Μενού

IL Giardino Segreto: Ο πιο γευστικός κήπος της πόλης προσφέρει πάστα με φρέσκια ντομάτα

il giardino segreto
  • Α-
  • Α+

Το καλοκαίρι στην Αθήνα θέλει μικρές και εύκολες αποδράσεις, θέλει δροσερά spot που αλλάζουν τις παραστάσεις μας και μας δίνουν την αίσθηση του ταξιδιού, θέλει πιάτα με φρέσκα υλικά, ανάλαφρα και γευστικά. Μια τέτοια καλοκαιρινή όαση βρίσκεται στην καρδιά της πόλης στην εμβληματική Μεγάλη Βρεταννία.

trapezi

Όπως κάθε χρόνο μόλις ανέβουν οι θερμοκρασίες έτσι και φέτος ο κρυμμένος κήπος στον πρώτο όροφο - ουσιαστικά στο αίθριο του Alexanders Lounge – άνοιξε τις πόρτες του με το ίδιο αναζωογονητικό σκηνικό, γεμάτο ελαιόδεντρα, δάφνες και λουλούδια, αλλά με ανανεωμένο μενού και μια απολαυστική προσθήκη που προάγει τη βιωσιμότητα και επιτείνει τη summer γεύση.

Ντομάτες από το χωράφι στα πιάτα

Μόλις εισχωρήσεις στον κόσμο του Il Giardino αυτόματα χάνεται η βαβούρα του κέντρου και μεταφέρεσαι στη φιλόξενη αυλή ενός Ιταλικού αρχοντικού της Νότιας Ιταλίας, η οποία μοσχοβολάει και σε περιποιείται με αυθεντικές γεύσεις, πολλές από τις οποίες μαγειρεύονται μπροστά στα μάτια σου.

Αστέριος Κουστούδης

Ο πολύβραβευμένος σεφ Αστέριος Κουστούδης επιμελείται τις καθαρόαιμες Ιταλικές συνταγές, αναδεικνύοντας τα εποχιακά υλικά και βάζοντας έξτρα συστατικό την εμπειρία και την δημιουργικότητα του. Ειδικά φέτος μας επιφύλάξε μια πολύ νόστιμη έκπληξη συνδυάζοντας το απόλυτο υλικό του καλοκαιριού με πιάτα που φωνάζουν ιταλικό ταπεραμέντο.

Αναζητώντας να καλλιεργήσει τις δικές του ντομάτες, τις πρωταγωνίστριες της Μεσογειακής κουζίνας, συνεργάστηκε με έναν μικρό παραγωγό στις παρυφές του όρους Πατέρας και δημιούργησαν μαζί ένα μποστάνι θησαυρό γεμάτο από σπάνιες και πολύ γευστικές ποικιλίες, όπως Datterini, Nelly’s Grape, Marmande και Fiorentino Costoluto.

il segreto pasta

Όλες οι ντομάτες φροντίζονται με φυσικές μεθόδους και με χειρωνακτική επεξεργασία και έρχονται στον Αστέριο που τις αξιοποιεί στο μέγιστο φτιάχνοντας μια συναρπαστική μυρωδάτη σάλτσα μαγειρεμένη μόνο από αυτές, λίγο ανθό αλατιού και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

Η κατακόκκινη σάλτσα φυλάσσεται σε γυάλινα βάζα μέχρι να έρθει μπροστά μας και να ανοιχτεί για να εμπλουτίσει τα φρέσκα ζυμαρικά που επίσης ετοιμάζονται στο τραπέζι μας. Σε ένα βαθύ τηγάνι ο Αστέριος βυθίζει στη σάλτσα την pasta και την λούζει με το χαρακτηριστικό τυρί Σαν Μιχάλη.

Το πιάτο ενώ είναι τόσο απλό και αποτελείται μόνο από 3 βασικά υλικά είναι εκρηκτικό. Πλούσιο σε άρωμα ντομάτας, με έντονες πιπεράτες νότες και πολύ βαθιά γεύση.

Το υπόλοιπο νέο μενού

il segreto pizza

Η ίδια βαρύτητα στις πρώτες ύλες και στις συνθέσεις δίνεται σε ολόκληρο το μενού. Πέρα από τα φρέσκα ζυμαρικά μεγάλη κατηγορία αποτελεί η pizza. Μετά την δοκιμή μάλιστα μπορώ να πω ότι στο Il segreto θα φας από την πιο νόστιμη εκδοχή της πόλης.

Το ζυμάρι είναι σπιτικό και γίνεται κάθε μέρα με φυσικό προζύμη αργής ωρίμανσης. Το αποτέλεσμα είναι ιδανικό, λεπτό, αλλά και όχι τόσο λεπτό ώστε να είναι τραγανό στην άκρη και ζουμερό πιο μέσα. Μπορείτε να δοκιμάσετε την κλασική με ντομάτες εννοείται από το μποστάνι, μοτσαρέλα και βασιλικό.

Αλλά οι δικές μου αγαπημένες είναι αυτή με μορταδέλα, βουβαλίσια στρατσιατέλα και πέστο φιστικιού και αυτή που παραπέμπει στη διάσημη μακαρονάδα cacio e pepe, με πεκορίνο, ρικότα, παρμεζάνα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Και οι δυο έχουν πολύ καλές πρώτες ύλες, που τις καταλαβαίνεις και σκάνε αρωματικά και γευστικά στον ουρανίσκο.

il segreo allantika

Και αφού μιλάμε για υλικά μεγάλο ατού είναι το πλατό με αλλαντικά και τυριά από την Ιταλία. Μόνο με αυτά και με ένα δροσερό spritz σε αυτό το σκηνικό μπορείτε να περάσετε φοβερά. Τα αλλαντικά κόβονται στο κήπο για εσάς εκείνη την στιγμή και είναι πεντανόστιμα όπως το prosciutto San Daniele και η Μορταδέλα από την Μπολόνια και τα τυριά είναι σπάνια όπως το San Pietro in Cera d’ api.

Μάλιστα έρχονται λεπτοκομμένα με συνοδεία αγκινάρες από την Τήνο, σύκο από την Εύβοια και πολύ καλές ελιές.

Αν θέλετε περισσότερο ένταση μπορείτε να διαλέξετε το vitello tonatto, εδώ το φιλέτο μοσχαριού γάλακτος παντρεύεται ισορροπημένα με σάλτσα τόνου και ενδυναμώνεται με πινελιές από τρούφα και κάππαρη.

Εξίσου πλούσια γεύση έχουν η τραγανή focaccia με ντομάτα αντζούγια, πιπεριές κονφί και βασιλικό και το flat bread με γκοργκοντζόλα και φιστίκι.

pizza kai cocktails

Τι λείπει; Να συνοδεύσετε ότι διαλέξετε με ένα από τα δροσερά cocktails τύπου spritz. Εγώ ξεχώρισα το Bella Donna, με limoncello, πουρέ yuzu, σόδα και prosecco. Έχει τέτοια refreshing οξύτητα που πάει με την ντομάτα και με όλα τα αλλαντικά και τυριά. Αν από την άλλη θέλετε κάποιο κρασί τότε η λίστα περιέχει τους κατάλληλους αντιπροσώπους από Τοσκάνη, Πιεμόντε και Σικελία.

Το φινάλε του μενού είναι άκρως εντυπωσιακό. Ο pastry chef του ξενοδοχείου Αλέξανδρος Κούφας έχει φτιάξει ένα απίστευτο τιραμισού αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Για όποιον επιλέξει το Armenonville, έρχεται και παρασκευάζει μπροστά του, το διάσημο φρέσκο παρφέ με καραμελωμένες ξηρούς καρπούς, μαρέγκες και ζεστή σοκολάτα. Είναι πραγματικά κόλαση.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.