Μενού
  • Α-
  • Α+

Το τηλεσκόπιο James Webb απαθανάτισε νέες εικόνες του Nεφελώματος του Καρκίνου, αποκαλύπτοντας λεπτομέρειες που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ.

Νεφέλωμα είναι ένα σύννεφο αερίου και σκόνης, το οποίο σχηματίζεται συχνά από τα συντρίμμια των αστεριών που πεθαίνουν ή εκρήγνυνται. Αυτά τα σύννεφα είναι επίσης κοιτίδες νέων άστρων, με το αέριο και τη σκόνη να παρέχουν τα δομικά στοιχεία για το σχηματισμό των άστρων.

Οι αστρονόμοι εκτιμούν ότι υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες νεφελώματα μόνο στον γαλαξία μας (Milky Way). Πρόσφατα το James Webb «έστρεψε το βλέμμα του» στο Νεφέλωμα του Καρκίνου (Crab Nebula), που βρίσκεται περίπου 6.500 έτη φωτός μακριά.

Η NASA δημοσίευσε μια εντυπωσιακή εικόνα του Νεφελώματος του Καρκίνου, που δείχνει καθαρά μια μικρή λευκή κουκκίδα στο κέντρο του. Είναι η καρδιά του νεφελώματος του Καβουριού, που ονομάζεται Πάλσαρ του Καρκίνου.

Ένα πάλσαρ είναι ένα ταχέως περιστρεφόμενο αντικείμενο που, στην περίπτωση του νεφελώματος του Καρκίνου, υπερφορτίζει το αέριο υλικό γύρω από το αυτό. Το James Webb απαθανάτισε το φαινόμενο αυτό με εκπληκτική λεπτομέρεια για πρώτη φορά. Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble δεν είχε μπορέσει να δείξει με τέτοια λεπτομέρεια όταν φωτογράφισε το νεφέλωμα αυτό το 2005.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA