Μενού
Sahara
Sahara | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Μια νέα έρευνα σχετικά με τις υγρές περιόδους της Βόρειας Αφρικής τα τελευταία 800 χιλιάδες χρόνια έδειξε ότι η έρημος Σαχάρα κάποτε ήταν… πράσινη. 

Συγκεκριμένα η έρευνα έδειξε ότι οι περιοδικές υγρές φάσεις στη Σαχάρα προκαλούνταν από τις αλλαγές της τροχιάς που έκανε η Γη γύρω από τον ήλιο και καταστέλλονταν κατά την εποχή των παγετώνων.

Για πρώτη φορά, οι επιστήμονες του κλίματος προσομοίωσαν τα ιστορικά διαστήματα που πρασίνισε η Σαχάρα, προσφέροντας στοιχεία για το πώς ο χρόνος και η ένταση αυτών των υγρών γεγονότων επηρεάστηκαν εξ αποστάσεως από τις επιπτώσεις μεγάλων όγκων πάγου στο Βόρειο ημισφαίριο.

Σύμφωνα με το Phys.org, ο Έντουαρντ Άρμστρονγκ, επιστήμονας του κλίματος στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι και στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, είπε: «Ο κυκλικός μετασχηματισμός της ερήμου Σαχάρας σε οικοσυστήματα της σαβάνας και των δασικών εκτάσεων είναι μια από τις πιο αξιοσημείωτες περιβαλλοντικές αλλαγές στον πλανήτη. Η μελέτη μας είναι μια από τις πρώτες μελέτες μοντελοποίησης του κλίματος που προσομοιώνει τις Αφρικανικές Υγρές Περιόδους σε συγκρίσιμο μέγεθος με αυτό που δείχνουν οι παρατηρήσεις του παλαιοκλίματος, αποκαλύπτοντας το γιατί και το πότε συνέβησαν αυτά τα γεγονότα». 

Υπάρχουν ενδείξεις οι οποίες δείχνουν ότι η Σαχάρα είχε περιοδική βλάστηση στο παρελθόν με ποτάμια, λίμνες και ζώα όπως οι ιπποπόταμοι, πριν γίνει η σημερινή έρημος. 

Αυτές οι υγρές περίοδοι της Βόρειας Αφρικής μπορεί να ήταν κρίσιμες για τη βλάστηση έξω από την Αφρική, επιτρέποντας τη διασπορά διαφόρων ειδών, συμπεριλαμβανομένων των πρώιμων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Η τροχιακή μετάπτωση της Γης 

Η «πράσινη» Σαχάρα πιστεύεται ότι οφείλεται σε αλλαγές στις τροχιακές συνθήκες της Γης, και συγκεκριμένα στην τροχιακή μετάπτωση της Γης.

Η μετάπτωση αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο η Γη ταλαντεύεται στον άξονά της, γεγονός που επηρεάζει την εποχικότητα (δηλαδή την εποχιακή αντίθεση) σε έναν κύκλο 21.000 ετών περίπου. 

Αυτές οι αλλαγές στη μετάπτωση καθορίζουν την ποσότητα ενέργειας που λαμβάνει η Γη σε διαφορετικές εποχές, η οποία με τη σειρά της ελέγχει τη δύναμη του Αφρικανικού μουσώνα και την εξάπλωση της βλάστησης σε αυτήν την τεράστια περιοχή.

Ένα σημαντικό εμπόδιο στην κατανόηση αυτών των γεγονότων είναι ότι η πλειονότητα των κλιματικών μοντέλων δεν μπόρεσε να προσομοιώσει το πλάτος αυτών των υγρών περιόδων, επομένως οι συγκεκριμένοι μηχανισμοί που τα οδηγούν παρέμειναν αβέβαιοι.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA