Μενού
ταφος
Τάφος Ελληνίδας εταίρας
  • Α-
  • Α+

Σημαντική ανακάλυψη έκαναν Ισραηλινοί αρχαιολόγοι αποκαλύπτοντας τον ασύλητο αρχαίο τάφο μίας Ελληνίδας εταίρας σε πρόσφατη ανασκαφή. Ο τάφος που βρέθηκε κοντά στην Ιερουσαλήμ στο Ισραήλ περιέχει τα αποτεφρωμένα λείψανα της γυναίκας καθώς και έναν σπάνιο καθρέφτη σε εξαιρετική κατάσταση.

Κατά την έρευνα του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ και της Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, ο τύμβος που αναδύθηκε χρονολογείται μεταξύ του 4ου και του 3ου αιώνα π.Χ. και τα περιεχόμενά του είναι εξαιρετικής σημασίας, σύμφωνα με το CNN.

Η πρώτη του είδους της

«Αν είναι ακριβής η εκτίμησή μας, οι ιδιαιτερότητες του τάφου καταδεικνύουν πως στέγαζε τα λείψανα μίας εταίρας από την αρχαία Ελλάδα», δηλώνει ο αρχαιολόγος Γκάι Στίμπελ του πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ», πιστεύοντας πως η ανακάλυψή τους είναι η πρώτη του είδους της.

Μάλιστα, οι αρχαιολόγοι εκτίμησαν πως η γυναίκα ήταν από τους πρώτους Έλληνες που εποίκησαν την περιοχή. Στα πλαίσια της Ελληνιστικής περιόδου, που ξεκινά με τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου το 323 π.Χ., τα φύλα του ελληνικού κορμού αναπτύχθηκαν κυρίως προς τη Μέση αλλά και την Άπω Ανατολή.

H ανακάλυψη του τάφου
H ανακάλυψη του τάφου | facebook

Ο σπάνιος καθρέφτης

Η επικεφαλής της Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων, Λιάτ Οζ περιέγραψε τον καθρέφτη που βρέθηκε μαζί με τα λείψανα: «Είναι μόλις ο δεύτερος καθρέφτης αυτού του τύπου που ανακαλύπτεται στο Ισραήλ. Μέχρι σήμερα, μόνο 63 τέτοιοι καθρέφτες έχουν βρεθεί σε ολόκληρο τον γεωγραφικό χώρο της Ελληνιστικής εποχής».

Σχολίασε επίσης πως «η ποιότητα κατασκευής είναι τόσο υψηλή ώστε το αντικείμενο άντεξε θαμμένο σε εξαιρετική κατάσταση. Μοιάζει να φτιάχτηκε χθες».

Τι δείχνουν τα ευρήματα

Ανατρέχοντας σε όσα ξέρει για τη μυστηριώδη εταίρα, ο Γκάι Στίμπελ εξηγεί πως ένας τέτοιος καθρέπτης ήταν απαγορευτικά ακριβός για μία κοινή γυναίκα συντροφιάς.

Επομένως, ένα ενδεχόμενο είναι η γυναίκα να ήταν πρόσωπο της υψηλής κοινωνίας, με πλούσιο σύζυγο. Ο ειδικός απορρίπτει βέβαια αυτή την πιθανότητα, καθώς η ανασκαφή αποκάλυψε πως οι συνθήκες τις γυναίκας δεν ήταν τόσο σταθερές.

Το δεύτερο ενδεχόμενο θέλει τη γυναίκα να ήταν εταίρα πολυτελείας, και τον καθρέφτη να προήλθε ως δώρο από κάποιον πλούσιο πελάτη.

Κατά τα λεγόμενά του «Ένας από τους λίγους δρόμους κοινωνικής ανέλιξης για τις γυναίκες στην αρχαία Ελλάδα ήταν η πορνεία, και ξέρουμε πως δεν ήταν απλές εταίρες, αλλά συνοδοί παρόμοιες με τις γκέισα της Ιαπωνίας, δηλαδή ζωντανά πολιτισμικά στοιχεία».

Οι αρχαιολόγοι με τον καθρέφτη
Οι αρχαιολόγοι με τον καθρέφτη | Facebook

Η σημασία της αποτέφρωσης

Το τελευταίο στοιχείο που βοήθησε στην τοποθέτηση της καταγωγής της γυναίκας ήταν η κατάσταση των λειψάνων, τα οποία είχαν αποτεφρωθεί. 

«Η αποτέφρωση ήταν ξένη σε αυτή τη χώρα και τον Ιουδαϊσμό», λέει ο Στίμπελ εξηγώντας πως η πρακτική απαγορευόταν τόσο στην εβραϊκή θρησκεία όσο και στην επικράτεια της Περσικής αυτοκρατορίας.

Επιπλέον ο τάφος δεν βρέθηκε κοντά σε κάποια γνωστή αρχαία κοινότητα, πράγμα που σημαίνει πως ίσως η γυναίκα έφτασε εκεί ακολουθώντας κάποια από τις στρατιωτικές επελάσεις τη εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Μαζί με το στοιχείο του ακριβού καθρέφτη, οι ειδικοί εκτιμούν περαιτέρω πως η επίδοξη γυναίκα είχε μάλλον προσεταιριστεί κάποιον στρατηγό ή άλλον υψηλά ιστάμενο της αποστολής.

Ο Γκι Στίμπελ δήλωσε πως η ομάδα του συνεχίζει την έρευνα για να ανακαλύψει ακόμα πιο κρυφές λεπτομέρειες: «Ελπίζουμε να ρίξουμε περισσότερο φως στην προέλευση του καθρέφτη, καθώς και στις ιδιαίτερες συνθήκες του κατόχου του, από που ήρθε και ίσως του στρατηγού που τον αγόρασε».

Ο σπάνιος καθρέφτης
Ο σπάνιος καθρέφτης | Facebook
Αγαλματίδιο γυναίκας με παρόμοιο καθρέφτη
Αγαλματίδιο γυναίκας με παρόμοιο καθρέφτη | facebook

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA