Μενού
Το Συμβούλιο της Επικρατείας
Το Συμβούλιο της Επικρατείας | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), ενώπιον της μείζονος Ολομέλειας, συζητήθηκε σήμερα η κοστολόγηση και τιμολόγηση του νερού, όπως αυτή ορίζεται στην από 26.9.2024 Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Στο Ανώτατο Δικαστήριο έχουν προσφύγει ζητώντας την ακύρωση της παραπάνω απόφασης ως αντισυνταγματικής και αντίθετης στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία, έξι Ομοσπονδίες, Σωματεία, (μεταξύ αυτών και εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ και στην ΕΥΑΘ) καθώς και 20 καταναλωτές.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ καλείται να αποφασίσει, μεταξύ άλλων, εάν η ανάθεση του ελέγχου της τιμολόγησης των υπηρεσιών ύδατος που μέχρι τώρα γινόταν από το Κράτος και τους ΟΤΑ, σε ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή, τη ΡΑΑΕΥ, εξασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον, ούτως ώστε το αγαθό του νερού να παρέχεται στο σύνολο των πολιτών σε προσιτή τιμή, όπως επιβάλλει το Σύνταγμα, και να μην μετατραπεί σε εμπορικό προϊόν.

ΣτΕ: Τι αναφέρουν για το νερό τα Σωματεία

Από την πλευρά των Σωματείων σημειώθηκε πως στην πραγματικότητα επιδιώκεται η αύξηση των εσόδων των παρόχων μέσω της αύξησης των τιμολογίων κατανάλωσης που θα επιβαρύνει τους καταναλωτές.

Η προσβαλλόμενη απόφαση, υποστήριξαν, είναι αντισυνταγματική, παραβιάζει την Ευρωπαϊκή οδηγία 2000/60/ΕΚ και την εσωτερική νομοθεσία, ενώ επισήμαναν ότι αποδυναμώνεται ο συνταγματικά επιβεβλημένος δημόσιος και δημοτικός έλεγχος τιμολόγησης  της δημόσιας ζωτικής σημασίας υπηρεσίας, με συνέπεια «να προκαλείται αβεβαιότητα ως προς τη συνέχιση της παροχής τους υπό όρους δημόσιας υπηρεσίας, δηλαδή με ασφάλεια, καθολικότητα, υψηλή ποιότητα και προσιτή τιμή».

Στον αντίποδα, η ΕΥΔΑΠ επισήμανε ότι ανταποκρίνεται στην ευρωπαϊκή οδηγία και ο τρόπος που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα είναι ακριβώς ίδιος με αυτόν που ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως είναι η Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία.

Σημειώθηκε επίσης ότι η βιομηχανική χρήση και η αγροτική χρυσή νερού, οι οποίες είναι η πλέον επιβαρυντικές για το περιβάλλον χρεώνονται πολύ περισσότερο επι τη βάσει της αρχής ο «ρυπαίνων πληρώνει» ενώ διευκρινίστηκε πως η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), έχει αποκτήσει ορισμένες αρμοδιότητες χωρίς αυτό να σημαίνει ότι καταργήθηκαν αρμοδιότητες Δήμων, περιφερειών, αποκεντρωμένης διοίκησης ή του υπουργείου περιβάλλοντος, κατέληξε η ΕΥΔΑΠ.

Η Ολομέλεια αναμένεται να εκδώσει την απόφασή της το επόμενο διάστημα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA