Μενού

Σάττι, Mad Clip και Καρράς: Πώς διασκεδάζει η Gen Z της Αθήνας σήμερα

Σκηνή από πάρτι στην Αθήνα.
  • Α-
  • Α+

Η ώρα είναι περίπου 12 τα μεσάνυχτα. Η Αθήνα μπορεί να θεωρείται «η πόλη που δεν κοιμάται ποτέ», η κίνηση στους δρόμους της όμως είναι σαφώς πιο ήρεμη τώρα. Από την οδό Ακαδημίας, όμως, ακούγονται φωνές και τραγούδια. Πρόκειται για ένα αυτοσχέδιο πάρτι που έχει στηθεί στην είσοδο της «Ίριδας», ενός κτιρίου που τους τελευταίους μήνες έχει περάσει από σαράντα κύματα

Τα φώτα της κεντρικής αίθουσας είναι αναμμένα. Στο εσωτερικό της υπάρχουν καρφιτσωμένες διάφορες φωτογραφίες. Όπως ενημερωνόμαστε από τους ιθύνοντες, βρισκόμαστε στα εγκαίνια της έκθεσης που πραγματοποιεί κάθε χρόνο ο Φωτογραφικός Τομέας του Πολιτιστικού Ομίλου του Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Η αρχιτεκτονική του κτιρίου είναι εντυπωσιακή. Το ίδιο και η ιστορία του. Ανεγέρθηκε το 1927 από τον αρχιτέκτονα Αλέξανδρο Νικολούδη, αρχικά λειτουργούσε ως κινηματοθέατρο και τα τελευταία χρόνια βρίσκεται υπό την εποπτεία του ΕΚΠΑ. Το 2023, προέκυψε ένα τεράστιο ζήτημα σχετικά με την αξιοποίησή του. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, τόσο η Ίριδα όσο και οι κινηματογράφοι Ιντεάλ και Άστορ κινδύνευαν να παύσουν να λειτουργούν ως κινηματογραφικές αίθουσες. 

Στην είδηση του λουκέτο ξέσπασε ένα μεγάλο κίνημα υποστήριξης με ανθρώπους της τέχνης, μεταξύ αυτών και ο Γιώργος Λάνθιμος, να συμπαραστέκονται στην προσπάθεια να σωθούν οι συγκεκριμένοι πολιτιστικοί χώροι. Έναν χρόνο αργότερα, η Ίριδα παραμένει ακόμη ακριβώς ίδια. Αρκετοί επισκέπτες τριγυρνούν στην αίθουσα και παρατηρούν τα έργα. Δίπλα τους διάφορα μέλη του Φωτογραφικού Τομέα που βλέπουν τη δουλειά τους να εκτίθεται για πρώτη φορά. 

Οι χοροί στους δρόμους και το «πέσιμο» στον ενθουσιώδη ταξιτζή

Το πάρτι στο κέντρο της Αθήνας.

Οι φωνές και η μουσική, όμως, είναι τόσο δυνατές που μας τραβάνε έξω. Ακριβώς στην είσοδο υπάρχει ένας μεγάλος ανεμιστήρας για να δροσίζει τους παρευρισκόμενους. Ο καύσωνας στην Αθήνα δείχνει ακόμη τα δόντια του παρόλο που έχει πέσει η νύχτα εδώ και αρκετές ώρες.  Αυτό δεν δείχνει να ενδιαφέρει κανέναν και καμία από τους παρευρισκόμενους. 

Όσο περνάει η ώρα, ο κόσμος που φτάνει έξω από την Ίριδα πολλαπλασιάζεται. Άτομα που φορούν φανέλες του Κβαρατσχέλια και του Ντελ Πιέρο στη Γιουβέντους, γυναίκες και άντρες που κρατούν σημαίες του Athens Pride, λίγες ώρες μετά την παρέλαση στο κέντρο της Αθήνας. Χορεύουν με τα πάντα. Ο μεγάλος χαμός, όμως, γίνεται με τους εξής δύο καλλιτέχνες: τη Μαρίνα Σάττι και τον Mad Clip. 

Οι χοροί μεταφέρονται εντός της Ακαδημίας. Οι περαστικοί που περνούν με τα αυτοκίνητα ή τα μηχανάκια τους μένουν σαστισμένοι. Άλλοι πατούν τις κόρνες τους, θέλοντας να δείξουν τον ενθουσιασμό τους. Τότε, τα μέλη του πάρτι κάνουν ένα κύκλο γύρω από τα αμάξια και χορεύουν μαζί τους. 

Γύρω στις 4 το πρωί κάνει την εμφάνισή του το πρώτο περιπολικό. Πιάνει στην άκρη. Τρεις αστυνομικοί φτάνουν κοντά στον χώρο διεξαγωγής του πάρτι και ζητούν τον υπεύθυνο. Απομακρύνονται για λίγο και ύστερα επιστρέφουν μαζί. Το αίτημά τους είναι να μετακινηθούμε όλοι προς τα πεζοδρόμια, προκειμένου να μην παρακωλύουν την κυκλοφορία και να μην υπάρξει κάποιο ατύχημα. 

Φεύγουν αλλά παραμένουν σε μια απόσταση πενήντα μέτρων. Οι περισσότεροι από τους παρευρισκόμενους όντως ανεβαίνουν στο πεζοδρόμιο. Είναι και μερικοί βέβαια που δεν πείθονται. Δεν υπάρχει καμία νέα ενόχληση. Μια ώρα αργότερα, όπως κάθε πάρτι στην Ελλάδα που σέβεται τον εαυτό του, το ρίχνει στον Καρρά και τον Μητροπάνο

Τα ντριλ και τα νησιώτικα έρχονται να αντικατασταθούν από τα ζεϊμπέκικα. Τελικά, οι νέοι της Αθήνας τα ξέρουν όλα. 

Φωτογραφίες από το αυτοσχέδιο πάρτι στο κέντρο της Αθήνας

Σκηνή από το πάρτι.
Μέλη του πάρτι χορεύουν νησιώτικα.
Σκηνή από το πάρτι.
Το εσωτερικό της Ίριδας.
Το εσωτερικό της Ίριδας.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.