Μενού
Αρχαία γραφή
Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Καρεκλοκένταυρος, βύσμα, μιζαδόρος. Από την αρχαία εποχή μέχρι και τις μέρες μας, ο σοφός λαός μας έχει εφεύρει πολλές λέξεις για να περιγράφει τον άνθρωπο που επιδιώκει την παραμονή του σε θέσεις εξουσίας με κάθε μέσο, ένα στερεότυπο δυστυχώς πολύ κοινό.

Μία λέξη με παρόμοια σημασία είναι ο «αρχολίπαρος», που αποτελεί διαχρονικό δάνειο από την αρχαία ελληνική. Αποτελείται από τα συνθετικά ἀρχή (εξουσία/αξίωμα) και λιπαρῶ (επιθυμώ, επιζητώ), σημαίνοντας τον άνθρωπο που επιθυμεί και επιδιώκει αξιώματα.

Ένα πιο προσβλητικό, περίπου συνώνυμο, είναι ο «σπουδαρχίδης». Μπορεί να παραπέμπει σε κάτι απρεπές, αλλά πρόκειται για υποκοριστικό της λέξης σπουδάρχης, που σχηματίζεται από τα σπουδή και ἄρχω. 

Σπουδάρχης αποκαλείται ο άνθρωπος που αποπειράται να καταλάβει θέσεις εξουσίας με κάθε θεμιτό ή αθέμιτο μέσο, και η υποκοριστική του μορφή, ο σπουδαρχίδης, θεωρείται ακόμα πιο υποτιμητικό. Άλλα συνώνυμα είναι ο «αρχομανής», ο «θεσιθήρας» και ο «φίλαρχος».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA