Μενού

Kedros Cookhouse: Στη Λυκόβρυση βρήκαμε την αυθεντική ταβέρνα που λείπει από όλη την Αθήνα

Kedros parikos
  • Α-
  • Α+

Εδώ και λίγες εβδομάδες στην off broadway γαστρονομική περιοχή της Λυκόβρυσης λειτουργεί μια ταβέρνα χωρίς τους όρους νεό, γαστρό, μοντέρνα, new age και έχει από την μια Παριανό αέρα και από την άλλη την υπογραφή του μαέστρου στις ελληνικές γεύσεις Γιάννη Παρίκου.

kedros magazi

Μετά από δυο χρόνια, που το Kedros κάνει καριέρα στην περιοχή Αμπελά στην Πάρο, ο σεφ δημιουργεί το δίδυμο αδελφάκι σε Αθηναικό έδαφος διατηρώντας όμως τόσο την νησιώτικη αισθητική όσο και την δυνατή παραδοσιακή ταυτότητα των πιάτων.

Αν και είναι μικρό το χρονικό διάστημα που σερβίρει στα βόρεια προάστια μόλις το επισκεφτήκαμε έσφυζε από ζωή και από χαρούμενα πρόσωπα και πως να μην είναι έτσι όταν και μόνο η εικόνα του, σου βγάζει αμέσως μνήμες από ελληνικό κυκλαδίτικο καλοκαίρι.

Στημένο μπροστά από ένα μεγάλο και όμορφο πάρκο λιάζεται κάτω από τα πλατάνια και τις μπουκαμβίλιες και μοιράζει τα λευκά τραπέζια του με τις ψάθινες καρέκλες ανάμεσα στον εσωτερικό χώρο και την πλατεία. Το μενού του περιεκτικό, ζουμερό και τσαχπίνικο αποθεώνει τους μεζέδες και τα πιάτα που θέλουμε να βρίσκουμε σε μια ταβέρνα που σέβεται το χαρακτήρα της.

kedros esoteriko

Ο Γιάννης έχει δώσει βάση στις πρώτες ύλες επιλέγοντας τες μια προς μια από παραγωγούς από όλη την ελληνική επικράτεια και στις συνταγές που είναι οικίες και μας προκαλούν για μοίρασμα και γευστική καλοπέραση.

Ο ίδιος έχει δώσει τα διαπιστευτήρια του γύρω από την τοπική κουζίνα μέσα από εστιατόρια υψηλών απαιτήσεων όπως το Βαρούλκο και project μεγάλων προδιαγραφών, όπως το Costa Navarino συγκεντρώνοντας πολλά βραβεία και διακρίσεις.

Εγώ είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω πιάτα του και στο Βαρούλκο και στο Costa Navarino και στις δυο περιπτώσεις το πρώτο που διέκρινα είναι το ταλέντο του να δίνει βαθιά νοστιμιά σε γνώριμα πιάτα, χωρίς να τα παραμορφώνει αλλά αντιθέτως να τα ανανεώνει με ενδιαφέρουσες πρωτότυπες σύγχρονες ενέσεις.

parikos

Στο Kedros δίνει πνοή σε μια κατηγορία που μας λείπει, αυτή της καθημερινής νόστιμης ταβέρνας, χωρίς διθενιές και έντονα πειράγματα αλλά με μικρά δημιουργικά αγγίγματα και αναπάντεχα προσιτές τιμές.

Κάνοντας ένα γρήγορα σκανάρισμα στο μενού τα διάφορα γαστρονομικά ταμπλό παίζουν δυνατά ανάμεσα σε κλασικές αλοιφές, αγαπημένα αλίπαστα, σαλάτες με άρωμα Ελλάδας και εννοείτε θαλασσινές και κρεατικές συνθέσεις.

Η πρώτη εντύπωση στέκεται στα ψαγμένα υλικά και στις χειροποίητες παρασκευές, που πρωταγωνιστούν σε όλες τις συνταγές.

kedros ta piata

Τα πιάτα που δοκιμάσαμε

Μόλις άρχισαν να έρχονται τα πιάτα τότε όλα μετατοπίστηκαν στη γεύση. Η ταραμοσαλάτα έχει φοβερή σπιρτάδα, το τζατζίκι είναι αφράτο, η καπνιστή μελιτζάνα ταιριάζει ιδανικά με την πιπεριά Φλωρίνης, η ρεγγοσαλάτα έχει εξαιρετική ένταση και η τυροκαυτερή ανεβάζει το spice επίπεδο.

kedros taramosalata

Αυτή είναι η παρέλαση με τις αλοιφές και η αλήθεια είναι ότι δεν μπορώ να ξεχωρίσω μια καλύτερα να τις δοκιμάσετε όλες μαζί με την ποικιλία από τα ζυμωτά ψωμιά.

Ακολουθούν τα αλίπαστα και εδώ έχω αγαπημένα την καπνιστή σαρδέλα και τον γαύρο μαρινάτο. Και τα δυο είναι φουλ σε ένταση και γεύση.

Από σαλάτες τα ντοματίνια είναι πολύ νόστιμα αλλά σίγουρα ξεχωρίζει η οσπριάδα. Τα όσπρια είναι πολύ σωστά μαγειρεμένα και σε κάθε μπουκιά αφήνουν μια πληθωρική αίσθηση που παντρεύει την οξύτητα και την γλύκα με την πιπεράτη επίγευση.

kedros kolokythokeftedes

Μετά μπαίνουν στη μέση οι αέρινοι κολοκυθοκεφτέδες, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα τραγανοί από έξω και ζουμεροί μέσα, η ανάλαφρη τυρόπιτα κανταίφι με μαρμελάδα σύκο και οι τραγανές πατάτες με διακριτική μαγιονέζα τρούφας.

Σε ότι αφορά τα ψάρια, το καπνιστό σκουμπρί είναι πολύ καλό πιάτο. Ο Γιάννης το έχει συνδυάσει με βελούδινη φάβα και ένα τσάτνει κρεμμυδιού, που αμέσως ισορροπεί την καπνάδα.

Το ίδιο σύνθετος είναι ο μπακαλιάρος που τηγανίζεται σε κουρκούτι χωρίς να αφήνει καμία λαδίλα και ενισχύεται γευστικά από την πιπεριά Φλωρίνης και το μαύρο σκόρδο.

kedros piata 2

Από τα θαλασσινά το χταπόδι ψήνεται μαεστρικά στη σχάρα και βγάζει την γεύση του και οι γαρίδες βουτάνε ζουμερές στο μελωμένο κριθαράκι με την γραβιέρα Πάρου.

Στο τερέν των κρεατικών επικρατεί κόλαση. Οι γεύσεις είναι δυνατές από το πρόβειο κότσι, που σιγομαγειρεύεται με χιουνκάρ μπεγιεντί, τον φοβερό καβουρμά με αυγό και μαρμελάδα ντομάτας, μέχρι το best off πεινιρλί με ουρά μοσχαρίσια, η οποία λιώνει, γραβιέρα Πάρου και αυγό.

Αφήνω ξεχωριστά το λουκάνικο, που επίσης φτιάχνουν από την αρχή στο εστιατόριο και το γεμίζουν με ανθότυρο και μάραθο. Έχει φοβερή μεστή, συμπυκνωμένη γεύση και σίγουρα παραμένει ευχάριστα στην επίγευση.

kedros tsipoura

Τέλος αξίζει το μαμαδίστικο κυριολεκτικά κοτόπουλο μπούτι πλούσιο σε αρώματα ρίγανης και μουστάρδας. Πέρα από τη νοστιμιά σίγουρα μας φέρνει μνήμες από το κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι. 

Τα γλυκίσματα υπηρετούν το κόνσεπτ και αφήνουν την τελευταία πινελιά με τον πολίτικο μπακλαβά, την αρωματική πορτοκαλόπιτα και το all time classic γιαούρτι με το γλυκό κουταλιού.

Προσοχή μην παραλείψετε να ρίξετε μια ματιά στη συλλογή με τα ελληνικά αποστάγματα. Οι επιλογές είναι πολύ καλές, πολλές και συμπληρώνουν την εμπειρία. 

Σοφοκλή Βενιζέλου 70, Λυκόβρυση 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.