Μενού
  • Α-
  • Α+

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, έκλεισε την 17η ή την 23η Νοεμβρίου του 2018, ανάλογα αν θα πάρει κανείς ως σημείο εκκίνησης την έναρξη ή την λήξη του παρθενικού Συνεδρίου του ΣΕΚΕ, τα 100 χρόνια ύπαρξής του. Θα τα γιορτάσει σε μεγάλη εκδήλωση στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, σήμερα, Κυριακή 25 Νοεμβρίου, όπου θα μιλήσει ο γγ της Κεντρικής Επιτροπής του, Δημήτρης Κουτσούμπας και θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με πολλούς και γνωστούς καλλιτέχνες.

Το ΚΚΕ πέρασε τα 6 πρώτα χρόνια του ως Σοσιαλιστικό Εργατικό Κομμα Ελλάδας, έπειτα ΣΕΚΕ (Κομμουνιστικό) και τα υπόλοιπα 94 με τον σημερινό του τίτλο. Με όλους του τους τίτλους έχει βάλει τη σφραγίδα του στην ιστορία της Ελλάδας τον τελευταίο αιώνα.

Συχνά πυκνά σε σκληρή εσωκομματική διαπάλη για τον επαναστατικό του χαρακτήρα. Πέρασε τα περισσότερα από τα χρόνια ύπαρξής του με διωγμούς και φυλακίσεις για τα μέλη και τα στελέχη του, φτάνοντας μέχρι το 1974 και την οριστική του de facto νομιμοποίηση.

Το Reader.gr, θυμάται τους 16 γραμματείς του, από τον Νίκο Δημητράτο ως την Αλέκα Παπαρήγα, αφήνοντας έξω μόνο τις περιπτώσεις του Αρίστου Αρβανίτη, γραμματέα του ΣΕΚΕ πριν το πρώτο Συνέδριο του, τον Παναγή Δημητράτο, που αντικατέστησε για λίγες μόνο ώρες τον συνεπώνυμό του Νίκο Δημητράτο, τον Βασίλη Νεφελούδη που είχε τον τίτλο του γραμματέα της ΚΕ στα πρώτα χρόνια του Νίκου Ζαχαριάδη κατά τα οποία ο επικεφαλής είχε τον τίτλο του γραμματέα του κόμματος, με τον ουσιαστικό ρόλο να ανήκει όμως στον δεύτερο και τον Δημήτρη Κουτσούμπα, που είναι εν ενεργεία γενικός γραμματέας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA