Μενού

Humain by Jul’s: Στο Μετς είμαστε μια γαστρονομική ανάσα από την Ίμπιζα

humain stisimo
  • Α-
  • Α+

H alternative γειτονιά της πόλης έχει αποκτήσει ένα spot που αποπνέει στο σύνολο του ευρωπαϊκό αέρα. Η εμπειρία στο Humain ξεκινάει από τη στιγμή που περνάμε την πόρτα από την Άγρας.

humain χώρος

Οι γνωστοί αρχιτέκτονες Γιώργος Γαβαλάς και Γιάννης Μουρίκης έχουν κάνει extreme make over στο νεοκλασικό και έχουν στήσει ένα κομψό θεατρικό σκηνικό, που θυμίζει περισσότερο σπηλιά, ενώ πλάθει ένα ατμοσφαιρικό μυστήριο με αφαλό την ανοιχτή κουζίνα.

Στα highligts για εμένα είναι οι άγριοι μπλέ τοίχοι και τα mix and match σκοτεινά τραπέζια από γρανίτη. Ειδικά αυτό που απλώνεται με την μορφή μπάρας μπροστά από την κουζίνα και μας κάνει θεατές στις φωτιές που παιχνιδίζουν καθώς οπλίζουν τις πρώτες ύλες με έξτρα γεύση.

humain foties

Θηριοδαμαστής στις φλόγες αλλά και στις συνταγές που παντρεύουν το ελληνικό στοιχείο με τον υπόλοιπο γαστρονομικό πλανήτη και αποτελούν το επιτυχημένο sequel του εστιατορίου Jul’s της Ίμπιζα, είναι ο πολυταξιδεμένος σεφ Χρήστος Φώτος.

Ο Χρήστος πριν προσγειωθεί στο νησί που μεταφράζεται κυριολεκτικό με τον όρο «πάρτι» και αλλάξει με τους συνεταίρους του, Ίλαν και Τζεμ Ακιούζ, το γαστρονομικό τοπίο, γύρισε βάζοντας έντονα το μαγειρικό λιθαράκι του πολλές διακεκριμένες κουζίνες του Λονδίνου, της Ιταλίας, του Όσλο, της Σαγκάης και εννοείται της Ελλάδας.

Χρήστος Φώτος

Μάλιστα τελευταία του στάση πριν ανοίξει το 2008 το Jul’s ήταν το Interni στη Μύκονο. Αυτή την πολιτισμική εμπειρία περνάει μέσα στα πιάτα του μπλέκοντας αριστοτεχνικά και το ελληνικό στοιχείο.

Στην Ίμπιζα έγινε γρήγορα success story και τώρα γράφει την ιστορία του στο Humain όπου ενώνονται signature πιάτα από την Ισπανία με καινούργια που φωνάζουν «ελληνικό έδαφος».

Η κουζίνα του Humain

ταράτσα

Όταν πήγαμε να τα δοκιμάσουμε η βραδιά ήταν τόσο ωραία που κάτσαμε στην υπέροχη ανθισμένη ταράτσα. Το πρώτο πράγμα που ήρθε στο τραπέζι μας είναι ένα δροσερό mocktail με τρομερές νότες από μέντα και αγγούρι. H οξύτητα του είναι ότι πρέπει για να φρεσκαριστεί ο ουρανίσκος και να υποδεχτεί το κρεσέντο των ντελικάτων πιάτων, με αρχή το στρείδι.

Το όμορφο όστρακο βγάζει θάλασσα μαζί με την σωστή δοσολογία από kimchi και γρανίτα αγγουριού. Τη σκυτάλη πήρε το καβούρι σε μια σύνθεση από μαγιονέζα ρόκας και σαμπούκας που το αναδεικνύει και εκπέμπει μαγειρική άποψη. Βασική προσθήκη εδώ είναι η βελούδινη σούπα αβοκάντο.

γαρίδες

Μετά έρχεται η ναυαρχίδα, το βουτυράτο ταρτάρ γαρίδας με το kebap αστακού με σουμάκ. Η γαρίδα έχει τόσο βαθιά νοστιμιά που δεν θέλεις να τελειώσει, ενώ η γλυκύτητα της κάνει χαρακτηριστικό κόντραστ με το kebap.

Το μενού γευσιγνωσίας συνεχίζεται με προτάσεις από το υγρό στοιχείο και είναι η σειρά για το καπνιστό χέλι. Το ψάρι κάνει το τέλειο ζευγάρι με το παντζάρι, τα σμέουρα και τη σάλτσα βουτύρου με yuzu. Σε μια μπουκιά έχουμε πολύ ωραία καπνάδα και οξύτητα.

Πολύ ιδιαίτερο είναι το πιάτο με τη ρέβα. Ο σεφ την έχει ψιλοκόψει και την έχει δέσει αριστοτεχνικά με το χαβιάρι, τον κρόκο κονφί και την σως από το λάιμ. Βγάζει κάτι τόσο φρέσκο, σύγχρονο, μια must συνταγή για το καλοκαίρι.

Αντίστοιχα φουλ summer είναι το χιλιανό λαβράκι. Το ψάρι έχει μαγειρευτεί ιδανικά με ωραία κρούστα από πάνω και μέσα με τα ζουμιά του και έχει τονιστεί εξαιρετικά με τη βελουτέ αστακού και το καλαμπόκι.

humain Κρέας

Το τελευταίο πιάτο υμνεί τη στεριά υμνεί και το ελληνικό στοιχείο γιατί έχουμε αρνάκι λουκούμι και μάλιστα φρικασέ. Όσο για την κατηγορία των γλυκών το αφιέρωμα στη φράουλα είναι αποκάλυψη. Πολύ καλή μαρέγκα, γίνεται βάση για σορμπέ φράουλας και μιας πεντανόστιμης crème fraiche.

Οι μείξεις του Humain

Αν και η λίστα των κρασιών είναι ζηλευτή και πλήρως ενημερωμένη δεν γίνεται να μην σταθεί κάποιος στα cocktails του μαγαζιού. Δεν είναι μόνο ότι τα υπογράφουν δυο από τους κορυφαίους Έλληνες bartenders ο Βασίλης Σγουρομάλλης και ο Δημήτρης Καραπάτος είναι ότι πρόκειται για τα πιο πρωτότυπα, ευφάνταστα και νόστιμα που έχουμε γευτεί φέτος.

humain cocktails

Φαίνεται ότι οι δυο τους τα έχουν δουλέψει πάρα πολύ. Κάθε συνταγή κρύβει από πίσω της μεγάλη προετοιμασία και πολλές τεχνικές από ζυμώσεις, μαγειρικές, αποχρωματισμούς και πολλά ακόμη.

Το μενού, που ονομάζεται Υφές και Εικόνες, έχει πέντε cocktails, το κάθε ένα μοναδικό, το κάθε ένα παραλλαγή από κλασικά, όπως porn star, paloma, margarita, negroni και το κάθε ένα άκρως γαστρονομικό.

Εγώ θα σταθώ στα δυο αγαπημένα μου τις Yfes#3 μια πληθωρική paloma με γκρέιπφρουτ, μανιτάρια shitake, παντζάρι και κόλιανδρο και στις Yfes#4 μια συγκλονιστική spice margarita με τεκίλα, καρυκεύματα, κρεμμύδι, λάχανο και ρίγανη.

Άγρας 2, Μετς

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.