Μενού

«Τα social media δεν έχουν αποτέλεσμα»: Ψάχνοντας τον έρωτα σε αθηναϊκό γραφείο συνοικεσίων

Πάππας.
  • Α-
  • Α+

«Πολύ εμφανίσιμος 74χρονος συνταξιούχος, μη καπνιστής, αθλητικός, με άριστη σωματική διάπλαση, σταθερός, προσγειωμένος, οικονομικά ανεξάρτητος, Ι.Χ., ιδιόκτητο σπίτι και εξοχικό, επιθυμεί γνωριμία με γυναίκα οικονομικά ανεξάρτητη, μη καπνίστρια, ηλικίας έως 70 ετών». 

«59χρονη οικονομικά ανεξάρτητη Δημόσιος υπάλληλος με γνώσεις αγγλικών και αγάπη στην πεζοπορία, στις βόλτες και στο θέατρο, με σπίτι, συμπονετική και καλοπροαίρετη, δυναμική, ευαίσθητη, όμορφα πράσινα μάτια και καστανόξανθα μαλλιά, επιθυμεί ευπαρουσίαστο και ευχάριστο οικονομικά ανεξάρτητο κύριο, ηλικίας έως 45 ετών». 

«37χρονος μηχανολόγος μηχανικός από την Λάρισα, με μεταπτυχιακό, γοητευτικός, κοινωνικός, ρομαντικός, υπεύθυνος, δραστήριος, λάτρης της γυμναστικής, των ταξιδιών & των ταινιών, ευκατάστατος, επιθυμεί γνωριμία γάμου με νέα εμφανίσιμη, με καμπύλες, υπεύθυνη, σταθερή, προσγειωμένη, διαμονή Λάρισα». 

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις αγγελίες που μπορεί να βρει κανείς αν επισκεφτεί την ιστοσελίδα του παλαιότερου γραφείου συνοικεσίων στην πόλη, με την επωνυμία «Πάππας», το οποίο λειτουργεί από το 1939. Για να μάθουμε περισσότερα για τη δράση του, επισκεφτήκαμε τη βάση του στο Κολωνάκι και μιλήσαμε με τον σημερινό του ιδιοκτήτη και συνεχιστή της οικογενειακής επιχείρησης, Γιώργο Παππά. 

Στην είσοδο της πολυκατοικίας υπάρχει μια ταμπέλα που αναγράφει: «Κοινωνικά Δημόσιαι Σχέσεις». Ο κύριος Παππάς δεν χρησιμοποιεί πια τόσο πολύ τον όρο «γραφείο συνοικεσίων». «Αυτή η έκφραση είχε συνδυαστεί με μια εποχή που ο γάμος συνδεόταν με την προίκα και το προξενιό. Σήμερα η εποχή είναι εντελώς διαφορετική. Κοιτάμε πια πρώτα τον χαρακτήρα, την έλξη, τη χημεία και φυσικά την οικονομική κατάσταση» εξηγεί. 

Πάνω στο γραφείο του έχει μια φόρμα. Αυτή, όπως εξηγεί, τη συμπληρώνει όποιο νέο μέλος εγγράφεται και επιθυμεί να βρει ταίρι. Οι πληροφορίες που καλείται να δώσει είναι αρκετές. Από το επάγγελμα και τα χαρακτηριστικά που θεωρεί ότι τον κάνουν να ξεχωρίζει μέχρι και την κατάσταση της υγείας του και το αν επιθυμεί να κάνει μια γνωριμία γάμου, σοβαρής σχέσης ή συμβίωσης. 

Αφού το συμπληρώσει, τότε αναλαμβάνει δράση το γραφείο, το οποίο καλείται να κάνει το ταίριασμα με άλλα μέλη που οι φόρμες τους ταιριάζουν. Ο κύριος Παππάς το αποκαλεί «σκεψιγράφημα». Ύστερα ακολουθεί το ραντεβού. Η εποπτεία συνεχίζεται και μετά τη λήξη του. «Εμείς έχουμε τα στοιχεία που επιθυμούμε. Μετά τη συνάντηση μάς παίρνουν τηλέφωνο και μας λένε αν προχωράνε ή όχι. Όλα, όμως, είναι θέμα χημείας. Εκείνοι θα αποφασίσουν στο τέλος αν υπάρχει χημεία» συνεχίζει. 

«Τα social media δεν έχουν αποτέλεσμα»

Κάδρο στο γραφείο.

Η συνδρομή για να γίνει κανείς μέλος του γραφείου γνωριμιών «Πάππας» φτάνει τα 600 ευρώ και δεν έχει συγκεκριμένο χρονικό περιορισμό. Ισχύει μέχρι ο ενδιαφερόμενος ή η ενδιαφερόμενη να βρουν αυτό που επιθυμούν. «Μας έχει τύχει και περίπτωση που έπρεπε να κάνει 40 συναντήσεις για να προχωρήσει. Κάποιος άλλος μας έγραψε στο Facebook ότι βρήκε τον έρωτα μετά το όγδοο ραντεβού. Ο ίδιος άνθρωπος είναι σήμερα 18 χρόνια παντρεμένος και έχει φτιάξει τη ζωή του» λέει ο Γιώργος Πάππας. 

Οι ηλικίες των ανθρώπων που απευθύνονται στο γραφείο, το οποίο αριθμεί χιλιάδες μέλη τόσο στην Ελλάδα όσο και σε διάφορες χώρες του εξωτερικού (κυρίως ομογενείς που ζουν στην Αυστραλία, την Αμερική και την Ευρώπη) ποικίλουν, καθώς μπορεί να είναι από 27 έως και 80 ετών. Το κύριο χαρακτηριστικό των περισσότερων όμως είναι το εξής: θέλουν να βρουν έναν μόνιμο σύντροφο και όχι κάτι περιστασιακό. Κάτι που, όπως εξηγεί, σπανίζει πια μέσω των social media. 

Η φόρμα.

«Τα social media, για μένα, έχει αποδειχθεί ότι δεν έχουν αποτέλεσμα. Μπορεί να φτιάξει κάποιος ψεύτικο προφίλ και κανείς δεν τον ελεγχει. Από την άλλη, υπάρχει το ghosting. Μιλάνε, μιλάνε, μιλάνε και δεν βγαίνουν ποτέ γιατί έχουν εξαντληθεί και στο τέλος κάποιος από τους δύο υποχωρεί. Εδώ γίνεται αμέσως το ραντεβου» συμπληρώνει. 

«Έχει μεγάλη διαφορά από τις ιστοσελίδες που βρίσκονται στο διαδίκτυο. Υπάρχει έλεγχος, ασφάλεια, εχεμύθεια. Στις αγγελίες δεν μπορεί να καταλάβει κανείς κάτι. Είναι απλά μερικές πιο γενικές πληροφορίες. Έχουμε κάποια αβαντάζ και αυτό μας διατηρεί τόσα χρόνια. Πώς πας σε ένα τουριστικό γραφείο γιατί θες κάτι πιο οργανωμένο; Ακριβώς αυτό είμαστε και εμείς. Θα είναι κάποιος μόνος ή κάποια μόνη και θα του βρούμε αυτό που θέλει». 

Οι πολιτικοί και καλλιτέχνες που βρήκαν ταίρι μέσω του γραφείου

Η ταμπέλα του γραφείου.

Για αυτό το λόγο, μάλιστα, στα προφίλ των μελών δεν υπάρχουν πια φωτογραφίες. «Θα σας πω. Παλαιότερα είχαμε αλλά αποδείχτηκε ότι δεν έβγαινε κάποιο αποτέλεσμα. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν φωτογένεια, που μια εικόνα μπορεί να μην αναδεικνύει τα χαρακτηριστικά τους. Δεν λειτουργεί έτσι. Πρέπει να γίνει συνάντηση. Άλλωστε μπορεί να κερδίσει ο ένας τον άλλο με τα λόγια του. Δεν είναι μόνο η εμφάνιση που μετρά». 

Ανάμεσα στα μέλη που τελικά κατάφεραν να βρουν το ταίρι της είναι αρκετοί πολιτικοί και διάσημοι καλλιτέχνες που θέλησαν όμως να μη μαθευτεί η ιστορία τους. Υπάρχουν κι άλλοι, όμως, που όχι απλά το λένε αλλά επισκέπτονται το γραφείο του μαζί με τα παιδιά τους για να τον ευχαριστήσουν.

«Σήμερα όντως υπάρχει μεγάλη μοναξιά. Οι άνθρωποι θέλουν να βρουν έναν σύντροφο ζωής. Αλλά δεν είναι πάντα εύκολο εκεί έξω. Εδώ, όμως, όταν έρχονται έχουν το κεφάλι τους ήσυχο γιατί στο τέλος πάντα θα βρουν αυτό που επιθυμούν» σημειώνει ο κύριος Πάππας, καταλήγοντας: «Το θέμα βέβαια δεν είναι να μην είναι μόνοι αλλά και να περνάνε καλά. Όχι να υποφέρουν. Αυτό προσπαθούμε και εμείς: να κάνουμε τους ανθρώπους να περνάνε καλά». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.