Μενού

Το εστιατόριο που 38 χρόνια σερβίρει την καλύτερη σπαλομπριζόλα και τα πιο νόστιμα γλυκάδια

χάνι σπαλομπριζόλα
  • Α-
  • Α+

Τι όμορφα που είναι τα Τρίκαλα. Αυτό σκέφτηκα μόλις τα αντίκρισα ξανά πριν από λίγες μέρες. Η πλατεία που επισκευαζόταν τα τελευταία χρόνια είναι έτοιμη και σφύζει από ζωή καθώς στέκεται δίπλα στο ινσταγκραμικό ποτάμι. 

χάνι έξω

Δεν ξέρω κάτι έχει αυτό το μέρος, κάτι που συνταιριάζει έναν άλλο αέρα σχεδόν ευρωπαϊκό με τη γλυκιά λήθη ενός κλασικού ελληνικού χωριού.  

Η συνοικία Παλιά Μανάβικα είναι μια urban έκπληξη πλούσια σε πέτρινα ταβερνάκια και πολύ καλά ενημερωμένα μπαρ. Την περπατάς και είναι σαν να βάζεις μπροστά μια χρονομηχανή που σε μεταφέρει μπροστά και πίσω σε δεκαετίες και γεύσεις που είναι βγαλμένες από τα αρώματα και την ιστορία του τόπου.

το χάνι 3

Εμείς περνάμε την πεζοδρομημένη γειτονιά με κατεύθυνση τον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης. Εκεί δίπλα στις ράγες κρατάει σταθερά την θέση του από το 1918 ένα πραγματικό Χάνι. Το παλιό πανδοχείο υπήρξε δραστήριος χώρος υποδοχής των ταξιδιωτών και μέρος για πολιτικές συζητήσεις και κοινωνικές συναπαντήσεις. Αυτή την προσφορά φιλοξενίας δεν την απαρνήθηκε ποτέ αφού το 1988 άνοιξε ξανά τις πόρτες του ως εστιατόριο-τοπόσημο. 

Το εστιατόριο Χάνι είναι μια απασφαλισμένη βόμβα μνήμης καθώς το μέρος δεν έχει αλλοιωθεί καθόλου. Εκεί παραμένουν τα ξύλινα πατώματα, τα νοσταλγικά αντικείμενα, το παλιό κελάρι, οι πέτρινες λεπτομέρειες, τα βαριά σκούρα έπιπλα, τα ψηφιδωτά πλακάκια, ο μικρός εξώστης και το πανέμορφο τζουκ μποξ και εκεί φτιάχνονται μεζεδοκαλούδια που τραβούν γευστική αίγλη από το παρελθόν και συνομιλούν λίγο με το σήμερα. 

το χάνι κατσικίσιο τυρί

Αυτά που δοκιμάσαμε εμείς..

Τη βραδιά που το επισκεφτήκαμε είχαν ανάψει το τζάκι και στο τζουκ μποξ σιγο έπαιζαν παλιά ελληνικά τραγούδια με έμφαση στα ρεμπέτικα. Ωραίο κλίμα για να καλοδεχτούμε τα ορεκτικά που δεν ορέγονται τις φιοριτούρες αλλά λάμπουν με την απλότητα τους. Ταπεινά μαυρομάτικα φασόλια, με πιπεριές Φλωρίνης, φρέσκο μαϊντανό, κρεμμύδι και ξύδι αρκούν για να ανέβουν οι γευστικές εντάσεις. 

Πολύ καλή είναι η χειροποίητη παραδοσιακή πατατοσαλάτα η οποία πλημμυρίζει από μυρωδικά και εσπεριδοειδή. Το τζατζίκι έχει ισορροπία στο σκόρδο, τον άνηθο και το αγγούρι η μελιτζάνα ψήνεται στα κάρβουνα και πασπαλίζεται με μαϊντανό, ρίγανη μαζεμένη από το βουνό και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Και δεν υπάρχει σταματημός.

το χάνι οοεκτικά

Ακολουθούν κομβόι τα 3 δικά μου highlights τα σπιτικά ντολμαδάκια από φρέσκα αμπελόφυλλα, μοσχαρίσιο κιμά, ρυζάκι και πασπαλισμένο μερακλίδικο αυγολέμονο, τα μανιτάρια πορτο μπέλλο στο κάρβουνα λουσμένα με ελαιόλαδο και το μαγικό γαλοτύρι από πρόβειο γιαούρτι, φρέσκο αγελαδινό γάλα, μυζήθρα και βαρελίσια φέτα.

Στα κρεατικά το πρώτο λόγο έχει το κάρβουνο, μπριζολάκια μαύρου χοίρου, σουτζουκάκια με ενδιαφέρουσα μείξη μοσχαρίσου, χοιρινού και αρνίσιου κιμά, παϊδάκια αρνίσια, μπιφτέκια γεμιστά με τυρί και το μεγάλο κλου μια σπαλομπριζόλα του ονείρου από ορεινό μοσχάρι της περιοχής, ζουμερή, πληθωρική και απίστευτη. 

χάνι σπαλομπριζόλα

Η οικογένεια Κούκια εδώ και δυο γενιές μαγειρεύει και έχει εντρυφήσει στο ψήσιμο αλλά και στα μεζεδάκια που είναι ένα και ένα. Από τα μοσχαρίσια μάγουλα black angus με γλυκοπατάτα μέχρι τις τηγανιές με κοτόπουλο, χοιρινό ή συκώτι. Όλα είναι μαλακά, ζουμερά και γευστικά.

Δεν μπορούν όμως να ξεπεράσουν την μεστή γεύση της μοσχαροκεφαλής που μαγειρεύεται με υπομονή και μαεστρία στον ξυλόφουρνο κι τα αρνίσια γλυκάδια που τηγανίζονται άψογα. 

το χάνι μοσχαρίσια μάγουλα

Δυο ακόμα πράγματα κάνουν εντυπώσει στο Χάνι, η μεγάλη συλλογή σε Ελληνικά τυριά και η ενημερωμένη επιλογή σε διάφορες χειροποίητες σάλτσες. Σας προτείνω να ξεφύγετε λίγο και να κάνετε ένα crash test στα διάφορων ειδών σαγανάκια από κεφαλοτύρι, λαδοτύρι, μετσοβόνε, φέτα, και χαλούμι και να το τερματίσετε με ένα pairing στις σάλτσες. 

Για παράδειγμα δείτε ζευγάρια: τη πανσέτα με την homemade μουστάρδα, τα φιλετάκια κοτόπουλο με την ρουαγιάλ, τα φιλετάκια bon fillet με την σάλτσας πέπερ, τα συκωτάκια φλαμπέ με την σάλτσα φρέσκιας ντομάτας και το κότσι με την σάλτσα ροκφόρ. 

το χάνι κρασιά

Θα χρειαστείτε σίγουρα κάποιο αλκοολικό παρτενέρ. Βάλτε πρώτο στη λίστα το τσίπουρο για τα ορεκτικά και τους μεζέδες και μετά συνεχίστε με το κρασί. Η συλλογή με οινοπνευματώδη έχει πολύ ενδιαφέρον και περιέχει ετικέτες για όλα τα γούστα. 

Για το επιδόρπιο δεν το διαπραγματεύομαι θα δοκιμάσετε το γλυκό του κουταλιού σταφύλι και το ψητό κυδώνι παρέα με έναν στιβαρό ελληνικό καφέ. 

Πύλης 2, Τρίκαλα  

Google News

Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.