Μενού
Σελήνη
Σελήνη | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Το φεγγάρι, το οποίο περιφέρεται γύρω από τη Γη σε μια μέση απόσταση περίπου 385.000 χιλιομέτρων, έχει διάμετρο περίπου 3.475 χιλιόμετρα, λίγο περισσότερο από το ένα τέταρτο της διαμέτρου του πλανήτη μας. Πόσο ετών είναι όμως;

Ένας βράχος που συλλέχθηκε το 1972 κατά τη διάρκεια αποστολής του Apollo 17 αποκαλύπτει την πραγματική ηλικία του φεγγαριού. Σημειώνεται ότο το 1972 ήταν και η τελευταία φορά που ο άνθρωπος περπάτησε στο φεγγάρι.

Κατά την διάρκεια της αποστολής συλλέχθηκαν 110,4 κιλά δείγματα χώματος και βράχου τα οποία μελετήθηκαν στη Γη. Τώρα 50 χρόνια μετά οι κρύσταλλοι του ορυκτού ζιργκόν μέσα σε ένα χονδρόκοκκο θραύσμα πυριγενούς βράχου που συνέλεξε ο Schmitt, δίνουν στους επιστήμονες μια βαθύτερη κατανόηση σχετικά με τον σχηματισμό της Σελήνης και την ακριβή ηλικία της. 

Πόσο ετών είναι η Σελήνη 

Τελικά το φεγγάρι είναι 40 εκατομμύρια έτη μεγαλύτερο από ότι πιστεύαμε προηγουμένως.

Οι αναλύσεις των κρυστάλλων έδειξαν ότι σχηματίστηκε πριν από περισσότερα από 4,46 δισεκατομμύρια χρόνια (μέσα σε 110 χρόνια από την δημιουργία του ηλιακού συστήματος). 

Πώς δημιουργήθηκε

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι κατά την πρώιμη ιστορία του ηλιακού συστήματος ένα αντικείμενο που λέγεται Theia (το οποίο έχει το μέγεθος του Άρη) χτύπησε τη Γη. Τότε ανατινάχτηκε μάγμα (λιωμένα πετρώματα) στο διάστημα και σχημάτισαν έναν δίσκο από συντρίμμια που έκανε περιστροφές γύρω από τη Γη και εν τέλη συγκεντρώθηκε στο φεγγάρι. 

Σύμφωνα με την Reuters, οι ορυκτοί κρύσταλλοι μπόρεσαν να σχηματιστούν αφού το μάγμα ψύχθηκε και στερεοποιήθηκε. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια μέθοδο που ονομάζεται τομογραφία ατομικού ανιχνευτή για να επιβεβαιώσουν την ηλικία των παλαιότερων γνωστών στερεών που σχηματίστηκαν μετά τη γιγαντιαία πρόσκρουση. 

Ο βράχος που περιέχει το ζιρκόνιο συλλέχτηκε στην κοιλάδα Taurus-Littrow στο νοτιοανατολικό άκρο της σεληνιακής Mare Serenitatis (Θάλασσα της Γαλήνης) και αποθηκεύτηκε στο Διαστημικό Κέντρο Johnson της NASA στο Χιούστον. 

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2021 χρησιμοποίησε μια τεχνική που ονομάζεται ανάλυση μικροανιχνευτών ιόντων για να μετρήσει πόσα άτομα ουρανίου και μολύβδου υπήρχαν στους κρυστάλλους, υπολογίζοντας την ηλικία του ζιρκονίου με βάση τη διάσπαση του ραδιενεργού ουρανίου σε μόλυβδο με την πάροδο του χρόνου. 

Αυτή η ηλικία έπρεπε να επιβεβαιωθεί μέσω άλλης μεθόδου λόγω μιας πιθανής επιπλοκής που περιλαμβάνει άτομα μολύβδου στην περίπτωση που υπήρχαν ελαττώματα στη δομή των κρυστάλλων ζιρκονίου.

Η νέα μελέτη χρησιμοποίησε την τομογραφία ατομικού ανιχνευτή για να προσδιορίσει ότι δεν υπήρχαν επιπλοκές στα άτομα του μολύβδου, επιβεβαιώνοντας την ηλικία των κρυστάλλων.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA