Η Ιαπωνία είναι μια χώρα γεμάτη μικρά γαστρονομικά θαύματα, με κάθε γεύμα να αποτελεί και μια νέα εμπειρία που αξίζει να ανακαλύψεις. Από τα παραδοσιακά sushi και ramen μέχρι τις πιο σύγχρονες εκδοχές της ιαπωνικής κουζίνας, η γαστρονομία στη συγκεκριμένη χώρα έχει μια μοναδική θέση στην καρδιά των ταξιδιωτών που την επισκέπτονται.
Κι αν υπάρχει ένα πιάτο που ξεχωρίζει για τη γεύση του, αλλά και την τιμή του, αυτό είναι σίγουρα το Kobe Beef. Το όνομά του και μόνο έχει αποκτήσει μυθική διάσταση, αφού πρόκειται για το ακριβότερο και πιο περιζήτητο κρέας στον κόσμο.
Για όποιον δεν γνωρίζει, το Kobe Beef παράγεται από μια ειδική φυλή αγελάδων, που ονομάζεται Tajima-ushi, η οποία εκτρέφεται στην περιοχή Kobe της Ιαπωνίας. Οι αγελάδες αυτές εκτρέφονται με εξαιρετική φροντίδα και ακολουθούν αυστηρές διαδικασίες για να εξασφαλιστεί η ποιότητα του συγκεκριμένου κρέατος. Παράλληλα, ζουν σε ένα περιβάλλον που συνδυάζει την παράδοση και την καινοτομία, περνώντας από μια σειρά διαδικασιών που περιλαμβάνουν διατροφή με υψηλής ποιότητας συστατικά, μαλάξεις και ακόμη και μουσική για να μειώσουν το άγχος τους.

Το χαρακτηριστικό του Kobe Beef είναι η υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά (marbling), που το κάνει ιδιαίτερα μαλακό και ζουμερό, με «μαρμαρώδη» υφή. Το κρέας έχει εξαιρετική γεύση, με μια φυσική γλυκύτητα, που το καθιστά διαφορετικό από άλλα είδη βοδινού κρέατος. Για να θεωρηθεί αυθεντικό Kobe Beef, πρέπει να έχει παραχθεί στην περιοχή Kobe, ενώ οι αγελάδες που το παράγουν πρέπει να έχουν περάσει από αυστηρούς ελέγχους ποιότητας και διατροφής. Η παραγωγή του είναι περιορισμένη, γεγονός που το καθιστά πολύ ακριβό.
Ανάλογα με την ποιότητα, το Kobe Beef μπορεί να φτάσει να κοστίζει εκατοντάδες ή και χιλιάδες ευρώ ανά κιλό. Όταν βρέθηκα στην Ιαπωνία, λοιπόν, η σκέψη ότι θα δοκίμαζα το θρυλικό Kobe Beef ήταν σχεδόν αδύνατο να φύγει από το μυαλό μου. Η ερώτηση που έπρεπε να απαντήσω όμως, ήταν η εξής: Αξίζει πραγματικά να πληρώσεις την ακριβή τιμή του, ή ήταν όλη αυτή η φήμη απλώς μια πολυτελής τουριστική απάτη; Η απάντηση, όπως θα διαπιστώσουμε, δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται.
Πού θα βρεις Kobe Beef στην Ιαπωνία

Ένα από τα πιο ωραία και ιδιαίτερα fun facts που είχα διαβάσει και γνώριζα για το συγκεκριμένο κρέας είναι ότι του οφείλει το όνομά του και ο θρυλικός μπασκετμπολίστας Kobe Bryant. Οι γονείς του είχαν επισκεφτεί την Ιαπωνία και εντυπωσιάστηκαν τόσο από την ποιότητα του κρέατος Kobe, που αποφάσισαν να δώσουν το όνομα «Kobe» στον γιο τους, για να του προσδώσουν κάτι ξεχωριστό και μοναδικό.
Το Kobe Beef είναι εξαιρετικά δημοφιλές στην Ιαπωνία και μπορείς να το βρεις σε πολλές περιοχές, κυρίως στο Χιόγκο, την επαρχία όπου παράγεται το αυθεντικό Kobe Beef. Η πόλη Kobe, που είναι και η πρωτεύουσα της συγκεκριμένης περιοχής, είναι το κύριο μέρος για να απολαύσεις το αυθεντικό κρέας, αλλά υπάρχουν και άλλα μέρη στην Ιαπωνία που το σερβίρουν, όπως το κοντινό Κιότο, η Οσάκα και φυσικά το Τόκιο. Η τιμή του αν το πάρεις σε σουβλάκι/καλαμάκι (yakitori) είναι περίπου στα 10-15 ευρώ, ενώ αν καθίσεις σε εστιατόριο ξεκινάει από τα 40-50 ευρώ φτάνοντας ή και ξεπερνώντας τα 150 ευρώ, ανάλογα με το μέρος και την παρουσίαση.


Εμείς επιλέξαμε να το δοκιμάσουμε στο Κιότο και πιο συγκεκριμένα στο εστιατόριο Mouriya Gion. H Gion, γνωστή και ως περιοχή των γκεϊσών στο Κιότο, είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς και ιστορικούς προορισμούς για όσους θέλουν να βιώσουν την παραδοσιακή ιαπωνική κουλτούρα.
Το εστιατόριο που διαλέξαμε για τη γευστική δοκιμή του Kobe Beef δεν ήταν τυχαίο. Υπάρχουν δύο εστιατόρια "Mouriya" στη χώρα, το ένα στο Kobe και το άλλο στο Κιότο και θεωρούνται από τις καλύτερες επιλογές για να απολαύσεις μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία. Την κράτηση την είχαμε κλείσει αρκετές ημέρες πριν φτάσουμε στην Ιαπωνία, μιας και σε αντίθετη περίπτωση οι πιθανότητες να βρίσκαμε κάποιο ελεύθερο τραπέζι θα ήταν απειροελάχιστες.

