Μενού
agiasmata-xios
Θέρμαι Αγιασμάτων - Χίος | YouTube
  • Α-
  • Α+

Στο βορειότερο σημείο του νησιού της Χίου, σε απόσταση 55 περίπου χιλιομέτρων από την πόλη του νησιού, βρίσκονται οι «Θέρμαι Αγιασμάτων» (Αγιάσματα), γνωστά για τα ιαματικά τους λουτρά και τις υδροθεραπείες

Στο δυτικό άκρο του οικισμού των Αγιασμάτων υπάρχει γεωλογικό ρήγμα με διεύθυνση Ανατολής-Δύσης, σύμφωνα με επιστημονικές διαπιστώσεις, κατά μήκος του οποίου εμφανίζονται διάφορες πηγές. 

Σε μία εξ αυτών αναβλύζει θερμό ιαματικό νερό που ακολουθεί μια διαδρομή από την επιφάνεια της Γης σε χαμηλότερα γεωλογικά στρώματα μέχρι τα έγκατα της Γης κατά τη διάρκεια της οποίας αυτό θερμαίνεται και αποθηκεύεται όταν συναντήσει αδιαπέραστα πετρώματα.

Παράλληλα, έρχεται σε επαφή με διάφορους γεωλογικούς σχηματισμούς και εμπλουτίζεται με ορυκτά, ιχνοστοιχεία και άλατα που το καθιστούν κατάλληλο για θεραπευτικούς σκοπούς

Θερμαινόμενο, το νερό γίνεται ελαφρύτερο και ανεβαίνει γρήγορα στην επιφάνεια δια μέσου γεωλογικών ρηγμάτων, αναμειγνύεται με το θαλασσινό νερό και εμπλουτίζεται σε χλωριόντα. Η παραπάνω διαδρομή του νερού, από την επιφάνεια στα βάθη της γης και πίσω στην επιφάνεια, μπορεί να διαρκέσει και 500 χρόνια.

Βασικό χαρακτηριστικό της κατηγορίας των ιαματικών νερών των Αγιασμάτων, σύμφωνα με τον Δρ. Ζήση Αγγελίδη, είναι ότι η σύστασή τους είναι παραπλήσια με αυτήν του θαλασσινού νερού

Πώς προέκυψε η ονομασία «Αγιάσματα»

Η παραλία των Αγιασμάτων είναι ένα μοναδικής ομορφιάς φυσικό περιβάλλον, του οποίου η απόλυτη ηρεμία, αλλά και η άγρια φύση είναι σίγουρο ότι θα κερδίσει τον επισκέπτη. 

Οι βόρειοι άνεμοι - το καλοκαίρι τα μελτέμια και το χειμώνα οι βοριάδες - κάνουν τα κύματα να «σπάνε» με μανία στην ακτή, δημιουργώντας έτσι, με τα «σύννεφα» σταγονιδίων (ιωδίου) που αιωρούνται, ιδανικό περιβάλλον για τους λάτρεις της εισπνοθεραπείας θαλασσινού νερού (θαλασσοθεραπείας). Την ίδια στιγμή, όμως, ο παφλασμός των κυμάτων και το όλο θέαμα είναι μοναδικό ακόμα για τους απλούς επισκέπτες.

Οι ιαματικές πηγές, οι οποίες λειτουργούν από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, παρουσιάζοντας σημαντική τουριστική κίνηση, αναβλύζουν κοντά στην παραλία. Οι λουόμενοι έχουν την δυνατότητα να κάνουν τα ιαματικά λουτρά τους στο υδροθεραπευτήριο, το οποίο υπάρχει στα Αγιάσματα και κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ‘80.

Μάλιστα, λόγω των θεραπευτικών ιδιοτήτων τους, στο μακρινό παρελθόν οι κάτοικοι της περιοχής θεωρούσαν τα νερά «θαυματουργά» και πίστευαν ότι ήταν «αγιάσματα».

Το νερό είναι υπέρθερμο μεταλλικό, ασθενώς ραδιενεργό και ιαματικό. Η θερμοκρασία των νερών της πηγής των Αγιασμάτων που χρησιμοποιούνται για υδροθεραπεία είναι 57,5 βαθμών Κελσίου και περιλαμβάνουν αρκετά μεταλλικά στοιχεία (Ca-Mg-Na-K-HCO3-Cl-SO4). 

Οι πηγές συνίστανται για ασθενείς με παθήσεις όπως: αρθροπάθειες, ρευματοπάθειες, σπονδυλοαρθρίτιδες, οσφυαλγίες, ισχιαλγίες, αγκυλώσεις, περιφερικές νευρίτιδες, τενοντίτιδες, χρόνιες γυναικολογικές παθήσεις, αγγειοπάθειες και παθήσεις ενδοκρινολογικού κύκλου.

Το πόσιμο νερό της Λευκάντριας που αναβλύζει σε θερμοκρασία 21 - 22 βαθμών Κελσίου είναι, επίσης, ευεργετικό για τον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι εύγευστο, χρησιμοποιείται για ποσιθεραπεία και κάνει καλό στο πεπτικό σύστημα, όπως π.χ. στη νεφρολιθίαση.

Βέβαια, τα ιαματικά νερά των Αγιασμάτων αξιοποιούνται και για το εκχύλισμα φυτών και λαδιού μαστίχας με σκοπό την παραγωγή καλλυντικών από μαστίχα.

Να σημειωθεί ότι πέραν των ιαματικών νερών, τα Αγιάσματα προσφέρονται για πεζοπορικό τουρισμό, διαδρομές με ποδήλατο και φυσικές εξερευνήσεις

Τα μη ενεργά πλέον μεταλλεία αντιμονίου - πολύτιμη παρακαταθήκη της τοπικής ιστορίας - αλλά και τα γραφικά εκκλησάκια του Αγίου Νικολάου και της Αγίας Ζώνης συγκαταλέγονται στα κοντινά αξιοθέατα της περιοχής. Σε μικρή απόσταση από το Αγιάσματα βρίσκονται οι αμπελώνες του Αριούσιου Οίνου, ενώ λειτουργεί και τοπικό Οινοποιείο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA