Μενού
sxoleia
Σχολείο | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Κανονικά θα λειτουργήσουν όλα τα σχολεία του δήμου Αγίου Νικολάου στην Κρήτη την Πέμπτη 22 Μαΐου 2025, με απόφαση του δημάρχου Αγίου Νικολάου Μανώλη Μενεγάκη.

Ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου μετά τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε νωρίς το πρωί, βόρεια της Νεάπολης, επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.) καθηγητή Ευθύμη Λέκκα, τους ειδικούς σεισμολόγους που παρακολούθησαν το φαινόμενο, αλλά και με τους διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των σχολικών μονάδων.

Σε όλα τα σχολικά κτίρια του δήμου διενεργούνται έλεγχοι για τυχόν ζημιές και εφόσον χρειαστεί, θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο δήμος Αγίου Νικολάου παραμένει σε διαρκή εγρήγορση.

Σεισμός στην Κρήτη: Κλειστό θα παραμείνει το φαράγγι της Ίμπρου στα Σφακιά 

Κλειστό θα παραμείνει το φαράγγι της Ίμπρου στα Σφακιά, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Σφακίων Γιάννης Ζερβός. Το κλείσιμο αφορά σε προληπτικούς λόγους που απορρέουν του σεισμού των 6,1 Ρίχτερ ο οποίος έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στα Χανιά.

Ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία, Γιώργος Τσαπάκος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε πως βρίσκεται σε επικοινωνία με τον ΟΦΥΠΕΚΑ για ελέγχους στο φαράγγι της Σαμαριάς, ενώ αναμένεται σε λίγη ώρα η απόφαση του Οργανισμού για το εάν θα λειτουργήσει ο εθνικός Δρυμός κανονικά ή θα κλείσει για προληπτικούς λόγους.

Ο κ. Τσαπάκος είπε επίσης ότι τα σχολεία στα Χανιά θα λειτουργήσουν κανονικά.

Σεισμός στην Κρήτη: Τι λένε οι σεισμολόγοι

«Το θετικό είναι ότι ο σεισμός είχε μεγάλο εστιακό βάθος», είπε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στην ΕΡΤ προσθέτοντας ότι «δεν θα έχουμε περίπτωση εκδήλωσης τσουνάμι».

Όπως εξήγησε στη συνέχεια ο κ. Λέκκας «η δόνηση είναι σε τάφρο και όχι στο ελληνικό τόξο και ότι δεν θα υπάρξουν μεγάλες ζημιές στην Κρήτη».

Μιλώντας και στο MEGA και αναφερόμενος στο γεγονός ότι ο σεισμός έγινε αισθητός στην Σαντορίνη, Κάσο σε όλη τη νότια Έλλαδα καθώς ήταν σεισμός με σημαντικό εστιακό βάθος με συνέπεια να γίνεται αισθητός σε μεγαλύτερη έκταση.

Το βάθος υποδεικνύει ότι μάλλον αποκλείεται η περίπτωση ενός τσουνάμι. Πιστεύω ότι ήταν ο κύριος σεισμός αλλά το λέω με κάθε επιφύλαξη.

Έγινε στη συμβολή των δύο πλακών, αφρικανικής και της ευρωπαϊκής. Δεν έχει να κάνει με το τόξο νότια της Κρήτης. Δίνει τέτοιους σεισμούς αλλά πρέπει να προσέξουμε την εξέλιξη του φαινομένου, αν και εδώ έχουμε να κάνουμε με έναν σεισμό βάθους». 

«Eίναι σεισμός που έγινε πάνω στο τόξο, στην βυθιζόμενη πλάκα σε βάθος 60 χιλιομέτρων. Είναι ένας κλασσικός σεισμός του ελληνικού τόξου σε ενδιάμεσο βάθος. Δεν αναμένεται να έχει επιπτώσεις περαιτέρω σε κατασκευές ή να προκαλέσει τσουνάμι, όπως επίσης δεν θα επηρεάσει την Σαντορίνη» εκτίμησε οΓενικός Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Θανάσης Γκανάς, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Έχει μεγάλο βάθος και δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούν ιδιαίτερα οι κάτοικοι», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Βασίλης Καραστάθης, τόνισε στο Open:

«O σεισμός είναι βάθους. Ενδιαμέσου βάθους 60 χιλιομέτρων και δεν εγκυμονεί κάποιον κίνδυνο. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα, δεν πιστεύω ότι θα έχουμε έντονη μετασεισμική ακολουθία.

Όταν υπάρχει μεγάλο εστιακό βάθος, ανοίγει η απόσταση της αισθητότητας, γιαυτό τον κατάλαβαν σε πολλές περιοχές».

Τέλος, ο καθηγητής Άκης Τσελέντης, είπε στον ΣΚΑΪ πως «η περιοχή αυτή έχει αρχίσει και δουλεύει εδώ και δύο χρόνια. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη τη νότια Ελλάδα γιατί έγινε πάνω από τη συμπαγή πλάκα της Κρήτης.»

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA