Μενού
Υπολογιστές
Υπολογιστές | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Ένα πρωτοποριακό νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης τύπου Chat-GPT, εκπαιδευμένο με τις ιστορίες ζωής περισσότερων από ένα εκατομμύριο ανθρώπων, είναι τόσο ακριβές ώστε προβλέπει την πορεία και τα γεγονότα ζωής των ατόμων καθώς και του κινδύνου πρόωρου θανάτου τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Το μοντέλο AI εκπαιδεύτηκε με μία βάση των προσωπικών δεδομένων του πληθυσμού της Δανίας και αποδείχθηκε ότι προβλέπει τις πιθανότητες θανάτου των ανθρώπων με μεγαλύτερη ακρίβεια από οποιοδήποτε υπάρχον σύστημα, όπως δήλωσαν στην Independent επιστήμονες από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δανίας (DTU).

Το νέο AI - «φωστήρας»

Για τη διεξαγωγή της μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν τα υγειονομικά και εργασιακά δεδομένα 6 εκατομμυρίων Δανών που συλλέχθηκαν από το 2008 έως το 2020, και πιο ειδικά πληροφορίες για την εκπαίδευση, τις επισκέψεις σε γιατρούς και εισαγωγές σε νοσοκομεία, τις διαγνώσεις, το εισόδημα και το επάγγελμά τους.

Στη συνέχεια εφάρμοσαν μία στατιστική ανάλυση παραγόντων για να συμπτύξουν τα δεδομένα σε μονολεκτικές εντολές, με τις οποίες τροφοδότησαν το νέο γλωσσικό μοντέλο που ονομάζεται «life2vec» παρόμοιο με την τεχνολογία πίσω από εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT.

Το στοίχημα της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Computational Science, ήταν το AI να καταφέρει να οργανώσει τις ακολουθίες ζωής των εκατομμυρίων ανθρώπων σε προβλέψιμα μοτίβα, και να ξεπεράσει άλλα προηγμένα συστήματα, κάνοντας ακριβείς εκτιμήσεις όπως ο τύπος προσωπικότητας και ο χρόνος θανάτου για κάθε διαφορετικό άτομο.

Πρωτοποριακή ακρίβεια

Για να ελέγξουν την ακρίβεια του μοντέλου, οι ερευνητές συγκέντρωσαν τα δεδομένα ατόμων της ηλικιακής ομάδας 35 έως 65 ετών, οι μισοί από τους οποίους είχαν αποβιώσει μεταξύ του 2016 και του 2020, ζητώντας από το AI να προβλέψει ποιος από αυτούς ζούσε και ποιος είχε πεθάνει.

Διαπίστωσαν ότι οι προβλέψεις του ήταν 11% πιο ακριβείς από αυτές οποιουδήποτε άλλου μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης αλλά και από τη μέθοδο που χρησιμοποιούν οι ασφαλιστικές εταιρείες για την τιμολόγηση των ασφαλειών ζωής.

«Αυτό που είναι συναρπαστικό είναι να θεωρούμε την ανθρώπινη ζωή ως μια μακρά ακολουθία γεγονότων, παρόμοια με το πώς μια πρόταση σε μια γλώσσα αποτελείται από μια σειρά λέξεων», είπε η επικεφαλής της μελέτης Sune Lehman από το DTU.

Χρησιμοποιώντας το μοντέλο, οι ερευνητές αναζήτησαν απαντήσεις σε γενικά ερωτήματα όπως οι πιθανότητες να πεθάνει ένα άτομο μέσα σε τέσσερα χρόνια.

Βρήκαν ότι οι απαντήσεις του μοντέλου είναι συνεπείς με τα υπάρχοντα ευρήματα, και προβλέπουν μεταξύ άλλων ότι τα άτομα σε ηγετική θέση ή με υψηλό εισόδημα είναι πιο πιθανό να επιβιώσουν, ενώ το να είσαι άνδρας, σε χαμηλότερη τεχνική θέση, και με κάποια ψυχιατρική διάγνωση προβλέπει μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου.

«Χρησιμοποιήσαμε το μοντέλο για να απαντήσουμε στο θεμελιώδες ερώτημα: σε ποιο βαθμό μπορούμε να προβλέψουμε γεγονότα στο μέλλον μας με βάση τις συνθήκες και τα γεγονότα του παρελθόντος μας», κατέληξε η Δρ. Lehman.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA