Μενού
  • Α-
  • Α+

Ιστορικές εξελίξεις στη διαστημική εξερεύνηση! Το σκάφος Parker Solar Probe της NASA έφτασε στην πηγή ζωής του ηλιακού μας συστήματος και έστειλε τα πρώτα δεδομένα από την εξωτερική ατμόσφαιρα του Ηλίου

Διαβάστε ακόμη: Σημαντική ανακάλυψη: Κρυμμένο νερό βρέθηκε στο Μεγάλο Φαράγγι του Αρη

Το σκάφος έμεινε για 5 ώρες πάνω από την ανώτερη ηλιακή ατμόσφαιρα. Πρόκειται για την πρώτη φορά που οι άνθρωποι κατάφεραν, έστω και με έμμεσο τρόπο, να προσεγγίσουν τόσο κοντά τον Ηλιο. Το Parker Solar Probe διέσχισε τα εξωτερικά όρια του αστεριού και έκανε παρατηρήσεις. Η NASA έστειλε τα Voyager 1 και Voyager 2 που έχουν ήδη βρεθεί εκτός ηλιακού συστήματος, το 2012 και το 2018 αντίστοιχα. Μαζί με το Parker Solar Probe, είναι τα 3 αντικείμενα που έχει στείλει ο άνθρωπος στο διάστημα και έχουν φτάσει τόσο μακριά. Ωστόσο, το Parker Solar Probe είναι το πρώτο ανθρώπινο κατασκεύασμα που προσέγγισε τόσο κοντά το αστέρι που δίνει ζωή στον πλανήτη Γη.

Η απογείωση του διαστημικού σκάφους της NASA έγινε το 2018 με στόχο να μάθουμε περισσότερα πράγματα για τη «γεννήτρια» του ηλιακού μας συστήματος, με το σκάφος να πραγματοποιεί συνεχείς περιστροφές γύρω του, προσεγγίζοντας κάθε φορά περισσότερο, μέχρι που κατά την 8η κοντινή διέλευση έφτασε σε απόσταση 13 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από την επιφάνειά του. Σύμφωνα με τη NASA πρόκειται να κάνει συνολικά 24 μέχρι το 2025, όπου οι επιστήμονες επιδιώκουν να έχει φτάσει σε απόσταση 6,2 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από την ηλιακή επιφάνεια.

Ιστορική εξέλιξη – Η ανθρωπότητα άγγιξε τον Ηλιο 

Η NASA χαρακτήρισε ιστορική την εξέλιξη, η οποία καταγράφηκε στις 28 Απριλίου και ανακοινώθηκε τώρα από τους επιστήμονες σε συνέντευξη Τύπου στο συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης (AGU) και με σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό «Physical Review Letters». Ο λόγος που το μαθαίνουμε επίσημα τώρα είναι ότι χρειάστηκαν αρκετοί μήνες για τη λήψη και την ενδελεχή ανάλυση των στοιχείων, που συνέλεξε το Parker. «Φθάσαμε τελικά. Η ανθρωπότητα άγγιξε τον Ηλιο. Όπως η προσεδάφιση στη Σελήνη επέτρεψε στους επιστήμονες να κατανοήσουν σε βάθος τα χαρακτηριστικά και τη λειτουργία της, έτσι και το άγγιγμα του Ηλιου αποτελεί ένα γιγάντιο βήμα για την ανθρωπότητα, το οποίο θα μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε κρίσιμες πληροφορίες για το κοντινότερο σε μας άστρο και για την επιρροή του στο ηλιακό σύστημα», ανέφερε η δρα Νίκολα Φοξ, διευθύντρια του Τμήματος Επιστήμης Ηλιοφυσικής της NASA.

Ηλιος: Το στέμμα και ο ηλιακός άνεμος

Το στέμμα του Ηλιου είναι αντικείμενο έρευνας από τους επιστήμονες προκειμένου να κατανοηθεί ο τρόπος λειτουργίας του αστεριού. Στον Ηλιο παρατηρείται το εξής φαινόμενο: Στη χαμηλότερη φωτόσφαιρα που βρίσκεται πιο κοντά στον πυρήνα του Ηλιου, η θερμοκρασία φτάνει τους 6.000 βαθμούς ενώ στην ατμόσφαιρα (στέμμα) η θερμοκρασία φτάνει εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου. Επίσης, μέσα στο στέμμα η εκροή των φορτισμένων ηλιακών σωματιδίων (ηλεκτρονίων, πρωτονίων και βαρέων ιόντων) ξαφνικά επιταχύνεται και μετατρέπεται στον υπερηχητικό ηλιακό «άνεμο», μία διαδικασία που επίσης δεν έχει κατανοηθεί καλά μέχρι σήμερα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA