Μενού
skouliki
Αρχαίο σκουλίκι | shutterstock
  • Α-
  • Α+

Σκουλήκι στη Σιβηρία φαίνεται πως κατάφερε να ταξιδέψει στο χρόνο αφού «ζωντάνεψε» μετά από 46.000 χρόνια. Το σκουλήκι είχε βρεθεί παγωμένο μέσα σε έναν παγετώνα και υποστηρίζεται πως ζούσε.

Πρόκειται για ένα εξαφανισμένο είδος σκουληκιού και λέγεται Panagrolaimus Kolymaensis. Στην πραγματικότητα δεν ήταν νεκρό αλλά παγωμένο για τόσες χιλιάδες χρόνια σε μια κατάσταση που ονομάζεται ως «κρυπτοβίωση» στην οποία αναπαύονται για να μην ανιχνευτούν οι σωματικές τους διεργασίες. 

Σύμφωνα με την έρευνα οι επιστήμονες πίστευαν πως αυτή η κατάσταση μπορούσε να επιτευχθεί μέχρι και 40 χρόνια, αλλά μετά από την χρονολόγηση φυτών με ραδιενεργό άνθρακα μέσα στον παγετώνα που βρέθηκαν τα σκουλήκια, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι βρίσκονται εκεί για περίπου 46.000 χρόνια. 

Ο καθηγητής Teymuras Kurzchalia, συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στο Ινστιτούτο Μοριακής Κυτταρικής Βιολογίας και Γενετικής Max Planck ειπε πως «αυτό το μικρό σκουλήκι θα μπορούσε είναι στη σειρά για ένα παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες, έχοντας παραμείνει σε κατάσταση αναστολής για πολύ περισσότερο από όσο νόμιζε κανείς ότι ήταν δυνατό.

Το ότι θα μπορούσε να αναζωογονηθεί μετά από 46.000 χρόνια με άφησε έκπληκτους».

skoulikia

Το παράδειγμα των σπόρων που επανήλθαν μετά από 40 εκατ. χρόνια

Αντίστοιχο παράδειγμα αποτελεί και αυτό με βακτηριακά σπόρια που επανήλθαν μετά από έως και 40 εκατομμύρια χρόνια στο κοιλιακό περιεχόμενο εξαφανισμένων μελισσών που διατηρήθηκαν σε θαμμένο κεχριμπάρι.

Το νέο αποτέλεσμα είναι το καλύτερο μεταξύ των ελάχιστων μικροσκοπικών πλασμάτων, τα οποία μπορούν να εισέλθουν σε κατάσταση αναστολής και αργότερα να επανέλθουν. 

Τα τελευταία σκουλήκια που επανήλθαν από μια τέτοια κατάσταση έζησαν για περίπου ένα μήνα με την παροχή νερού και τροφής, ενώ παράλληλα άφησαν πίσω τους τουλάχιστον 100 νέα σκουλήκια. 

skoulikia

Αυτά τα σκουλήκια χρησιμοποιούν παρόμοιο μηχανισμό για να εισέλθουν στην κατάσταση αναστολής όπως τις προνύμφες των σύγχρονων σκουληκιών που ονομάζονται Caenorhabditis elegans, τα οποία βρίσκονται σε σωρούς κομποστοποίησης, σε σάπια φρούτα και φυτά σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο.

Τα εργαστηριακά πειράματα δείχνουν πως για την λειτουργία αυτή είναι σημαντικό τα σκουλήκια να αφυδατωθούν ήπια προτού μπορέσουν να επιβιώσουν με επιτυχία στους -80 C με τις κύριες σωματικές τους λειτουργίες κλειστές.

Αυτό το καταφέρνουν παράγοντας ένα σάκχαρο (τρεαλόζη) το οποίο τους επιτρέπει να αντέχουν στον πάγο και την αφυδάτωση. 

Ο καθηγητής Kyrzchalia δήλωσε πως «Είμαστε πολύ μακριά από τη χρήση αυτής της επιστήμης για την επαναφορά παγωμένων ανθρώπων ή δεινοσαύρων, αν και τώρα έχουμε καλύτερη κατανόηση του πώς να μπορούμε να επιτύχουμε μια τέτοια κατάσταση μεταξύ ζωής και θανάτου.

Θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποθήκευση κυττάρων ή ιστών στο μέλλον, ενώ πολλά πράγματα πρέπει να διερευνηθούν».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA