Μενού
selini
Σελήνη | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Η Σελήνη ανέκαθεν αποτελούσε ένα ουράνιο σώμα που μας προκαλούσε δέος και γοητεία, με τη δυνατότητά της να αλλάζει συνεχώς μορφή και την αινιγματική σκοτεινή της πλευρά. Και παρόλο που είναι το μοναδικό ουράνιο σώμα στο οποίο ο άνθρωπος έχει καταφέρει να κάνει (μικρά) βήματα, έχουμε να κάνουμε μεγάλα άλματα ακόμη για να κατανοήσουμε και να φέρουμε στο «φως» όλα τα μυστικά του. 

Ωστόσο, ένα τέτοιο μυστικό φαίνεται πως κατάφεραν να «ξεσκεπάσουν» οι επιστήμονες καθώς, σύμφωνα με τη NASA, ανακαλύφθηκε κάτω από την επιφάνεια της Σελήνης μία «γιγαντιαία δομή». Συγκεκριμένα, θαμμένη κάτω από τη λεκάνη του Νότιου Πόλου-Aitken - έναν από τους μεγαλύτερους διατηρημένους κρατήρες στο Ηλιακό Σύστημα - εντοπίστηκε μία δομή που ζυγίζει πάνω από 2 δισεκατομμύρια κιλά και έχει βάθος πάνω από 300 χιλιόμετρα και μήκος 2.000 χιλιόμετρα.

Οι ερευνητές που έκαναν την ανακάλυψη, όλοι με έδρα τις ΗΠΑ, υποθέτουν ότι η τεράστια αυτή «ανωμαλία» θα μπορούσε να έχει δημιουργηθεί από μέταλλο προερχόμενο από τον πυρήνα ενός αστεροειδούς ή οξείδια από την κρυστάλλωση ενός ωκεανού μάγματος.

«Μία από τις εξηγήσεις αυτής της ξεχωριστής μάζας είναι ότι το μέταλλο από τον αστεροειδή που σχημάτισε αυτόν τον κρατήρα εξακολουθεί να είναι ενσωματωμένο στον μανδύα της Σελήνης», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Peter B. James, από το Πανεπιστήμιο Baylor του Χιούστον, σε δήλωση που κοινοποιήθηκε στο IFLScience. Μάλιστα, προσπαθώντας να δείξει πόσο τεράστια είναι η εν λόγω δομή ανέφερε πως «Φανταστείτε να πάρετε ένα σωρό μετάλλου πέντε φορές μεγαλύτερο από το Μεγάλο Νησί της Χαβάης και να το θάψετε υπόγεια. Τόση μεγάλη μάζα εντοπίσαμε».

Η πρωτοποριακή αυτή ανακάλυψη έγινε χάρη στην αποστολή Gravity Recovery and Interior Laboratory (GRAIL) της NASA, η οποία μετρά τις αλλαγές στο βαρυτικό πεδίο της Σελήνης. Τα δεδομένα που συλλέγονται από το GRAIL μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για τη μελέτη της εσωτερικής σύνθεσης του συνοδού μας με κρατήρες.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως η λεκάνη του Νότιου Πόλου-Aitken έχει βρεθεί στο επίκεντρο πολυάριθμων ερευνών λόγω του πόσο μοναδική είναι. Η περιοχή προσφέρει στοιχεία τόσο για την εσωτερική σύνθεση του πλησιέστερου δορυφόρου μας όσο και για την ιστορία του, και ποιος ξέρει τι άλλα μυστήρια κρύβει...

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA