Μενού
moumia
Η μούμια του Τουταγχαμών | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Αρκετοί επιστήμονες έχουν επιχειρήσει να δώσουν απαντήσεις για τα αίτια πίσω από την «κατάρα του Φαραώ» που υποτίθεται ότι επηρεάζει όσους ενοχλούν μούμιες Αρχαίων Αιγυπτίων ή Φαραώ. 

Η «κατάρα του Φαραώ» αφορά τόσο τους τυμβωρύχους όσο και τους αρχαιολόγους και υποτίθεται πως προκαλεί κακή τύχη, ασθένεια και θάνατο. Κέρδισε μεγάλη δημοσιότητα μετά τους θανάτους εμπλεκομένων στις ανασκαφές για τον τάφο του Τουταγχαμών.

Οι θάνατοι που συνδέθηκαν με τον Τουταγχαμών 

Η ομάδα του Κάρτερ άνοιξε τον τάφο του Τουταγχαμών (KV62) το 1922, εγκαινιάζοντας τη σύγχρονη εποχή της Αιγυπτιολογίας. Οι θάνατοι που συνδέθηκαν με το άνοιγμα του τάφου: 

  • Ο πρώτος από τους θανάτους ήταν αυτός του Λόρδου Κάρναρβον, ο οποίος χρηματοδότησε την ανασκαφή. Είχε τσιμπηθεί από ένα κουνούπι και αργότερα έκοψε το τσίμπημα κατά λάθος ενώ ξυριζόταν. Πέθανε 4 μήνες και 7 ημέρες μετά το άνοιγμα του τάφου.
  • Ο Τζορτζ Τζέι Γκουλντ, ένας επισκέπτης του τάφου, πέθανε στη Γαλλική Ριβιέρα στις 16 Μαΐου 1923 αφού ανέπτυξε πυρετό μετά την επίσκεψή του στον τάφο. 
  • Ο AC Mace, μέλος της ανασκαφικής ομάδας του Κάρτερ, πέθανε τον Απρίλιο του 1928, έχοντας υποφέρει από πλευρίτιδα και πνευμονία. Ο Ρίτσαρντ Μπέθελ, γραμματέας του Κάρτερ, πέθανε στις 15 Νοεμβρίου 1929.

Ο Χάουαρντ Κάρτερ άνοιξε τον τάφο στις 16 Φεβρουαρίου 1923 και πέθανε μετά από δεκαέξι χρόνια στις 2 Μαρτίου 1939. Ωστόσο, ορισμένοι εξακολουθούν να αποδίδουν τον θάνατό του στην κατάρα.

Τα αίτια για την «κατάρα του Φαραώ» 

Επιστήμονας ισχυρίζεται πως η «κατάρα του Φαραώ», είναι στην ουσία δηλητηρίαση ραδιενεργών φυσικών στοιχείων από ουράνιο και τοξικά απόβλητα που τοποθετήθηκαν σκόπιμα στον σφραγισμένο τάφο του Τουταγχαμών. 

Σύμφωνα με την Daily Mail, σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Journal of Scientific Exploration, πίσω από τους θανάτους είναι οι τοξίνες για τις οποίες γνώριζαν οι αρχαίοι. 

Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως ανιχνεύτηκαν υψηλά επίπεδα ραδιενεργών φυσικών στοιχείων από ουράνιο και τοξικά απόβλητα, που τοποθετήθηκαν σκόπιμα στον τάφο. 

Η έκθεση στις ουσίες αυτές θα μπορούσε να οδηγήσει στην εμφάνιση ορισμένων καρκίνων, όπως αυτός που στέρησε τη ζωή στον αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ. 

Η έρευνα αναφέρει πως υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας έχουν ανιχνευθεί επίσης σε ερείπια τάφων του Παλαιού Βασιλείου, σε δύο τοποθεσίες στη Γκίζα και σε αρκετούς υπόγειους τάφους στη Σακκάρα.

Ο καθηγητής Ρόμπερτ Τεμπλ σημείωσε ότι τα φέρετρα ήταν κατασκευασμένα από βασάλτη και αποτελούσαν πηγή ακτινοβολίας. Άλλες μελέτες έχουν μετρήσει άμεσα το αέριο ραδόνιο σε διάφορες θέσεις σε τάφους στη Σακκάρα. Το αέριο ραδόνιο είναι ένα ενδιάμεσο προϊόν της διάσπασης του ουρανίου, με χρόνο ημιζωής 3,8 ημέρες.

Χιλιάδες αγγεία που ανασκάφηκαν κάτω από την Πυραμίδα του Ζοζέρ τη δεκαετία του 1960 περιείχαν έως και 200 τόνους άγνωστων ουσιών που δεν έχουν ταυτοποιηθεί ακόμη, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι τοξίνες θάφτηκαν μαζί με τα μουμιοποιημένα λείψανα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA