Μενού

Το λάθος που κάνουμε όταν βάφουμε τα κόκκινα πασχαλινά αυγά

avga
Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Τα κόκκινα αυγά και το βάψιμο τους έχουν συνδεθεί με τη Μεγάλη Πέμπτη. Μικροί και μεγάλοι είμαστε γύρω από κατσαρόλες που βράζουν για να τιμήσουμε το έθιμο της Αναγέννησης και να στολίσουμε τα πασχαλινά καλάθια μας με χρώμα και γεύση. Αν δεν προσέξουμε όμως μπορεί να σπάσουν, να ξεφλουδίσουν, να ξεβάψουν ή το πιο απλό να είναι άτονα και καθόλου instagramika. Για να μην συμβεί τίποτα από αυτά ακολουθούμε τα παρακάτω tips.

Κόκκινα αυγά: Το στάδιο του βρασίματος

Πριν φτάσουμε στο βάψιμο πρώτα πρέπει να «μαγειρέψουμε» τα αυγά και αυτό σημαίνει σωστή προετοιμασία και ιδανική διάρκεια βρασίματος. Πρώτη μας δουλειά είναι να διαλέξουμε τα κατάλληλα αυγά, λευκά αν θέλουμε ζωηρό κόκκινο χρώμα, μπεζ αν προτιμάμε την πιο βαθιά απόχρωση.

Πέρα από το χρώμα μετράει και το μέγεθος, τα μικρά μάλιστα είναι καλύτερα γιατί είναι πιο λειτουργικά στην κατσαρόλα. Πριν τα βυθίσουμε στο νερό, τα καθαρίζουμε σχολαστικά και τα ελέγχουμε για τυχόν ραγίσματα. Μόνο τα άρτια, καθαρά και στεγνά αυγά σε θερμοκρασία δωματίου, περνάνε στην επόμενη φάση. Αν λοιπόν τα έχετε στο ψυγείο θα πρέπει να τα βγάλετε από πριν γιατί έτσι αποφεύγουμε το σπάσιμο.

Τώρα περνάμε στο επόμενο στάδιο επιλέγοντας μια μεγάλη κατσαρόλα με χοντρό πάτο και σε αυτή τοποθετούμε τα αυγά χωρίς να τα στριμώξουμε. Η άνεση τους είναι σημαντική γιατί διαφορετικά θα τσουγκρίσουν κατά τον βρασμό και είναι πολύ πιθανό να ραγίσουν.

Για να βοηθήσουμε το σφίξιμο τους προσθέτουμε λίγες σταγόνες ξύδι. Μόλις ξεκινήσει το νερό να κοχλάζει μετράμε περίπου 12 με 15 λεπτά και τα αφαιρούμε από το μάτι. Μπορούμε να τα αφήσουμε λίγο στην κατσαρόλα αν θέλουμε αυτό βοηθάει στο σφίξιμο. Όταν τα βγάλουμε τα σκουπίζουμε καλά και τα αφήνουμε να έρθουν πάλι σε θερμοκρασία δωματίου.

avga
Shutterstock

Το στάδιο του βαψίματος

Αφού έχουμε τα σούπερ βρασμένα αυγά μας πάμε να τα κάνουμε κατακόκκινα. Χρησιμοποιούμε πάλι μια μεγάλη κατσαρόλα την οποία γεμίζουμε με ζεστό νερό, λίγες σταγόνες ξύδι και την βαφή που έχουμε προμηθευτεί. Ανακατεύουμε καλά το μείγμα μας και βάζουμε την πρώτη φουρνιά αυγών.

Τα αφήνουμε τόσο χρόνο όσο αναγράφεται στην συσκευασία της βαφής και μετά τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα. Προσοχή όμως όσο μένουν μέσα θα πρέπει να είναι βυθισμένα καλά.

Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία για την δεύτερη φουρνιά την οποία πάλι αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα ώστε να στραγγίζουν τα περιττά. Δεν βιαζόμαστε καλύτερα να βάζουμε λίγα λίγα τα αυγά για να μην ακουμπάνε και να βάφονται σωστά. Όσα αφαιρούνται τα αφήνουμε να στεγνώσουν καλά. Για έξτρα ζωντανό χρώμα τα αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο.

Με αυτή την σειρά δεν θα μας πάει τίποτα λάθος και τα αυγά μας θα κλέψουν την παράσταση στο πασχαλινό τραπέζι. Αν έχετε διάθεση για περισσότερες καλλιτεχνίες μόλις στεγνώσουν καλά μπορείτε να πάρετε ένα πινέλο και να βγάλετε το ζωγραφικό σας ταλέντο.

Για την συντήρηση τους μην ανησυχείτε μπορείτε άφοβα να τα στολίσετε γιατί αντέχουν έτσι εκτός ψυγείου περίπου μια εβδομάδα. Αν σας μείνουν κάποια επίσης δεν σας νοιάζει, θα φτιάξετε μετά μια φανταστική σαλάτα με βραστές πατάτες και φασολάκια.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.