Η τιμή ανά άτομο έβγαινε περίπου στα 150 ευρώ το άτομο, αλλά δεν το πολυσκεφτήκαμε. Βρισκόμασταν στην Ιαπωνία και είχαμε ένα σκοπό: να δοκιμάσουμε όλες τις γαστρονομικές εκπλήξεις αυτού του τόπου. Ειδικά δε του πιο διάσημου κρέατος που μπορεί να προσφέρει.
Η πρώτη μπουκιά θα μείνει για πάντα στο μυαλό μου
Στο εστιατόριο Mouriya Gion κάθε «τραπέζι» είναι ανά δύο άτομα με έναν σεφ να προετοιμάζει και να ψήνει το πεντανόστιμο αυτό κρέας ακριβώς μπροστά σου, εξηγώντας σου ταυτόχρονα όλα όσα συμβαίνουν.


«Όταν δοκιμάσεις το Kobe Beef, όλα τα άλλα κρέατα που έχεις φάει θα σου φανούν υποδεέστερα», μου είχε πει λίγο πριν το ταξίδι μου, ένας φίλος που είχε επισκεφτεί την Ιαπωνία. Τη στιγμή, λοιπόν, που δοκίμαζα αυτό το κρέας για πρώτη φορά, θυμήθηκα ακριβώς εκείνα τα λόγια.
Η πρώτη μπουκιά από το Kobe Beef ήταν μια εμπειρία που δεν είχα ξαναζήσει. Το κρέας έλιωσε αμέσως στο στόμα μου, χωρίς καν να χρειαστεί να το μασήσω. Η υφή του ήταν τόσο μαλακή και τρυφερή, που ένιωθα πως κάθε ίνα του είχε φτιαχτεί για να διαλυθεί στον ουρανίσκο μου. Η γεύση του ήταν πλούσια, αλλά ταυτόχρονα εκπληκτικά ήπια, με μια φυσική γλυκύτητα που δεν είχα ξαναγνωρίσει σε άλλο κρέας.
Το λίπος του, διανεμημένο αρμονικά στο κρέας, πρόσφερε μια μοναδική αίσθηση, σαν να απολάμβανα μια μικρή έκρηξη γεύσεων. Ασφαλώς δεν μιλάμε απλώς για ένα οποιοδήποτε κρέας, αλλά για μια γαστρονομική τέχνη. Η πρώτη μπουκιά ήταν η επιβεβαίωση ότι αυτό που δοκίμαζα ήταν κάτι σπάνιο και ξεχωριστό, κάτι που δεν είχα ξαναγευτεί και που θα θυμόμουν για πάντα.
Συνολικά πρέπει να φάγαμε περίπου 10 μπουκιές ο καθένας από το εξαιρετικό αυτό κρέας. Τι μπορούσε να απογειώσει τις γεύσεις του ακόμη περισσότερο σύμφωνα με τον σεφ μας; Μια στάλα αλάτι και wasabi από πάνω του. Πραγματική έκρηξη γεύσεων, η οποία δεν ήθελες με τίποτα να τελειώσει.
Άξιζε τελικά τα χρήματα του ή όχι;
Η αλήθεια είναι ότι το Kobe Beef είναι αρκετά ακριβό, αλλά όταν το δοκιμάσεις, καταλαβαίνεις γιατί. Η εμπειρία είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από οποιοδήποτε άλλο κρέας έχεις γευτεί μέχρι εκείνη τη στιγμή. Η υφή του, που το κάνει να λιώνει στο στόμα, είναι κάτι που δεν συναντάς σε άλλα κρέατα, και το γεγονός ότι προέρχεται από μια τόσο περιορισμένη και αυστηρά ελεγχόμενη παραγωγή του δίνει μια αίσθηση μοναδικότητας και πολυτέλειας.
Αν είσαι λάτρης του καλού κρέατος και θέλεις να ζήσεις μια αξέχαστη γευστική εμπειρία, τότε σίγουρα αξίζει τα λεφτά του. Προσωπικά, θα έλεγα πως είναι μέσα στη μεγάλη λίστα πραγμάτων που πρέπει να έχεις κάνει μια φορά στη ζωή σου (ή και περισσότερες αν έχεις τη δυνατότητα).
Αν πάλι δεν βρίσκεις κανέναν απολύτως λόγο να χαλάσεις πάνω από 100 ευρώ για ένα γεύμα στην Ιαπωνία, τότε μπορείς πολύ απλά να δοκιμάσεις την ποιότητα του Kobe Beef με 10-15 ευρώ σε ένα yakitori (σουβλάκι/καλαμάκι). Είναι σίγουρο, όμως, ότι θα θες και δεύτερο ή και τρίτο.
Πού θα βρεις Kobe Beef στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, μπορείς να βρεις Kobe Beef σε ορισμένα εξειδικευμένα κρεοπωλεία και εστιατόρια που προσφέρουν premium κρέατα.
Να θυμάσαι, όμως, πως επειδή εισάγεται από την Ιαπωνία είναι αρκετά σπάνιο και ακριβό. Οι τιμές μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το κατάστημα και την ποιότητα του κρέατος, αλλά γενικά για ένα αυθεντικό Kobe Beef μπορεί χρειαστεί να πληρώσεις από 200-300 ευρώ το κιλό ή περίπου 80-100 ευρώ τη μερίδα, για να το παραγγείλεις από κάποιο premium κρεοπωλείο.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.