Μενού

Anthes: Δοκιμάσαμε το πιο δυνατό γαστρονομικό opening της πόλης

anthes opening
  • Α-
  • Α+

Λίγα βήματα από το Σύνταγμα έχει δημιουργηθεί ένα μικρό δρομάκι με μεγάλες γευστικές συγκινήσεις. Η Σκούφου είναι πλέον η πιο ζωντανή και νόστιμη κοιτίδα της Ασιατικής κουζίνας σε ολόκληρη την πόλη.

fusion kouzina

Σε μικρές αποστάσεις βρίσκουμε μαγαζιά που κεντάνε πιάτα από την Ιαπωνία, την Κίνα και το Περού και χαρίζουν γευστικές εντάσεις και αξιομνημόνευτες κονφορτιές. Ανάμεσα σε αυτά ήρθε σαν έντονος σίφουνας να προστεθεί ο πολύπλευρος γαστρονομικός πλανήτης του Anthes.

Μια αγαπημένη ομάδα με εμπειρία στην εστίαση, ο Χάρης Δάρρας, ο Πάνος Κωστόπουλος, ο Δημήτρης Καράκογλου, ο Ευθύμης Καλλιμάνης και ο Στρατής Αθανασάκος μεταμόρφωσαν μια αποθήκη σε ένα στιλάτο, άνετο και πολύ φιλόξενο spot, που σε κάνει να κοντοστέκεσαι.

Με το που μπαίνεις μέσα απλώνεται το ινσταγκραμικό μπαρ και πλαισιώνεται από ένα συνονθύλευμα αισθητικής από μάρμαρο, inox, ξύλο και άλλα γήινα φυσικά υλικά. Πριν πάμε στο κάτω επίπεδο, στο ενδιάμεσο το καλόγουστο κάδρο ενισχύεται από ένα μικρό και πολύ ντιζαϊνάτο κήπο.

anths kipos

Φτάνουμε κάτω και εκεί αλλάζει το σκηνικό καθώς στο επίκεντρο έρχεται η ωραία ανοιχτή κουζίνα. Απέναντι στέκονται σε απόσταση τα άνετα τραπέζια και νιώθεις σαν να είσαι κάπως πιο prive και να έχεις μπροστά σου μια ζωντανή γαστρονομική χορογραφία.

Είναι αλήθεια ότι ο χώρος μου αρέσει πολύ, πέρα από τη φρεσκάδα και το σύγχρονο ντιζάιν έχει αυτό το πάντρεμα των διαφορετικών επιπέδων. Από τη μια το πιο ζωηρό μπαρίστικο και από την άλλη το πιο μυσταγωγικό food project. Και τα δυο όμως συγχρονίζονται στην χαλαρότητα, την φιλοξενία και την καλή μουσική.

anthes sala

Παρά το λίγο διάστημα που έχει κάνει το ντεμπούτο του, την ημέρα που το επισκεφτήκαμε ήταν γεμάτο κόσμο, που απολάμβανε ανάλογα με τα γούστα τα διαφορετικά μέρη.

Η επιστροφή του Ιπποκράτη Αναγνωστέλη στην αθηναϊκή σκηνή

Εμείς καθήσαμε κάτω μια αναπνοή από την κουζίνα, την οποία ενορχηστρώνει ο ταλαντούχος Ιπποκράτης Αναγνωστέλης με την υποστήριξη της head chef, Κωνσταντίνας Παναγιωτοπούλου.

ippokratis 2

Για πρώτη φορά συναντηθήκαμε με τον Ιπποκράτη στην Μύκονο. Τότε είχε την επιμέλεια του μενού στο Kensho. Είχα περάσει ήδη κάποιες μέρες στο νησί να δοκιμάζω εστιατόρια και μόλις ήρθε στο τραπέζι μου το πρώτο πιάτο του Ιπποκράτη, σκέφτηκα ότι εδώ κάτι γίνεται, κάτι διαφορετικό συμβαίνει από τις κλασικές και πολλές φορές ανούσιες εχτραβαγκάτζες που πρωταγωνιστούν στα υπόλοιπα μενού.

Όταν συνέχισε να ξεδιπλώνει τις συνταγές του επιβεβαιώθηκα. Κάθε πιάτο είχε αντίληψη, είχε εξέλιξη της Ελληνικής κουζίνας, είχε επένδυση στα τοπικά υλικά και στη γεύση, είχε ισορροπία σε τεχνικές και σε fusion πινελιές.

Αυτή την δυνατή βιωματική εμπειρία με ακόμα περισσότερο ραφινάρισμα αναβιώνει στο Anthes, που είναι αναγραμματισμός του Athens.

Tα πιάτα που δοκιμάσαμε

kanelonia

Μας ήρθε το μενού, μια καρτέλα συμπυκνωμένη, σφιχτή, χωρίς άσκοπες αμέτρητες επιλογές χωρισμένη στις κατηγορίες του meze, της σαλάτας, των χειροποίητων ζυμαρικών, του κρέατος, του ψαριού και των γλυκών.

Με αυτά τα πιάτα ο Ιπποκράτης ωθεί το μοίρασμα και προάγει μια νέα ματιά της ελληνικής κουζίνας. Στην ουσία κρατάει την τοπική μας κουζίνα ως βάση και την διανθίζει λίγο με Ιαπωνία, λίγο με γαλλικές τεχνικές και λίγο με μετρημένες κοσμοπολίτικες πινελιές.

anthes trapezi

Το αποτέλεσμα ωστόσο, είναι ξεκάθαρο, καθαρές γεύσεις, πολλές εντάσεις, μεγάλο βάθος, εποχιακά υλικά και στο τέλος μια μαγική αρμονία ανάμεσα στο fine dining και το comfort.

(Μια σημείωση πριν μοιραστούμε τις εντυπώσεις μας πιάτο πιάτο. Τα πιάτα στην πράξη στήνονται γύρω από τις εποχιακές πρώτες ύλες γι αυτό το μενού αλλάζει συχνά και προσαρμόζεται).

Για του λόγου το αληθές ξεκινήσαμε μια αφράτη λαδένια, πλούσια σε γεύση και το απόλυτο άρτυμα για να κάνεις βουτιά στον καπνιστό ταραμά, με πράσο κονφί και ελαιόλαδο.

Από τους μεζέδες ναυαρχίδα είναι το λαβράκι. Ένα πιάτο που υπογράφει την φιλοσοφία του Ιπποκράτη, απίστευτα ντελικάτο, με κοφτερή φρεσκάδα και πρωτότυπο συνδυασμό του ψαριού με το ακτινίδιο και τη χαλαπένιο.

tartar

Παρά την έντονη επίγευση, το επόμενο πιάτο καταφέρνει να σκοράρει εξίσου στον ουρανίσκο. Πρόκειται για ένα κολοδουλεμένο εύγεστο ταρτάρ μόσχου, το οποίο έρχεται σερβιρισμένο σε τραγανό φύλλο Ιαπωνικής μέντας και απολαμβάνεται σε μια μπουκιά.

Παραμένοντας στην ενότητα του meze, η συνέχεια είναι ακόμα πιο συναρπαστική, με δυο αγαπημένα πιάτα. Το ένα αποτελεί νέα εκδοχή της γαρίδας σαγανάκι.

Μια άρτια gyoza γαρίδας, με ντομάτα και κρέμα φέτας. Όσο καινούργια και διαφορετική είναι η εικόνα, τόσο μόλις κλείσεις τα μάτια και την γευτείς γυρνάς στις αναμνήσεις του πιο εμβληματικό καλοκαιρινού ελληνικού πιάτου.

gyosa

Το άλλο είναι η πρόταση του Ιπποκράτη για το παπουτσάκι. Στο τραπέζι μας προσγειώνεται μια ολόκληρη μελιτζάνα και έχει από πάνω μαδημένο το πεντανόστιμο μοσχαράκι και απλωμένη την μπεσαμέλ του κατσικίσιου τυριού. Highligt εδώ είναι η μελιτζάνα σίγουρα, έχει καραμελώσει φοβερά και βγάζει εξαιρετική γλύκα και κάπνα παράλληλα.

Στη περίπτωση των ζυμαρικών κλέβουν την παράσταση τα λιγκουίνι με το προσούτο αρνιού. Η γεύση είναι τόσο μεστή και ο ζωμός του αρνιού έχει την υφή και την λιπαρότητα που πρέπει.

Με πρωταγωνιστή το αρνί ξεχωρίσαμε επίσης την προχωρημένη πρόταση να μπει σε κρέπα, με πουρέ μελιτζάνας και κρέμα μετσοβόνε. Για εμένα αυτό το πιάτο είναι ο σύγχρονος ορισμός του ελληνικού comfort.

papoutsaki

Και σε αυτό το πλαίσιο της ανανεωμένης comfort ζώνης είναι και το μπούτι κοτόπουλου κονφί με κροκέτα τραχανά και μανιτάρι πλευρώτους. Το κοτόπουλο παραμένει με τα ζουμιά του και δένει φοβερά με τις γήινες νότες του τραχανά και του μανιταριού.

Για το φινάλε ψηφίζουμε το γλυκό που παραπέμπει αμέσως στην ελληνική κουλτούρα του καφέ. Ναμελάκα καφέ λοιπόν, με κέικ αμυγδάλου, κρέμα καρύδας και παγωτό μόκα. Παίζεις με τους συνδυασμούς και κάθε μπουκιά είναι διαφορετική και ενδιαφέρουσα.

Τα κρασιά και τα cocktails

kava krasia

Αν θέλετε, που σας το συνιστώ να συνοδεύσετε τις πληθωρικές γεύσεις των πιάτων, τότε και η λίστα κρασιών έχει ωραίες επιλογές από τον Ελληνικό και διεθνή αμπελώνα αλλά και τα cocktails που επιμελείται ο βραβευμένος Θάνος Τσεκούρας είναι must taste.

Σκούφου 3, Αθήνα 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.