Μενού
Νυχτερινός ουρανός με αστέρια
Νυχτερινός ουρανός με αστέρια | AP
  • Α-
  • Α+

Ένα φαινόμενο που συμβαίνει 3.000 έτη φωτός μακριά από τη Γη, αναμένεται να αλλάξει την εικόνα του νυχτερινού ουρανού.

Σύμφωνα με τη NASA και όπως αναφέρει το CNN, οι αστρονόμοι αναμένουν ότι ένα νέο «αστέρι» θα εμφανιστεί στον νυχτερινό ουρανό ανά πάσα στιγμή από τώρα έως τον Σεπτέμβριο.

Πρόκειται για μία έκρηξη nova που θα συμβεί στον αστερισμό Corona Borealis του Γαλαξία μας.

 

Την τελευταία φορά που συνέβη το συγκεκριμένο φαινόμενο ήταν το 1946 και αναμένεται να συμβεί ξανά σε 80 χρόνια, οπότε θα πρόκειται για ένα μοναδικό θέαμα.

Πώς θα φανεί το νέο «αστέρι»

Το «νέο αστέρι»
Το νέο «αστέρι» θα εμφανιστεί στον αστερισμό Corona Borealis, γνωστό και ως το βόρειο στέμμα | Nasa

Το αστρικό σύστημα, που βρίσκεται 3.000 έτη φωτός από τη Γη και συνήθως πολύ αμυδρό για να το δει κανείς με γυμνό μάτι, αναμένεται να φτάσει σε επίπεδο φωτεινότητας παρόμοιο με εκείνο  Βόρειου Αστέρα.

Κατά την κορύφωση της φωτεινότητας του φαινομένου, θα μπορεί να γίνει ορατό ακόμη και με γυμνό μάτι για αρκετές ημέρες και έτσι εκείνες τις ημέρες θα είναι σαν να έχει εμφανιστεί στον νυχτερινό ουρανό ένα νέο άστρο το οποίο στη συνέχεια θα «σβήσει» για άλλα 79 με 80 έτη.

Το φαινόμενο θα εμφανιστεί σε ένα μικρό τόξο μεταξύ των αστερισμών Boötes και Hercules και θα μπορούμε να το δούμε από το βόρειο ημισφαίριο.

Τι είναι το φαινόμενο της έκρηξης nova

asteria
Ένα αστέρι κόκκινος γίγαντας και ένας λευκός νάνος περιφέρονται ο ένας γύρω από τον άλλο | Nasa

Έχοντας μάθει πως μία έκρηξη supernova είναι ο θάνατος ενός τεράστιου άστρου, η έκρηξη nova είναι μία ξαφνική και σύντομη έκρηξη από ένα αστέρι που κατέρρευσε, γνωστό ως λευκός νάνος.

Το T Coronae Borealis, αλλιώς γνωστό ως «Blaze Star», είναι ένα δυαδικό σύστημα στον Corona Borealis που περιλαμβάνει ένα νεκρό λευκό νάνο αστέρι και ένα γερασμένο κόκκινο γίγαντα.

Οι κόκκινοι γίγαντες σχηματίζονται όταν τα αστέρια έχουν εξαντλήσει την παροχή υδρογόνου για πυρηνική σύντηξη και αρχίζουν να πεθαίνουν.

Σε περίπου 5 ή 6 δισεκατομμύρια χρόνια, ο ήλιος μας θα γίνει ένας κόκκινος γίγαντας, που θα φουσκώνει και θα διαστέλλεται καθώς απελευθερώνει στρώματα υλικού και πιθανότατα εξαϋλώνοντας τους εσωτερικούς πλανήτες του ηλιακού συστήματος, αν και η μοίρα της Γης παραμένει ασαφής.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA