Μενού
bullying
Βία ανηλίκων | shutterstock (φωτογραφία αρχείου)
  • Α-
  • Α+

Στο Νέο Ηράκλειο συνελήφθησαν δυο 17χρονοι κατηγορούμενοι για επικίνδυνες σωματικές βλάβες κατά συναυτουργία. Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ κατόπιν προσυμφωνηθέντος ραντεβού δύο ομάδες ανηλίκων μετέβησαν στο εν λόγω σημείο βραδινές ώρες της 6ης Απριλίου και ακολούθησε μεταξύ τους συμπλοκή, με αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό δύο εξ αυτών και τη διακομιδή σε νοσοκομείο του τρίτου, ο οποίος έφερε πολλαπλά τραύματα, από γροθιές και κλωτσιές.

Διαβάστε ακόμη: Τα νέα μέτρα για τη σχολική βία - Επανέρχεται η πενθήμερη αποβολή, απαγορεύτηκαν τα κινητά

Στο πλαίσιο της έρευνας ταυτοποιήθηκαν τέσσερις ανήλικοι εκ των οποίων συνελήφθησαν οι δυο όπως και οι γονείς τους για παραμέληση της εποπτείας τους. Στην Άνδρο ένας 19χρονος, ένας 17χρονος και ένας 16χρονος αφαίρεσαν ρούχα από κατάστημα ωστόσο συνελήφθησαν λίγο αργότερα. Στην Πρέβεζα τρεις 17χρονοι κατηγορούνται ότι επέβαιναν σε δίκυκλο που είχαν κλέψει έξω από το σπίτι του ιδιοκτήτη του.

Η παραβατικότητα ανηλίκων προκαλεί «πονοκέφαλο» στις αρμόδιες Αρχές. Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ενδεικτικά το πρώτο δίμηνο του 2024 έχουν κατηγορηθεί 150 ανήλικοι για πρόκληση σωματικών βλαβών, 38 για επικίνδυνη σωματική βλάβη, 42 για απειλή, 213 για κλοπή, 45 για ληστεία, 186 για παράβαση του νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών, 708 για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Συχνά οι διαφορές μεταξύ ανηλίκων μπορεί να ξεκινήσουν στο προαύλιο του σχολείου και στη συνέχεια να επεκταθούν στην πλατεία της περιοχής που μένουν. Άλλες φορές όπως πρόσφατα στη Γλυφάδα που απετράπη από τους αστυνομικούς συμπλοκή ανηλίκων όπως είχε προκύψει από την έρευνα είχαν δώσει ραντεβού ξεκαθαρίσματος διαφορών επειδή έμεναν σε κοντινές περιοχές. Εάν κάποιος είναι «αδύναμος» μπαίνει στο «στόχαστρο» των πιο «δυνατών» ενώ ως «λάφυρα» μετά από επιθέσεις μπορεί να είναι μια καλή μπλούζα ή ένα κινητό.

Δέσμη δράσεων

Σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου 2024 υλοποιείται μία δέσμη δράσεων, οι οποίες στοχεύουν στην αποτροπή και αντιμετώπιση της παραβατικότητας, που εκδηλώνεται μεταξύ νέων. Ειδικότερα «τις βραδινές ώρες της Παρασκευής, του Σαββάτου και της Κυριακής υλοποιείται δράση ήπιας αστυνόμευσης, από εκπαιδευμένες γυναίκες και άντρες αστυνομικούς, σε γειτονιές, πλατείες και σημεία που συγκεντρώνονται νέοι και έχουν σημειωθεί περιστατικά παραβατικότητας.

Η δράση στοχεύει στην αποτροπή εκδηλώσεων βίας και επιθέσεων σε βάρος των νέων και στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των ίδιων και των γονέων τους, μέσω της εμφανούς αστυνομικής παρουσίας. Στις περιπτώσεις που εκδηλώθηκαν περιστατικά βίας και παραβατικότητας, πραγματοποιήθηκαν προσαγωγές και συλλήψεις. Η δράση ήπιας αστυνόμευσης έχει αποτιμηθεί θετικά από τους ανηλίκους και τους γονείς, οι οποίοι πλησιάζουν τους αστυνομικούς, συνομιλούν μαζί τους και ενημερώνονται για ζητήματα που τους απασχολούν».

Το δείχνουν τα στοιχεία για την παραβατικότητα

Στο πρόγραμμα περιπολιών και ελέγχων έχουν διατεθεί πάνω από 13.500 αστυνομικοί οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει 40.638- ελέγχους ανηλίκων, 1.418 προσαγωγές και συλλήψεις 500 ανηλίκων μεταξύ των οποίων 50 για ναρκωτικές ουσίες, 40 για κλοπές-διαρρήξεις, 19 για κατοχή όπλων και 13 για σωματικές βλάβες. Ειδικότερα, στην Αττική πραγματοποιήθηκαν 8.078 έλεγχοι, έγιναν 135 προσαγωγές και 9 συλλήψεις ανηλίκων, ενώ στη Θεσσαλονίκη, αντίστοιχα, 2.345 έλεγχοι και 7 προσαγωγές ανηλίκων.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA