Μενού
Το απελπιστικά αργό πείραμα με την πίσσα
Το απελπιστικά αργό πείραμα με την πίσσα | Youtube
  • Α-
  • Α+

Η επιστημονική έρευνα είναι μία αργή, περίπλοκη και σχολαστική διαδικασία. Για τη διεξαγωγή ενός πειράματος χρειάζονται μήνες έως και χρόνια προεργασίας, θεωρητικής θεμελίωσης, εξεύρεσης υλικών και οικονομικών πόρων, έκδοση σχετικών αδειών, πέρα από τη συγκέντρωση που απαιτείται κατά τη διάρκειά του, αλλά και την ερμηνεία των αποτελεσμάτων.

Υπάρχει όμως και ένα πείραμα που βρίσκεται σχεδόν σε αυτόματο πιλότο, το οποίο ξεκίνησε στις αρχές του 20ού αιώνα και συνεχίζεται έως σήμερα, το οποίο θέλει να επιδείξει τις ιδιότητες ενός συγκεκριμένου στερεού, σύμφωνα με το Εθνικό Μουσείο της Σκωτίας.

Το αιωνόβιο «πείραμα»

Τα παραπάνω σημαίνουν ότι το εν λόγω πείραμα μετρά μέχρι τώρα 122 χρόνια ζωής. Δεν θα οδηγήσει βέβαια σε κάποια συνταρακτική ανακάλυψη, αλλά το υλικό που ερευνά χρειάζεται απλά τόσο πολύ χρόνο για να ολοκληρώσει τη διαδικασία.

Πρόκειται στην ουσία για μία επίδειξη πτώσης ενός στερεού υλικού, στη συγκεκριμένη περίπτωση ενός κομματιού πίσσας, μέσω ενστάλαξης, από μία ανοιχτή χοάνη και με βοηθό μόνο τη βαρύτητα, που ξεκίνησε από το Βασιλικό Μουσείο της Σκωτίας το 1902.

Η πίσσα, στην αρχική της μορφή ως παράγωγο της επεξεργασίας του πετρελαίου θεωρείται στέρεο υλικό. Ωστόσο, οι ερευνητές κατάλαβαν ότι εκδηλώνει επίσης ιδιότητες υγρού, αλλά πολύ πιο αργά σε σχέση με πραγματικά υγρά. Για αυτό τον λόγο ξεκίνησε το πείραμα, έτσι ώστε να καθοριστεί στην πράξη, σταγόνα τη σταγόνα, πόσο χρόνο θα πάρει σε αυτή την ποσότητα πίσσας να στάξει από το γυάλινο χωνί.

Μία σταγόνα, 60 χρόνια

Για να καταλάβετε πόσο απελπιστικά αργά εξελίσσεται το πείραμα, ας αναφέρουμε ότι αυτό το κομμάτι πίσσας έχει παράξει, στα 122 χρόνια διεξαγωγής του, μόλις δύο σταγόνες από την άκρη της κλεψύδρας. 

Δεν αναφέρεται πότε έπεσε η πρώτη σταγόνα, αλλά η τελευταία έσταξε σε διάστημα τριών ημερών, από τις 4 έως και 6 Ιουνίου του 2016, χωρίς να είναι γνωστό πότε θα έρθει η επόμενη. Αυτό σημαίνει περίπου μία σταγόνα κάθε 60 χρόνια. Ποιος ξέρει, ίσως αυτοί οι περίεργοι ερευνητές από τη Σκωτία να εφηύραν μία κλεψύδρα που θα μετρά μέχρι το τέλος του κόσμου.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA