Μενού

Tο απομακρυσμένο ελληνικό νησί που έχει γίνει κορυφαίος γαστρονομικός προορισμός

Mylos leros
  • Α-
  • Α+

Αν και η Λέρος συναγωνίζεται διάσημους κοντινούς προορισμούς, όπως είναι η Πάτμος και η Κάλυμνος, καταφέρνει να τερματίσει πρώτη στην τουριστική αποδοχή εφοδιασμένη μόνο με ένα προικιό, την αψεγάδιαστη γεύση.

Το νησί τα τελευταία χρόνια αποτελεί πρωτόγνωρο γευστικό case study, καθώς έχει ακουστεί όχι μόνο στα Ελληνικά ύδατα αλλά πολύ παραπέρα ως το επόμενο γαστρονομικό αστέρι.

χταπόδια Λέρος

Ακολουθώντας τους διαμαντένιους κολπίσκους, τα γραφικά ψαροχώρια, τους βραχώδη λοφίσκους και τους κήπους γεμάτους εσπεριδοειδή, βρίσκουμε οικεία και απείραχτα από τον χρόνο εστιατόρια, ταβέρνες και μεζεδοπωλεία που παίρνουν τις τοπικές πρώτες ύλες και τις πλέκουν με πληθωρικές δόσεις παράδοσης και ραφιναρισμένες πινελιές μοντερνισμού και δημιουργικότητας.

Σε αυτά τα μέρη η ψαροφαγία έχει τον πρώτο ρόλο και μεταφράζεται με κάθε ποιοτικό τρόπο κλασικό ή μη. Ιδού μερικά από τα καλύτερα παραδείγματα.

Τα εστιατόρια προορισμός όλα ένα και ένα

της κακομοίρας

Της Κακομοίρας

Στην καρδιά του Βρομόλιθου σε ένα πανέμορφο μπαλκονάκι πάνω από το απέραντο γαλάζιο ο φιλόξενος οικοδεσπότης Χρήστος Μπούτσης μας καλωσορίζει πάντα με γνήσιο χαμόγελο.

Στα τραπέζια του που βλέπουν σταθερά το Αιγαίο έρχονται κάθε λογής καλούδια από τη θάλασσα, αλλά και από τη στεριά μαγειρεμένα με μεράκι.

γαρίδες κανταιφι

Σαν τις γαρίδες κανταΐφι, που κριτσανίζουν παιχνιδιάρικα, ενώ κρατάνε τα ζουμιά τους ή σαν την βελούδινη φάβα, μέχρι και τα καλοσχηματισμένα και νόστιμα σούσι. Το εστιατόριο είναι ανοιχτό όλο τον χρόνο και αποτελεί έναν πρώτο καλό σταθμό για να μπείτε στο γαστρονομικό κλίμα της περιοχής και να περάσετε καλά, με παρέα, με γεύσεις, με μουσική.

Ψαροπούλα

ψαροπούλα

Σε αυτό το εστιατόριο που σερβίρει ασταμάτητα από το 1962 μοσχοβολάει παντού ιώδιο και θάλασσα. Από την ευεργετική τοποθεσία στο ψαροχώρι Παντέλι, μέχρι στα πιάτα που έρχονται κατευθείαν από τα δίχτυα.

Ο κύριος Αποστόλης κάθε μέρα υποδέχεται από τα καΐκια την ψαριά τους και την αξιοποιεί μερακλίδικα.

ψαροπούλα αστακός

Για του λόγου το αληθές, δοκιμάστε την ποικιλία με τα τηγανητά, τα μικρά ψαράκια και τις γαρίδες αλλά και την αστακομακαρονάδα που είναι η καλύτερη σε όλο το νησί.

Για έξτρα απόλαυση μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας το μαγιό σας για να βουτήξετε στα καταγάλανα νερά του Παντελιού.

Πυροφάνι

γαρίδες

Ένα παλιό ψυγείο – αποθήκη στο Παντένι, δίπλα στη θάλασσα μεταμορφώθηκε εξολοκλήρου σε ατμοσφαιρικό και φιλικό εστιατόριο από τον Σταύρο Καράγκιολη και την οικογένεια του.

Ο Σταύρος καθημερινά σαλπάρει με το καΐκι του και ότι φέρνει στα δίχτυα του πάνε κατευθείαν στον γιο του που είναι μαέστρος στα ψησίματα και στα μαγειρέματα με βαθιά γεύση. Από τα καλύτερα πιάτα τους είναι το μελωμένο κριθαρότο και τα πολύ ιδιαίτερα γαριδοπιτάκια.

Ο Σώτος

ουζερί ο σώτος

Δεν γίνεται να είσαι στη Λέρο και να μην περάσεις έστω μια βόλτα από το ουζερί του Σώτου στον Δρυμώνα. Στο μικρό μαγαζί φαίνεται σαν να έχει σταματήσει ο χρόνος και να προχωράει μόνο σε ό,τι έχει να κάνει με την αυθεντική γεύση.

Ο Σώτος φέρνει την ψαριά του και μαζί με τη γυναίκα του μπαίνουν στην κουζίνα και κάνουν στα κατσαρολικά και στα τηγάνια τα γευστικά τους θαύματα.

ο σώτος η γυναίκα του

Αν και είναι πολλές οι σπεσιαλιτέ τους, όπως το ζουμερότατο σουβλάκι ροφός, πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε μια γευστική γύρα στα φρέσκα όστρακα που μαζεύει κάθε μέρα ο Σώτος.

ο σώτος πεταλίδες

Θα βρείτε τα πάντα από αχινούς, στρείδια, καλόγνωμες, μύδια, πεταλίδες... και ότι και αν διαλέξετε θα ανοιχτεί μπροστά σας. Είναι πραγματικά γλυκίσματα της θάλασσας.

Λέρος: Τα δυο σημεία αναφοράς

Μύλος by the Sea

mylos

Το εστιατόριο με φόντο τον μύλο έχει γίνει viral για πολύ καλούς λόγους και όλοι αφορούν το άρτιο γευστικά και τεχνικά μενού του.

Ο Γιώργος και ο Μάριος τα παιδιά του Τάκη Κουτσουνάρη ανέλαβαν την οικογενειακή ψαροταβέρνα και την μετέτρεψαν σε ένα από τα πιο ισχυρά γαστρονομικά brand του τόπου μας.

mylos piato 1

Ο Μάριος ανέλαβε την κουζίνα ξεδιπλώνοντας το πηγαίο ταλέντο του στην διαχείριση του ψαριού. Οι δημιουργίες του είναι ζηλευτές ακόμα και από εστιατόρια με αστέρια michelin.

Ενώ ο Γιώργος συνδύασε το επικοινωνιακό ταλέντο του, καλωσορίζοντας τους πελάτες, με τις οινικές γνώσεις του καταγράφοντας μια συναρπαστική λίστα 200 κρασιών από όλον τον κόσμο.

mylos piato 2

Τα πιάτα τους αποθεώνουν την πρώτη ύλη και τα φρέσκα ψάρια με όλους τους πιθανούς τρόπους επεξεργασίας, από ωμά, στη σχάρα μέχρι την κατσαρόλα.

Ο Μάριος κάθε ψάρι που επιλέγει το αντιμετωπίζει με την φιλοσοφία head to tail. Κατέχοντας την Ιαπωνική τεχνική κοψίματος χρησιμοποιεί όλα τα μέρη του ψαριού, χωρίς να πετάει τίποτα. Έτσι το ταρτάρ και το καρπάτσιο έχουν φοβερή ένταση και λεπτότητα, ενώ τα ψησίματα ενός φρέσκου τόνου είναι ονειρεμένα.

mylos piato 3

Πέρα από αυτά εντυπωσιακά είναι τα αλλαντικά που φτιάχνουν από dry aged ψάρια, όπως το σαλάμι τόνου με φιστίκια και μάραθο. Μερικά ακόμα αξιοσημείωτα πιάτα τους είναι το χριστόψαρο beurre blanc και τα σπαράγγια με χέλια.

Serza

Η πιο πρόσφατη γαστριμαργική άφιξη στο νησί στη Μερικιά, φέρει την υπογραφή δυο σπουδαίων επαγγελματιών του χώρου, του σεφ Θεοδόση Θεοδοσίου και του sommelier Γιώργου Μητράκου.

serza

Οι δυο τους εκπλήρωσαν το όνειρο τους σχεδιάζοντας το Serza, που παντρεύει τοπικές συνταγές με την δική τους φαντασία και το θαυμαστό μαγειρικό τους αυτοσχεδιασμό.

Συγκεκριμένα στο στόχαστρο τους κεντράρουν παλιές συνταγές από τα μικρά νησιά της Δωδεκανήσου, οι οποίες φρεσκάρονται και εμπλουτίζονται με τοπικά υλικά της Λέρου και όχι μόνο.

σαρδέλες

Το τραπέζι στρώνεται σε ένα ειδυλλιακό τοπίο πάνω στο κύμα και γεμίζει με εύγευστα πιάτα από τη θάλασσα αλλά και τη στεριά. Μερικά από το highlight είναι οι τραγανοί χταποδοκεφτέδες και η μανέστρα με κατσικάκι από την Κάλυμνο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.