Μενού

Το μαγαζί με την άχαστη κατσικομακαρονάδα - Αυτές είναι οι 8 καλύτερες μακαρονάδες της Αθήνας

Φωτ. Nolita
Φωτ. Nolita
  • Α-
  • Α+

Πάντα υπήρχαν πολλά εστιατόρια με αιχμή του δόρατος τις μακαρονάδες. Το απόλυτο comfort πιάτο παντρεύει με τόση ευκολία γευστικούς πολιτισμούς, συνδυάζει υλικά και χαρίζει απλόχερα νοστιμιά.

Αν το σκεφτείτε, μεγαλώνουμε με μακαρονάδες, γιορτάζουμε με ζυμαρικά και μαζευόμαστε τις Κυριακές φίλοι και συγγενείς γύρω από ένα τραπέζι για μια καλή pasta. Ανακαλύπτουμε δηλαδή από τα γενοφάσκια μας την γεύση τους, κρατάμε την γευστική τους μνήμη, μαθαίνουμε και εμείς να μαγειρεύουμε αλ τε ντε και τα αποζητάμε στις γαστρονομικές εξόδους μας.

Σήμερα μια βόλτα στην Αθήνα μπορεί να χαρτογραφηθεί γευστικά μέσα από ταβέρνες και εστιατόρια που ροκάρουν με μακαρονάδες. Από τα ιταλικά που δεν σταματούν να ξεφυτρώνουν, τις νεοταβέρνες που ποντάρουν στη δημοφιλία του ζυμαρικού, τα κλασικά κουτούκια που διατηρούν ευβλαβικά συνταγές μέχρι το fine dining που αναδιαμορφώνει και ραφινάρει πιάτα σαν το cacio pepe και τις χυλοπίτες με κόκορα.

Εμείς βγήκαμε, δοκιμάσαμε και μοιραζόμαστε μαζί σας οκτώ μακαρονάδες για φίλημα.

Nolita για Amatriciana 

Στο κομψό Ιταλικό πόστο του Ψυχικού, ο Γιάννης Λιόκας ανακατεύει αυθεντική Ιταλική γεύση και φτιάχνει μια amatriciana για χειροκρότημα. Τα ριγκατόνι βουτάνε στην πιπεράτη σάλτσα και γεμίζουν εντάσεις από την καπνιστή πανσέτα και την κρεμώδη παρμεζάνα. Σημαντική πινελιά φρεσκάδας και οξύτητας η ωραία ντομάτα San Marzano. 

Δημ. Βασιλείου 10, Νέο Ψυχικό 

Napul'e για καρμπονάρα 

NAPULE

Στο σπίτι της Ναπολιτάνικης νοστιμιάς στη Βάρη ο Francesco Granata δίνει ρεσιτάλ στη ζουμερή και απίστευτα αρμονική καρμπονάρα. Το πιάτο έρχεται και μοσχοβολάει. Κάθε μπουκιά λιώνει στο στόμα αφήνοντας μια οικεία και umami γεύση. Ο κρόκος έχει δέσει τέλεια, η guanciale δίνει τον αλμυρό τόνο και η σάλτσα του πεκορίνου "φωνάζει" ζήτω το καραμέλωμα. 

Βασιλέως Κωνσταντίνου 43, Βάρη 

Tanpopo για μακαρόνια με κιμά 

Ο Κοντιζάς μας έβαλε στο μοναδικό γαστρονομικό τρυπάκι του Ramen κάνοντας viral τις σούπες με τα noodles. Αυτή τη φορά μας σερβίρει την πιο ανατρεπτική μακαρονάδα με κιμά και μας αρέσει πολύ. Το mezemen είναι noodles χωρίς ζωμό, με φοβερό κιμά, φασολάκια, κρόκο και nori. Τα ανακατεύεις, τα τρως και καταλαβαίνεις...τα σπάνε! 

Αριστείδου 1, Αθήνα 

TANPOPO

Σευχέλλες για Παπαρδέλες με καβουρμά 

To hip στέκι έκανε δυνατό come back με ένα πιάτο πραγματικό talk of the town. Πρώτα φτιάχνουν homemade τον καβουρμά παντρεύοντας βοδινό και πρόβειο κρέας, μετά βράζουν τις παπαρδέλες στη σάλτσα του κρέατος και τέλος τις παπασπαλίζουν με γαλομυζήθρα και μαύρο πιπέρι. Ακούγεται ωραίο αλλά τρώγεται ακόμα πιο ωραία. 

Κεραμεικού 49, Αθήνα 

Άκρα για Κατσικομακαρονάδα 

Και τελικά πάμε στα άκρα της πληθωρικής και ρουστίκ επίγευσης με ένα παραδοσιακό πιάτο. Τα μακαρόνια βράζουν στο ζωμό του κατσικιού, εμπλουτίζονται με γενναιόδωρη ποσότητα από χλωροτύρι και κατσίκι που λιώνει και μας έρχονται αγκαλιασμένα με παλαιωμένο αρσενικό Νάξο. Κάθε μπουκιά είναι δυναμίτης και ανάμνηση.  

Αμύντα 12, Αθήνα 

Mercato για Pasta Mista 

Στο  Ιταλικό εστιατόριο του Four Seasons πνέει αυτή τη χρονιά νέος γαστρονομικός αέρας καθώς η Μάγκυ Ταμπακάκη έχει αναλάβει εξολοκλήρου το μενού. Ανάμεσα στα πιάτα πρωταγωνιστούν οι μακαρονάδες και ειδικά μια από αυτές μας μυεί στον Ναπολιτάνικο pasta κόσμο με τον καλύτερο τρόπο. Η pasta mista, η αγαπημένη μάλιστα της Μάγκυς, μοσχοβολάει θάλασσα, καθώς ενώνει γαρίδες και μύδια σε μια υπέροχη και πληθωρική σάλτσα. 

Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη 

Φίτα για σπαγγετάδα με αυγοτάραχο 

Δημήτρης Δημητριάδης | Φίτα
Δημήτρης Δημητριάδης | Φίτα

Μπορεί το αγαπημένο Φίτα να εξελίσσεται συνεχώς και να πλάθεται στα έμπειρα και ασφαλή χέρια του Δημήτρη Δημητριάδη με νέα μοναδικά πιάτα, δεν μπορεί όμως να αποποιηθεί και να αποχωριστεί την viral σπαγγετάδα με αυγοτάραχο. Ενώ φαίνεται αρχικά μια απλή μακαρονάδα η γεύση της είναι τόσο βαθιά, τόσο βουτυράτη, τόσο ισορροπημένη που γίνεται μανία. 

Ντούρμ 1, Αθήνα 

Alex The Fresh Pasta Bar για μακαρονάδα με κόκορα 

Η Άλεξ Βασιλάτου γύρισε από το Λονδίνο με παρακαταθήκη εμπειρίες από εστιατόρια του Gordon Ramsey και από το Παρίσι με αποσκευές βιώματα από εστιατόρια με michelin και άνοιξε στo Κολωνάκι ένα μαγαζί που σερβίρει μόνο χειροποιήτα ζυμαρικά, που φτιάχνονται μπροστά μας. Το πρώτο φρέσκο pasta bar δίνει ρεσιτάλ με πιάτα σαν τον κόκορα μακαρονάδα. Το μυστικό; Ο κόκορας είναι μαγειρεμένος με κρασί, έχει τραγανή πέτσα ενώ λιώνει στο στόμα και πάει απίστευτα με τα νιόκι. 

Μασσαλίας 16, Αθήνα 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.