Μενού
  • Α-
  • Α+

AstraZeneca, Pfizer και Moderna, είναι τα εμβόλια τα οποία απαιτούν δύο δόσεις και χρησιμοποιούνται στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών προκειμένου να χτιστεί το τείχος ανοσίας κατά του κορονοϊού. 

Ο τρόπος για να καταλάβετε με ποιο εμβόλιο έχετε κλείσει ραντεβού είναι να μετρήσετε πόσες μέρες απέχουν μεταξύ τους η πρώτη και η δεύτερη δόση. 

Συγκεκριμένα για το εμβόλιο της Pfizer οι δύο δόσεις μεταξύ τους απέχουν 21 μέρες. Για το εμβόλιο της Moderna οι δόσεις απέχουν μεταξύ τους 28 μέρες. Σε ό,τι έχει να κάνει με το εμβόλιο της Αstrazeneca οι δόσεις απέχουν από δύο έως τρεις μήνες.

Μονοδοσικό το σκεύασμα της Johnson & Johnson

Tο μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson εντάχθηκε στους εμβολιασμούς από 5 Μαΐου. Η επιτροπή γνωμοδότησε θετικά για την άρση της απαγόρευσης που ίσχυε για το εμβόλιο της Johnson & Johnson για τη χώρα μας, λαμβάνοντας υπόψη τα νεότερα διεθνή στοιχεία και τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Ελλάδα. 

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson έχει παρασκευαστεί με τη μέθοδο του ιικού φορέα, χρησιμοποιώντας τον ανθρώπινο αδενοϊό τύπου 26. 

Ποιες οι διαφορές μεταξύ των εμβολίων 

Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή Ιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής εμβολιασμών, Γιώργο Χρούσο το εμβόλιο της Pfizer και της Moderna βασίζονται στην τεχνολογία mRNA. Τα εμβόλια αυτά έχουν μόνο το αγγελιοφόρο mRNA που εκφράζουν της πρωτεΐνη ακίδα και αναγκάζουν τον οργανισμό να ξεκινήσουν την παραγωγή αντισωμάτων.

Το εμβόλιο της Astrazeneca από την άλλη βασίζεται στην παλιά τεχνολογία του αδενοϊού, ο οποίος εισχωρεί μέσα στο κύτταρο και το αναγκάζει να τον αναγνωρίσει και να ξεκινήσει την παραγωγή των αντισωμάτων. Ακόμα ο καθηγητής προειδοποίησε πως λόγω της φύσης της η πρωτεΐνη ακίδα μπορεί να προκαλέσει θρομβώσεις στο αίμα και για αυτό πρότεινε όσοι κάνουν το εμβόλιο θα πρέπει να πίνουν αρκετό νερό και να περπατούν. 

Ποιες ηλικίες σπάνε τα κοντέρ - Στο 10% οι πλήρως εμβολιασμένοι στη χώρα

Με γρήγορους ρυθμούς προχωρούν οι εμβολιασμοί στη χώρα και ήδη αγγίζουν το 10% εκείνοι που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού. Οι νέοι είναι εκείνοι που δείχνουν μεγαλύτερη διάθεση ώστε να εμβολιαστούν κάτι που επαληθεύεται από τα ραντεβού που έχουν προγραμματιστεί.

Την Τετάρτη οι εμβολιασμοί έσπασαν κάθε ρεκόρ καθώς έφτασαν τους 111.000 και η διαδικασία συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς σε όλα τα εμβολιαστικά κέντρα ανά τη χώρα.

Τη Μεγάλη Εβδομάδα άνοιξαν οι πλατφόρμες για τον εμβολιασμών των ηλικιών 30 με 49 ετών με τα ραντεβού που έχουν προγραμματιστεί από τις συγκεκριμένες ηλικίες να είναι περίπου 545.000. Την ίδια στιγμή πάνω από 99.000 της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας έχουν λάβει την πρώτη δόση, ένας αριθμός που θα αυξάνεται όλο και περισσότερο τις επόμενες ημέρες.

Ωστόσο η διάθεση που δείχνουν οι 30-49 δεν παρατηρείται και στις άλλες ηλικιακές ομάδες. Είναι χαρακτηριστικό πως στους 65άρηδες, δηλαδή την ηλικιακή ομάδα 65-69 της οποίας οι εμβολιασμοί έχουν αρχίσει εδώ και εβδομάδες, μόλις το 40% έχει λάβει έστω και την πρώτη δόση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το κεντρικό δελτίο του OPEN από τις ηλικίες των 60 και άνω η μεγαλύτερη ανταπόκριση εμφανίζεται στους 75-79 καθώς όσοι έχουν λάβει την πρώτη δόση ή έχουν προγραμματίσει ραντεβού φτάνουν στο 80%. Αισιόδοξες είναι ωστόσο οι προβλέψεις καθώς μέχρι τα τέλη Μαΐου είναι πολύ πιθανό να έχει λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου το 70% των 60 και άνω.

Την πρώτη δόση του εμβολίου έχουν λάβει: 

  • 60-64 53%
  • 65-69 40%
  • 70-74 58%
  • 75-79 73%
  • 80-84 63%
  • 85+ 63%
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA