Το εστιατόριο-κόσμημα του Ζαππείου αφού γαλούχησε κάθε λογής foodies τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, πρωταγωνίστησε στα εγχώρια events της πολιτικής και κοσμικής Αθήνας και μεσολάβησε στη μετάδοση των γαστρονομικών και πολιτιστικών highligths πέρασε σε τέσσερα χρόνια σιγής. Ωστόσο πολύ πρόσφατα δήλωσε ξανά δυνατή παρουσία με ένα πολυσυζητημένο come back, σημείο αναφοράς μια καινούργιας εποχής που αξιοποιεί το παρελθόν, δημιουργεί το παρόν και προσδοκά το γευστικό και πολιτιστικό μέλλον.

Η ολική επαναφορά είναι εμφανής με το που μπαίνεις στον πρώτο χώρο που φιλοξενεί την all day Αίγλη και το πιο εντυπωσιακό και μακρύ bar της πόλης. Το μέρος λούζεται από φινέτσα και γούστο και αποπνέει ευρωπαϊκό αέρα που σε ακολουθεί μέχρι να φτάσεις στο στιλάτο εστιατόριο. Εκεί προστίθεται ένα ακόμα στοιχείο αυτό της luxury ζεστασιάς και της κλάσης που προσφέρει το ωραίο σκούρο ξύλο και οι νοσταλγικές περιποιημένες ροτόντες με τα λευκά ατσαλάκωτα τραπεζομάντιλα.
Τα τραπέζια είναι όλα στημένα με έμφυτη αίγλη κρατώντας κάτι από τα καλοβαλμένα αστικά δείπνα και κάτι από τις νέες αισθητικές του art de la table. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και στο μενού που ενορχηστρώνει ο Δήμος Μπαλόπουλος. Ένα μενού που αποτελεί την αιχμή του δόρατος στην επίσημη και μόνιμη επιστροφή του ταλαντούχου σεφ στην Αθηναική γαστρονομική σκηνή μετά από μια πορεία με δάφνες σε μυκονιάτικα μεγάλα εστιατοριακά brand.

Ο Δήμος μαζί με τον executive sous chef Γιώργο Κηρύκο έχουν συνθέσει πιάτα σαν να μας διηγούνται μια πανέμορφη ιστορία με αφετηρία το πικ της αυθεντική Αθηναικής αστικής κουζίνας. Με μια πιο προσεχτική ματιά, τα πιάτα δεν περιορίζονται μόνο σε παραδοσιακά ελληνικά αστικά, αλλά αποδεικνύονται περισσότερο κοσμογυρισμένα δίνοντας την ωραία ταυτότητα της αθηναϊκής braserrie.
Ξεκινήσαμε με το ήδη πιάτο viral τους λαχανοντολμάδες. Ο κιμάς μπορεί να είναι ήπιος αλλά το λάχανο, μετά το κομβικό και πρωτότυπο πέρασμα του από την σχάρα δίνει και με το παραπάνω την ένταση που χρειάζεται. Έτσι στο στόμα μας έρχεται μια ανανεωμένη αίσθηση του γνωστού πιάτου με ενδιαφέρουσες καπνιστές πινελιές. Καλό ήταν και το μικρό twist της Αθηναικής με την σφυρίδα και την σπιτική μαγιονέζα αν και θα ήθελα μια έξτρα δόση από το νόστιμο ψάρι.
Από τα ορεκτικά δοκιμάσαμε επίσης το αβανταδόρικο crudo κόκκινης γαρίδας με τη γαρίδα να είναι όπως πρέπει βουτυράτηκαι την bisque να έχει καλή υφή και φρέσκιες νότες πορτοκαλιού. Το καλύτερο μου ήταν το επόμενο το pate maison χάρη στις μυρωδάτες και υπόξινες χειροποίητες πίκλες. Θα τις έτρωγα σίγουρα και μόνες.
Στα κυρίως συνεχίζεται το παιχνίδι κλασικών εκτελέσεων και στρατηγικών φρεσκαρισμάτων που δεν αποδομούν τις πρωτότοκες συνταγές.
Στα πλαίσια του πειράγματος διάσημων πιάτων μας έκανε εντύπωση η σελινόριζα αλα πολίτα με τη βελούδινη σάλτσα λεμονιού ενώ στις σταθερές με τις μικρότερες παρεμβάσεις ξεχωρίσαμε το all time classic chateaubriand, το οποίο έρχεται ζουμερό ανάμεσα σε δεντρολίβανα και μοιράζεται σε δυο άτομα τουλάχιστον.
Εξαιρετική εμπειρία σε όλο το δείπνο είναι το διαβασμένο pairing με τα ευρηματικά cocktails του Δημήτρη Ρούσσου. Ο Δημήτρης είναι από τους mixologists που έχει ξεχωρίζει για την δημιουργικότητα και τις ψαγμένες τεχνικές του. Εδώ βρίσκεται σε φοβερή φόρμα καθώς μαγειρεύει με τις πιο προχωρημένες τεχνικές ποτά με εντυπωσιακά και σπάνια υλικά. Ακόμα έχω την γεύση από το gimlet αγγούρι και το negroni με μπανάνα και σοκολάτα.

Την άρτια εικόνα ολοκληρώνουν τα γλυκά του Αλέξανδρου Κονιάρη με το προφιτερόλ του να είναι η αχίλλειος φτέρνα μου το έφαγα όλο. Πέρα όμως από αυτό οι προτάσεις του είναι statement όπως το ποντικάκι και η tarte tatin.
Πολύ θα ήθελα να είχα δοκιμάσει το ψάρι ημέρας φρικασέ, το χοιρινό σνίτσελ με τη σάλτσα βουτύρου και τα μπιφτέκια με το τηγανητό αυγό που πλαισιώνουν με το καλύτερο τρόπο την ιδεολογία της Αθηναικής Bresserie, αλλά ήδη τα πιάτα ήταν αρκετά. Την επόμενη φορά σίγουρα θα αρχίσω με αυτά. Η Αίγλη σε προκαλεί άλλωστε να γυρίσεις στο φιλικό service και την ατμόσφαιρα που βγάζει την οικειότητα του σαλονιού μας.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.