Μενού
  • Α-
  • Α+

Αυτό το Σαββατοκύριακο να κοιτάξετε ψηλά στον ουρανό για να δείτε την αρχή μίας σπάνιας «ευθυγράμμισης» πέντε πλανητών του ηλιακού συστήματος. Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 3 Ιουνίου, οι πλανήτες Ερμής, Αφροδίτη, Άρης, Δίας και Κρόνος πλησιάζουν στην ίδια γειτονιά του ουρανού.

Διαβάστε ακόμη: Σημαντική επιστημονική επιτυχία: Δημιούργησαν τις πρώτες «σούπερ» ντομάτες – Παράγουν έξτρα βιταμίνη D

Το φαινόμενο έχει να συμβεί από τον Δεκέμβριο του 2004 και φέτος η γωνιακή απόκλιση Ερμή και Κρόνου θα είναι ακόμα μικρότερη. Οσοι θέλουν να παρατηρήσουν το φαινόμενο θα πρέπει να έχουν κιάλια ή τηλεσκόπια και θέα στα ανατολικά του ορίζοντα για να... βρουν τον Ερμή. Καθώς προχωρά ο Ιούνιος, ο Ερμής θα γίνεται πιο φωτεινός και πιο εύκολα ορατός, σύμφωνα με την Diana Hannikainen, συντάκτρια του Sky & Telescope. Οι υπόλοιποι πλανήτες θα είναι σταθερά ορατοί με γυμνό μάτι.

Η καλύτερη ώρα για παρατήρηση των πέντε πλανητών είναι περίπου 30 λεπτά πριν την ανατολή του ηλίου. Η Hannikainen έχει φύγει από το σπίτι της δυτικά της Βοστώνης σε μια παραθαλάσσια πόλη του Ατλαντικού Ωκεανού για να εξασφαλίσει τη βέλτιστη δυνατή θέα της ευθυγράμμισης. «Θα είμαι εκεί έξω με τα κιάλια μου, θα κοιτάζω προς τα ανατολικά και νοτιοανατολικά και θα εύχομαι να είναι καθαρός ο ουρανός», δήλωσε η Hannikainen στο CNN.

Η «σύνοδος» των πέντε πλανητών θα είναι ορατή σε όλο τον κόσμο. Οι... αστρολάτρεις στο βόρειο ημισφαίριο μπορούν να δουν τους πλανήτες από τον ανατολικό έως νοτιοανατολικό ορίζοντα, ενώ όσοι βρίσκονται στο νότιο ημισφαίριο θα πρέπει να αναζητήσουν το θέαμα στα βορειοανατολικά.

Εκτός από τους πέντε πλανήτες, η φθίνουσα ημισέληνος θα βρίσκεται επίσης σε ευθυγράμμιση μεταξύ της Αφροδίτης και του Άρη στις 24 Ιουνίου. Αν χάσετε το φαινόμενο, θα πρέπει να κάνετε πολλή υπομονή για το επόμενο, που θα συμβεί το 2040!

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA