Η μεγάλη εθνική εορτή της 25 Μαρτίου έχει ταυτιστεί γευστικά με την αλμύρα του μπακαλιάρου και την ένταση της σκορδαλιάς. Μερικοί τον προτιμούν ξαλμυρισμένο με αλεύρι και άλλοι τραγανό με κουρκούτι, ενώ για την σκορδαλιά υπάρχουν πολλές διαφορετικές απαιτήσεις κυρίως ως προς τη δύναμη της γεύσης της. Όποιος και αν είναι ο δικός σου αγαπημένος συνδυασμός σίγουρα θα τον βρεις σε μια από τις παρακάτω επιλογές. Διαλέγουμε και βγαίνουμε έξω να γιορτάσουμε όπως πρέπει.
Στον Τραβόλτα για τρομερό κουρκούτι
Το ψαροφαγικό στέκι στο Περιστέρι έχει ως βασικό του στόχο να μας μυήσει σε πιάτα με μαγειρικό βάθος και νοστιμιά. Ένα τέτοιο είναι και ο μπακαλιάρος που μπαίνει στο τηγάνι μόνο την τιμώμενη μέρα και γίνεται ανάρπαστος. Οι αδελφοί Λιάκοι ψηφίζουν την εκδοχή με το κουρκούτι και το αποτέλεσμα είναι οι χρυσαφένιες μπουκιές, οι οποίες κρατσανίζουν ευχάριστα στον ουρανίσκο. Βέβαια δεν έρχονται μόνες τους αλλά με μια σκορδαλιά έκπληξη, τελείως βελούδινη και αέρινη σαν μους.
Αγίου Παύλου 33, Περιστέρι

Στο κουτούκι του Αντώνη για λαδόκολλα
Το φοκλόρ ταβερνάκι της Παλιάς Κοκκινιάς έχει δώσει εδώ και δεκαετίες τα διαπιστευτήρια του. Το 1958 τότε που άνοιξε σέρβιρε μόνο μπακαλιάρο από τα χέρια της γιαγιάς του κυρ Αντώνη . Σήμερα μπορεί το μενού να έχει διανθιστεί και με άλλα καλούδια συνεχίζει όμως την παράδοση ακολουθώντας πιστά εκείνη την συνταγή. Ο παστός μπακαλιάρος τηγανίζεται αριστοτεχνικά με μπόλικη δόση αγάπης και έρχεται παρέα με περιποιημένη αλιάγα. Κάθε μπουκιά είναι πληθωρική με πρωταγωνιστή το ψάρι.
Αργυροκάστρου 26, Πειραιάς
Στο Polpo για τυλιχτό
Στην ψαραγορά του Ρέντη η οικογένεια Κατσικάκη μαγειρεύει τις φρέσκιες ψαριές των καϊκιών με όλους τους τρόπους βάζοντας δημιουργικότητα και φαντασία. Στην περίπτωση του μπακαλιάρου δίνει ρέστα καθώς τον αποδίδει με ένα πιο μοντέρνο τρόπο. Αφού τον κόψει σε κομμάτια τον τηγανίζει ελαφρά μόνο με αλεύρι και τον τυλίγει σε πίτα σαν σουβλάκι με τα ανάλογα λαχανικά. Το κλασικό της περίπτωσης παραμένει η σκορδαλιά η οποία γίνεται με ψωμί και είναι πεντανόστιμη.
Τζων Κέννεντυ 6, Άγιος Ιωάννης Ρέντης

Στον Λέλουδα για αλμυρό και λεπτεπίλεπτο
Το οινομαγειρείο που σερβίρει από το 1928 απλά φαγητά που μιλάνε κατευθείαν στην καρδιά και την ψυχή έχει σήμα κατατεθέν όλα αυτά τα χρόνια τον μπακαλιάρο με την σκορδαλιά. Το πιάτο πλασάρεται για τη μέση παρέα με κρασάκι και είναι σκέτη λιχουδιά. Ο μπακαλιάρος είναι λεπτός ,τηγανισμένος εξαιρετικά χωρίς λαδίλες, αλμυρός, τραγανός απέξω και ζουμερός μέσα και η σκορδαλιά είναι αυθεντική σωστός δυναμίτης.
Σαλαμινίας 8-10, Αθήνα
Στη Δάφνη για μπουκίτσες
Η Αριστέα Βλάχου εδώ και εικοσιοκτώ χρόνια μέσα από την κουζίνα της, το αγαπημένο εστιατόριο του Περιστερίου, σταχυολογεί συνταγές που βγάζουν την καλύτερη πλευρά της κλασικής Ελληνικής Κουζίνας. Πέρα από τα σταθερά πιάτα του καταλόγου, κάθε μέρα με τον ίδιο ζήλο επισκέπτεται τις τοπικές αγορές και συγκεντρώνει τα φρέσκα υλικά για τα μαγειρευτά ημέρας. Ένα από τα καλύτερα της είναι ο μπακαλιάρος σε μπουκίτσες. Γίνονται μικρές σαν λουκουμάδες, είναι απίστευτα αφράτες και έχουν το ιδανικό αλάτι. Για περισσότερη γεύση σερβίρονται με σταμναγκάθι και κάνουν βουτιά σε σκορδαλιά από παντζάρι.
Μεγάλου Αλεξάνδρου 86, Περιστέρι

Στην Ψαροπούλα fish μεζέ για ντουέτο με ρεβίθια
Το δημοφιλές ψαρομάγαζο της Καλλιθέας έριξε νέα άγκυρα στο κέντρο της πόλης και μάλιστα εκεί που παλιά ήταν το ιστορικό μπαρ 42. Μαζί με τον Κυκλαδίτικο αέρα έφερε στην στοά Μπολάνη και συνταγές που έγιναν viral όπως ο μπακαλιάρος με τα ρεβίθια. Το ψάρι κάνει μια ανεπανάληπτη κρούστα από πάνω, ενώ κάτω παραμένει αφράτο και δένει με τα μελωμένα ρεβίθια που σιγομαγειρεύονται στο πήλινο. H τελική μπουκιά φλερτάρει υπέροχα με το αλάτι, το λεμόνι και τις γήινες πινελιές. Εννοείται ότι υπάρχει η έξτρα δόση έντασης από την σκορδαλιά για όσους το επιθυμούν.
Κολοκοτρώνη 3, Αθήνα
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.