Μενού
Ο δορυφόρος του Δία, Ευρώπη
Ο δορυφόρος του Δία, Ευρώπη | NASA
  • Α-
  • Α+

Ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη και τη διατήρηση μορφών ζωής μπορεί να επικρατούν σε ένα από τα φεγγάρια του ηλιακού μας συστήματος. Έχει προσελκύσει εδώ και πολλά χρόνια το ενδιαφέρον των αστροβιολόγων, λόγω της πιθανότητας ύπαρξης υπόγειων ωκεανών που βρίσκονται κάτω από την επιφάνειά του.

Σύμφωνα με νέα ευρήματα που βασίζονται σε δεδομένα από το διαστημόπλοιο Juno της NASA, ο παγωμένος δορυφόρος του πλανήτη Δία, η Ευρώπη, παράγει άφθονο οξυγόνο κάθε μέρα. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Astronomy, επικεντρώθηκε σε δεδομένα από το πείραμα Jovian Auroral Distributions του Juno, όπως αναφέρει το gizmodo.com.

Οι επιστήμονες υπολόγισαν την παραγωγή οξυγόνου από το φεγγάρι με βάση την ποσότητα του υδρογόνου που εκπέμπεται από την επιφάνειά του. Το συμπέρασμά τους; Η Ευρώπη παράγει περίπου 1.000 τόνους οξυγόνου κάθε 24 ώρες, αρκετό για 1 εκατομμύριο ανθρώπους.

Ο υποσχόμενος πλανήτης

Μπορεί η εγκατάλειψη του πλανήτη μας για τον εποικισμό ενός άλλου να μην είναι επιτακτική σε αυτή την ιστορική φάση της ανθρωπότητας, αλλά η αναζήτηση ενός κατοικήσιμου πλανήτη αποτελεί ένα ιστορικό και τρέχον επιστημονικό εγχείρημα, αν θέλουμε να έχουμε ελπίδες στο μέλλον.

Όπως εξήγησε μέλος της ερευνητικής ομάδας, η αφθονία οξυγόνου στην Ευρώπη δεν οφείλεται σε κάποιας μορφής φωτοσύνθεση, αλλά στη διάσπαση των παγωμένων αποθεμάτων νερού της στα συστατικά τους άτομα, αυτά του υδρογόνου και του οξυγόνου δηλαδή.

Η διάσπαση αυτή προκαλείται από έναν καταιγισμό ιονισμένων σωματιδίων που προκαλεί το ισχυρό βαρυτικό πεδίο του πλανήτη Δία, τα οποία προσκρούουν πάνω στα μόρια νερού του δορυφόρου, χωρίζοντάς τα σε ατομικό επίπεδο.

Η Ευρώπη έχει διάμετρο διατομής περίπου 3.100 χιλιόμετρα και είναι το τέταρτο μεγαλύτερο φεγγάρι του Δία. Καθώς πιστεύεται ότι διαθέτει έναν υπόγειο ωκεανό, οι επιστήμονες πιστεύουν πως, θεωρητικά, η περίσσεια οξυγόνου στην ατμόσφαιρά του θα μπορούσε να τον προμηθεύει με τις απαραίτητες ποσότητες για την ανάπτυξη ζωής.

Προς το παρόν, το διαστημόπλοιο Juno θα συνεχίζει να περιφέρεται γύρω από το πολλά υποσχόμενο φεγγάρι, συγκεντρώνοντας δεδομένα, μετά από μερικές στάσεις στους υπόλοιπους δορυφόρους του πλανήτη αερίων. 

 

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA