σύνορα με Αλβανία και με Βόρεια Μακεδονία. Ενδεικτικά από τη Βόρεια Μακεδονία επιχειρούν να περάσουν προς τη χώρα μας μετανάστες από Νεπάλ και Ινδία. Μιλώντας πρόσφατα στο Thessaloniki Summit ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης έκανε λόγο για βελτιωμένη εικόνα που παρουσιάζεται από τα τέλη Σεπτεμβρίου και οφείλεται στις αρχές ασφαλείας της χώρας αλλά και στην καλή συνεργασία με την Τουρκία. «Έχουμε σχεδόν μηδενίσει τις ροές στον 'Eβρο, ελέγξει σε πολύ μεγάλο βαθμό το Βόρειο Αιγαίο και έχουμε μια δυσκολία στο Νότιο Αιγαίο όπου έχουν μεταφερθεί τα κυκλώματα των διακινητών αλλά κι εκεί τα πράγματα πηγαίνουν πολύ καλύτερα γι΄ αυτό και έχουμε μείωση 43% των αφίξεων και θα ξεπεράσει το 70% τώρα που κλείνει ο Νοέμβριος, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο» σημείωσε ο κ. Καιρίδης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA