Μενού
Η ξύλινη καμήλα που κάποτε «έσωσε» τη Μανιώ
Η ξύλινη καμήλα που κάποτε «έσωσε» τη Μανιώ | Youtube
  • Α-
  • Α+

Η τοπική κοινότητα της Γαλάτιστας θα συνέλθει και φέτος, όπως κάθε χρόνο, για να αναβιώσει τα έθιμα της «Καμήλας» και του «Γάμου της Μανιώς», που έχουν τις ρίζες τους στα χρόνια της τουρκοκρατίας.

Βασίζονται στο γεγονός της αρπαγής μίας όμορφης κοπέλας που λεγόταν Μανιώ από τον αγά του χωριού, ο οποίος ήθελε να την κλείσει στο χαρέμι του. Οι άντρες του χωριού όμως, με επικεφαλής τον αγαπημένο της Μανιώς, μην μπορώντας να ανεχτούν την αρπαγή και την προσβολή, αποφάσισαν να την πάρουν πίσω.

Η «Δούρεια» καμήλα

Εμπνευσμένοι ίσως από τον Όμηρο, οι χωριανοί σκαρφίστηκαν το τέχνασμα της «καμήλας», κάτι παρόμοιο με το Δούρειο Ίππο. Έτσι κατασκεύασαν μια υποτυπώδη καμήλα και ορισμένοι εξ αυτών κρύφτηκαν κάτω απ' αυτή ενώ άλλοι, μασκαρεμένοι, ακολουθούσαν κατά πόδας για να μην προκαλέσουν υποψίες.

Οι νέοι έστησαν ένα γλέντι ως προκάλυμμα και μαζί με την «καμήλα», κατευθύνθηκαν στις τουρκικές συνοικίες, όπου γινόταν γιορτή και γλέντι με αληθινές καμήλες.

Καθώς χόρευαν και έπιναν οι Γαλατσάνοι ανάμεσα στους Τούρκους, πλησίασαν στο αρχοντικό του αγά.

Αφίσα για τη διοργάνωση της φετινής γιορτής
Αφίσα για τη διοργάνωση της φετινής γιορτής | ΑΠΕ

Οι Τούρκοι παρασύρθηκαν από το κέφι των νέων, άνοιξαν τις πόρτες κι άρχισαν κι αυτοί να πίνουν και να γλεντούν μαζί τους, αφήνοντας αφύλαχτο το δωμάτιο όπου κρατούσαν τη Μανιώ. Τότε ο καλός της, με τη βοήθεια των φίλων του, ελευθέρωσε τη Μανιώ, την έκρυψε κάτω από την «καμήλα», την πήγε στο χωριό και όπως-όπως την παντρεύτηκε την επομένη, για να μην μπορεί να γίνει κτήμα του αγά.

Η αναβίωση του εθίμου

Από τότε και κάθε χρόνο, την παραμονή των Θεοφανίων, αναβιώνει το έθιμο της καμήλας σε ανάμνηση εκείνου του γεγονότος. Την ημέρα, των Φώτων κατασκευάζεται το ομοίωμα της καμήλας, το οποίο είναι ένας ξύλινος σκελετός με επένδυση από παχιά υφαντά, ενώ στο εσωτερικό του είναι τοποθετημένα μεγάλα κουδούνια με τέτοιο τρόπο, ώστε να βγάζουν αρμονικό ήχο, ενώ οι νέοι του χωριού ντύνονται με τις τοπικές ενδυμασίες.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται παραδοσιακά στην πλατεία Επισμηναγού Ι. Χατζούδη. Μετά τη Θεία Λειτουργία, με συνοδεία από νταούλια και ζουρνάδες, τραγουδιέται το «Απόψε μας Κλέψαν τη Μανιώ, Τρεις Τούρκοι Αρβανιτάδες», δίνοντας το έναυσμα για τη γιορτή και το γλέντι, με τη συμμετοχή όλων των κατοίκων του χωριού.

Την 7η, του Αϊ-Γιαννιού, γίνεται και η ιστορική αναπαράσταση του γάμου της Μανιώς. Σε ένα Αριστοφανικό θέαμα, άντρες υποδύονται την κουμπάρα και τη νύφη, γιατί εκείνα τα χρόνια, οι γυναίκες δεν μπορούσαν να πάρουν μέρος σε δημόσια γλέντια.

Οι φίλοι του γαμπρού, με συνοδεία οργάνων, ξεκινούν να πάρουν την κουμπάρα με την οποία φτάνουν στο σπίτι του γαμπρού, κι από κει με νταούλια και ζουρνάδες πάλι πηγαίνουν και παίρνουν τη νύφη. Η πομπή κατευθύνεται στην πλατεία, όπου ακολουθεί τρικούβερτο γλέντι.

Η οργάνωση του εθίμου πραγματοποιείται με τη συμμετοχή όλων των συλλόγων της περιοχής της Γαλάτιστας με τη στήριξη του δήμου Πολυγύρου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA