Μενού
Boomerang-space-rock
Ο μετεωρίτης NWA 13188. |  Jerome Gattacceca/The Meteorological Society
  • Α-
  • Α+

Οι επιστήμονες προσπαθούν να επιβεβαιώσουν ότι ένας μαύρος βράχος που ανακαλύφθηκε στο Μαρόκο το 2018 είχε το αντίστροφο δρομολόγιο από το συνηθισμένο. Έφυγε, δηλαδή, από τη Γη με προορισμό το διάστημα και τελικά επέστρεψε στα... μέρη μας! Απίθανο; Μπορεί και όχι. Αν αληθεύει, πάντως, αυτός ο μικρός βράχος – που επίσημα ονομάζεται «Βορειοδυτική Αφρική (NWA) 13188» – θα είναι ο πρώτος μετεωρίτης (για τον οποίο γνωρίζουμε) που έκανε αυτό το εξαιρετικό ταξίδι μετ' επιστροφής.

Αλλά το ότι αυτός ο «διαστημικός βράχος μπούμερανγκ» των 646 γραμμαρίων μπορεί να έκανε μια ουράνια εκδρομή δεν είναι το μόνο περίεργο. Σύμφωνα με το Science Alert, η αφρώδης εμφάνιση, η υφή των κρυστάλλων και η ακριβής χημική σύσταση  του NWA 13188 υποδηλώνουν έντονα το είδος των πετρωμάτων που σχηματίζονται από τα λιωμένα ορυκτά που παράγονται από τα ηφαίστεια κοντά σε βυθιζόμενες ωκεάνιες πλάκες, εδώ στη Γη! Σε αυτά προσθέτουμε το μείγμα ισοτόπων οξυγόνου και την υπογραφή ιχνοστοιχείων, και γίνεται πολύ αμφίβολο ότι αυτός ο βράχος είναι μετεωρίτης. Τουλάχιστον, όχι τυπικά.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Jérôme Gattacceca, γεωφυσικό από το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας, ο οποίος παρουσίασε τα ευρήματα της ομάδας του στο συνέδριο γεωχημείας Goldschmidt στη Γαλλία, ο βράχος είχε ένα ενδιαφέρον ταξίδι και πέρασε σημαντικό χρόνο σε τροχιά. Οι συγκεντρώσεις του σε Ήλιο-3, Βηρύλλιο-10 και Νέον-21 θα μπορούσαν να εξηγηθούν μόνο από την έκθεση σε κοσμικές ακτίνες – ακτινοβολία που βρίσκεται στο διάστημα αλλά σε μεγάλο βαθμό μπλοκαρισμένη από το μαγνητικό πεδίο της Γης. Ενώ η συγκέντρωση αυτών των ισοτόπων ήταν χαμηλότερη από άλλους μετεωρίτες, ήταν σημαντικά υψηλότερη από άλλα πετρώματα από τη Γη. Αυτό υποδηλώνει ότι το NWA 13188 είχε εκτεθεί σε γαλαξιακές κοσμικές ακτίνες για μια σύντομη αλλά σημαντική περίοδο, έως και μερικές δεκάδες χιλιάδες χρόνια.

Παράλληλα, ο NWA 13188 έχει έναν υαλώδη «φλοιό σύντηξης», κάτι που υποδηλώνει ότι μπορεί να έλιωσε καθώς έκανε μια πύρινη είσοδο στην ατμόσφαιρα της Γης. Όλα αυτά «αποκλείουν ότι ο NWA 13188 είναι ένας τεχνητός μετεωρίτης», γράφουν ο Gattacceca και οι συνεργάτες του και προσθέτουν: «Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι ο NWA 13188 είναι μετεωρίτης, ο οποίος εκτοξεύτηκε από τη Γη και αργότερα επέστρεψε στην επιφάνειά της».

Πώς έφτασε στο διάστημα;

Το πώς αυτός ο γήινος βράχος έφτασε στο διάστημα είναι ένα μυστήριο, αλλά είναι πιθανό να εκτινάχθηκε κατά τη διάρκεια μιας ηφαιστειακής έκρηξης ή να εκτοξεύτηκε στο διάστημα όταν ένας άλλος μετεωρίτης έπεσε στη Γη, λένε οι ερευνητές.

Για να μπει σε τροχιά, ένας βράχος που εκτοξεύτηκε από το στόμιο ενός ενεργού ηφαιστείου θα έπρεπε να κινείται με δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα την ώρα και φτάνουν σε ύψος περίπου μέχρι και τα 41 χιλιόμετρα πάνω από τη γη επομένως είναι απίθανο τα ηφαίστεια να εκτοξεύσουν βράχους στο διάστημα.

Μερικές συγκρούσεις, ωστόσο, μεταξύ της Γης και μεγάλων αστεροειδών θα ήταν αρκετά ισχυρές για να εκτοξεύσουν πέτρες στο Ηλιακό Σύστημα. Ένας γήινος βράχος 4 δισεκατομμυρίων ετών - ο παλαιότερος γνωστός στην επιστήμη - βρέθηκε στη Σελήνη κατά τη διάρκεια της αποστολής Apollo 14 το 1971. Αυτός ο βράχος πιθανότατα πετάχτηκε από τη Γη στο τότε πολύ πιο κοντινό φεγγάρι μετά από σύγκρουση αστεροειδών. Η ηλικία του NWA 13188 είναι άγνωστη, αλλά η ομάδα του Gattacceca εργάζεται για τη χρονολόγηση του βράχου μετρώντας τις συγκεντρώσεις ενός ισοτόπου αργού.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA