Σοβαρές περιπτώσεις αδικαιολόγητου πλουτισμού αποκάλυψαν οι έλεγχοι των δηλώσεων «πόθεν έσχες», οδηγώντας σε δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών, θυρίδων και περιουσιακών στοιχείων καθηγήτριας Πανεπιστημίου, αντιδημάρχου σε νησί της Δωδεκανήσου και μελών της διοίκησης ΚΤΕΛ στην Πελοπόννησο.
Οι υποθέσεις ήρθαν στο φως ύστερα από στοχευμένους ελέγχους της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, υπό τον επικεφαλής της, πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπο Βουρλιώτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, και στις τρεις περιπτώσεις εντοπίστηκαν ποσά που δεν δικαιολογούνταν από τα δηλωμένα εισοδήματα των εμπλεκομένων, με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί η διαδικασία δέσμευσης των επίμαχων περιουσιακών στοιχείων.
Τα «αμαρτωλά» πόθεν έσχες
Ειδικότερα, η καθηγήτρια Πανεπιστημίου στη Βόρεια Ελλάδα φέρεται να ιδιοποιήθηκε 100.000 ευρώ από ευρωπαϊκό χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, το οποίο διαχειριζόταν η ίδια.
Το ποσό εντοπίστηκε σε τραπεζικούς λογαριασμούς της και δεν δικαιολογείται από τα δηλωθέντα εισοδήματά της.
Στην περίπτωση του αντιδημάρχου σε δήμο της Δωδεκανήσου, στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκεται η διαχείριση δημοτικών έργων (κατασκευαστικών και επισκευαστικών), από την οποία φέρεται να αποκόμισε περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ, χωρίς επαρκή οικονομική τεκμηρίωση.
Όσον αφορά στα μέλη της διοίκησης ΚΤΕΛ Πελοποννήσου, τρία έως τέσσερα μέλη της φέρονται να καρπώθηκαν 600.000 ευρώ, από κρατικές επιχορηγήσεις και οικονομικές ενισχύσεις προς τον οργανισμό.
Τα πορίσματα της Αρχής έχουν ήδη αποσταλεί στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών, ενώ ταυτόχρονα διαβιβάστηκαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο, προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες καταλογισμού και επιστροφής των ποσών στο Δημόσιο.
- Τραγωδία στα Τρίκαλα: Η μειωμένη βάρδια, το διάλειμμα των πέντε και η μακάβρια διαδικασία ταυτοποίησης
- Πίσω από κάθε νεκρό σε χώρο εργασίας, υπάρχει μια κοινή αλήθεια
- Πότε και πού θα «χτυπήσουν» δύο νέα κύματα κακοκαιρίας: Τι θα γίνει στην Αττική - Ανεβαίνει η θερμοκρασία
- Ιωάννα Τούνη για revenge porn: «Ντρέπεται και η ντροπή - Ο κατηγορούμενος δήλωσε ότι έχει στραβισμό»
Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.