Μενού
Λύκος του Τσερνόμπιλ
Λύκος του Τσερνόμπιλ | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Οι πληθυσμοί λύκων που ενδημούν στην περιοχή του Τσερνόμπιλ φέρεται να έχουν προσαρμοστεί ώστε να επιβιώνουν από τον καρκίνο. Μεταλλάξεις του ανοσοποιητικού συστήματος τους επιτρέπουν να καταπολεμούν την ασθένεια, παρόμοια με την θεραπεία ακτινοβολίας.

Όπως αναφέρει η Mirror, το φαινόμενο παρατηρήθηκε σε αγέλες γκρίζων λύκων που ζουν περί και εντός της ζώνης αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ. Ο πληθυσμός τους έχει αυξηθεί μετά την εγκατάλειψη της περιοχής λόγω της καταστροφικής έκρηξης του 1986, ενώ αυτή η τελευταία εξέλιξη ίσως εξηγεί πώς κατάφεραν να ευδοκιμήσουν έκτοτε.

«Post-apocalyptic» λύκοι

Ο εν λόγω πληθυσμός δεν αποτελείται μόνο από καθαρόαιμους canis lupus, αλλά και από προσμίξεις με κατοικίδια σκυλιά που έχασαν του ιδιοκτήτες τους κατά την εκκένωση. Η ετερογενής αυτή αγέλη παρακολουθείται από ερευνητές εδώ και πολλά χρόνια, όπως και πολλά άλλα είδη που «ανθούν» μέσα στη ραδιενεργή ζώνη.

Πιστεύεται μάλιστα ότι η ακτινοβολία έχει αυξήσει τις πιθανότητες επιβίωσης των ζώων από καρκίνο, 35 χρόνια μετά την πυρηνική καταστροφή. 

Η Cara Love, εξελικτική βιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, μελετά τους λύκους εδώ και μία δεκαετία. Η έρευνά της διαπίστωσε ότι έχει μεταλλαχθεί το ανοσοποιητικό τους σύστημα, παρουσιάζοντας εντυπωσιακή ομοιότητα με αυτό με αυτό καρκινοπαθών που δέχονται θεραπεία ακτινοβολίας.

Η Love σημείωσε πώς «οι λύκοι του Τσερνόμπιλ επιβιώνουν και ευδοκιμούν παρά της αδιάκοπης διαγενεακής έκθεσης και τη συσσώρευση ραδιενεργών σωματιδίων στο σώμα τους». 

Μαζί με την ερευνητική της ομάδα επισκέφθηκε τη ζώνη αποκλεισμού το 2014 και πήρε δείγματα αίματος από τα κυνοειδή, για να κατανοήσει τις αντιδράσεις τους στην πυρηνική έκθεση. Χρησιμοποίησε εξειδικευμένα περιλαίμια GPS για να πάρει «μετρήσεις σε πραγματικό χρόνο για τις θέσεις των ζώων και την ποσότητα ακτινοβολίας στην οποία εκτίθενται».

Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι γκρίζοι λύκοι είχαν διαχρονικά εκτεθεί σε ποσότητα ακτινοβολίας εξαπλάσια του ορίου ασφαλούς έκθεσης. Γονιδιακή ανάλυση αποκάλυψε επίσης συγκεκριμένες μετατροπές στην αλυσίδα DNA των λύκων που μπορεί να σχετίζονται με αυξημένη αντοχή σε κακοήθεις όγκους.

Τα ζώα που περιφέρονται στη ζώνη πυρηνικού αποκλεισμού και το DNA τους έχουν εξάψει το ενδιαφέρον των επιστημόνων. Πέρυσι, η Δρ. Elaine Ostrander, γενετιστής από το Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών Ανθρώπινου Γονιδιώματος, σημείωσε πώς η μελέτη τους θα μπορούσε να προσφέρει γνώσεις σχετικά με τον τρόπο πρόληψης του καρκίνου στους ανθρώπους και την προστασία των αστροναυτών στο διάστημα.

 

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA